Cauta
100 de ani de la glorioasa batalie de la Pralea03/03/2017

In urma cu 100 de ani, dupa batalia de la Casin din 9 / 22 decembrie 1916 - 3 / 16 ianuarie 1917, cand o noua ofensiva lansata de trupele germano-austro-ungare a fost oprita pe valea Casinului, a urmat o alta mare confruntare: intre 31 decembrie 1917 / 13 ianuarie 1917 - 5 ianuarie 1917 / 18 ianuarie 1917, a avut loc Batalia de la Pralea. Aici Armata Romana a obtinut o mare victorie care a adus o importanta modificare a liniei frontului, pentru a tine sub control Valea Susitei (linia Marasti - Marasesti). Pe valea Casinului - dupa cum scriu tratatele de istorie - "in cele 10 zile de lupte violente, date de ambele parti cu mari pierderi si cu mari suferinte, pe ploi torentiale, viscole si zapezi, intr-o regiune dintre cele mai grele de strabatut, frontul roman fusese impins in partea de sud a Vrancei. Inamicul incerca sa cada in spatele si in flancul pozitiilor romano-ruse de la Focsani si Siret. Batalia de la Casin a continuat mai departe, dar ca un sector al marii batalii de la Focsani si Siret. Dupa luptele de la Focsani, Siret si Pralea, inaltul comandament german al trupelor din Romania a dat ordinul de intrare in pozitiile de defensiva, repaosul, atat de indispensabil pentru amandoua partile, incepand la mijlocul lunii ianuarie".

La 100 de ani de la aceste evenimente , in zilele de 13-18 ianuarie 2017 in comuna Caiuti a avut loc comemorarea maretelor acte de eroism din Primul Razboi Mondial, printr-un sir de manifestari evocatoare. Acestea s-au circumscris unui proiect cultural, numit "100 de ani de la glorioasa batalie de la Pralea". Proiectul a fost avizat de catre Directia Judeteana pentru Cultura Bacau si a avut ca parteneri implicati Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi - Filiala Bacau (care a fost reprezentata de general in rezerva Alexandru Leonov), Asociatia de Traditii Militare Romanesti "Regimentul 3 Artilerie 1877" Bacau (reprezentat de locotenent colonel in rezerva Stelian Cojocaru). Au mai fost parteneri implicati in Proiectul cultural "100 de ani de la glorioasa batalie de la Pralea" Filiala Bacau a Muzeului National "Regele Ferdinand I" (reprezentat de Mihaela Baitan), Unitatea Administrativ Teritoriala Caiuti (de la care s-a implicat Constantin Florea, viceprimar al comunei Caiuti) si Scoala Gimnaziala din localitate - institutie condusa de prof. Gabriela Tosa, care s-a implicat cu multa daruire in organizarea unei activitati deosebite de cinstire a inaltatoarelor momente istorice. Prof. Gabriela Tosa, director al Scolii Gimnaziale din Caiuti a subliniat faptul ca "aniversarea, in 2018 a Centenarului Marii Uniri de la 1918 este un bun prilej de a valorifica glorioasa batalie de la Pralea, din ianuarie 1917. Aceasta batalie a oprit inaintarea armatelor Puterilor Centrale catre Iasi (unde era stabilita capitala Romaniei) si a stabilizat frontul pe linia Carpatilor Orientali. Acest proiect cultural are un caracter social dar si educativ, propunandu-si sa trezeasca dorinta tinerilor de a cinsti eroismul soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial si de a pretui jertfa strabunicilor".

Mentionam ca la activitatea desfasurata in ziua de 16 ianuarie in comuna Caiuti au fost depuse coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor din localitate, la manifestare participand si primarul comunei Caiuti, Gabriel Orandaru. Prin savarsirea unei emotionante slujbe religioase, "Te Deum" s-au pomenit toti eroii de pe aceste meleaguri ce au cazut in Primul Razboi Mondial, momentul religios fiind urmat de sustinerea unor alocutiuni. Este de remarcat faptul ca la acest eveniment a fost prezent veteranul de razboi Neculai Rogoza, care a vorbit despre eroismul ostasilor romani in luptele de la Varzaresti (in Basarabia) si de la Cotul Donului, din cel de-al Doilea Razboi Mondial. O deosebita particularitate a solemnitatii unor asemenea clipe a fost adusa de coregraful Francisc Enasel, directorul Asociatiei Culturale "Calutul" din Caiuti, care a recitat, intr-o pilda vie de pretuire si de cinstire, cateva versuri din poezia "Brad batran", scrisa de Nicolae Iorga: "Mosneagul, stand pe culme drept / A fost la drum o calauza / Si-n vremea aspra si ursuza / El cu furtunile-a dat piept!" Scoala Gimnaziala Caiuti a prezentat un frumos program de omagiere a eroilor, care a entuziasmat invitatii prezenti in Sala "Zoe Rosetti" a Primariei din localitate (intre ei fiind si scriitorul Petru Cimpoiesu, director al Directiei Judetene de Cultura Bacau). Elevii caiuteni au incheiat inaltator programul artistic, cand in ritmurile melodiei "Tot ce e romanesc nu piere", au prezentat tablouri cu mari personalitati ale culturii romane (Eminescu, Caragiale, Creanga, Brancusi). Un moment inedit al manifestarii l-a constituit prezentarea replicilor de uniforme militare din timpul marelui razboi din anii 1916-1917. La organizarea activitatii de la Caiuti si-au adus aportul si consilierii Simona Drob si Ovidiu Boldur. "Obiectivul acestui proiect cultural a fost de a promova valorile nationale in randul tinerei generatii, a sentimentelor de patriotism si a coeziunii sociale, ce in prezent cunoaste o deteriorare din cauza nivelului de trai scazut si a diversilor factori socio-culturali. Prin valorificarea trecutului istoric al comunei dorim sa implicam voluntariatul in randul tinerei generatii in actiunile de cunoastere a valorilor istoriei nationale", a declarat prof. Gabriela Tosa, director al Scolii Gimnaziale din Caiuti.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
iulian
#2 : 20/09/2017, 21:40
DUMNEZEU sa-i odihneasca pe toti cei care s-au jertfit,pentru ca noi si urmasii nostri sa ne putem bucura de frumusetile acestor plaiuri.stropite cu sangele lor.
marcu sorin
#1 : 16/09/2017, 16:32
Glorie eternă ostaşilor români,pentru apărarea neamului românesc.


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu