Cauta
A inceput un nou an scolar15/09/2017


Cu emotiile inceperii unui nou an scolar si cu multe sperante pentru obtinerea unor rezultate bune la invatatura, sute de elevi din municipiul de pe Trotus si din imprejurimile acestuia au fost prezenti la deschiderea festiva a scolilor, liceelor si colegiilor onestene. Astfel, de la orele matinale luni 11 septembrie strazile Onestiului au fost cuprinse de mirajul trairii clipelor de a merge din nou la scoala si in timp ce unii abia au asteptat aceasta zi pentru a povesti colegilor intamplarile placute ale vacantei, altii au pasit pentru prima data in curtea institutiilor de invatamant din frumosul municipiu trotusean, insotiti de parinti si de bunici. Este vorba despre cei care "au intrat" pentru prima data la clasele pregatitoare de la scolile gimnaziale dar si de "bobocii de liceu", dornici de a-si continua studiile ori de a invata o meserie.

Cuprinsi de aceasta atmosfera emotionanta au fost si absolventii clasei a VIII a care au fost admisi la Colegiul Tehnic "Petru Poni’ din Onesti. Emotiile lor au fost dublate de faptul ca aici, pentru noul an scolar, se pune un accent deosebit pentru invatamantul profesional, fapt ce face ca dupa trei - patru ani elevii din clasa a IX a de acum sa se poata mandri cu obtinerea certificatului de calificare in una din meseriile din domeniul alimentatiei publice, de brutar - patiser, precum si de electrician instalatii de joasa tensiune si de mecanic utilaje. Prof. Adrian Podaru, directorul Colegiului Tehnic "Petru Poni" din Onesti a urat mult succes elevilor in noul an scolar, asigurandu-i de intreg sprijinul cadrelor didactice in dobandirea unei profesii si in obtinerea unor rezultate remarcabile la invatatura. El a dat citire Mesajului Ministrului Educatiei Nationale, Liviu - Marian Pop, care s-a adresat atat elevilor si parintilor acestora cat si cadrelor didactice. "Bobocii" clasei a IX a (deopotriva de la liceu si de la invatamantul profesional) au fost primiti cu multe aplauze de catre liceenii Colegiului Tehnic "Petru Poni", prof. Adrian Podaru exprimandu-si dorinta ca ei "se vor incadra usor in programul scolar".

Demn de remarcat este faptul ca la deschiderea festiva a noului an scolar de la Colegiul Tehnic "Petru Poni" au fost prezenti mai multi profesori din strainatate, care se afla in Romania la activitatile cuprinse in cadrul Proiectului "Erasmus +, Closing the Gap in ITC" ("Eliminarea decalajelor in domeniul TIC"). Dupa cum a mentionat prof. Carmen Epure, "Colegiul Tehnic «Petru Poni» deruleaza mai multe proiecte europene, la cel actual («Closing the Gap in ITC») fiind profesori din Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Lituania, Polonia si Turcia". Un moment trait cu bucurie de elevii si profesorii prezenti la deschiderea noului an scolar de la acest colegiu a fost cel in care coordonatorul proiectului "Erasmus +" (reprezentantul Germaniei) s-a adresat participantilor cu un mesaj de a purta respect pentru autoritatile locale ale municipiului si pentru cei care isi desfasoara activitatea la catedra. La aceasta festivitate s-au aflat in mijlocul elevilor si reprezentanti ai Politiei Romane si a Jandarmeriei, care au indemnat elevii "sa nu intre in legatura cu persoanele care nu inspira incredere". De la festivitatea de deschidere a noului an de invatamant de la Colegiul Tehnic "Petru Poni" mai este de notat un lucru relevant :"bobocii" au mai avut o surpriza prin faptul ca, prin tragere la sorti, au fost acordate un numar de 10 tablete. Gestul se inscrie intre lucrurile laudabile ale conducerii acestei institutii scolare din Onesti pentru atragerea elevilor spre invatamantul profesional.
Ion Moraru

Odata cu inceperea noului an scolar, Ministrul Educatiei a transmis un mesaj adresat cadrelor didactice, elevilor, dar si parintilor. Pe langa urari, acesta a facut noi promisiuni, si anume ca se va implica pentru rezolvarea problemelor din sistemul educational: "Voi lupta pentru a reduce si chiar elimina lipsurile din sistem. Vreau sa va vad in scoli primitoare, in siguranta si cu manuale pe banci", a spus ministrul, subliniind ca educatia a fost si va ramane un domeniu de interes major.
"Educatia a fost si va ramane un domeniu de interes major, mereu pe agenda publica. Si cum calitatea resursei umane este esentiala, vrem sa dedicam acest an scolar dezideratului de a face un pas decisiv spre o educatie de calitate, captivanta si coerenta pentru copiii Romaniei. Va adresez, asadar, cu cea mai inalta consideratie, un mesaj simplu: este menirea noastra, a profesorilor, sa insuflam elevilor iubirea de carte, sa-i ajutam sa descopere acest vast univers al cunoasterii. Iubiti si respectati elevul, oferindu-i ceea ce ne-au oferit si noua, de-a lungul timpului, generatii de dascali. Sanatosi sa fiti si deschisi tuturor provocarilor didactice care au darul de a eficientiza invatamantul romanesc", a afirmat ministrul Educatiei, in mesaj. Potrivit acestuia, eficienta interventiilor, dar si realizarea dorintelor profesorilor nu pot fi atinse decat prin politici publice integrate, indeosebi intre domeniul Educatiei, al Sanatatii si cel Social, in general, si prin eforturi sustinute ale fiecarei comunitati in parte. "Va invit, asadar, sa descoperim ce putem invata fiecare ... invatandu-i pe ceilalti si, astfel, sa reusim sa crestem impreuna! Orice inceput de an scolar inseamna sperante si emotii atat pentru copiii care pasesc timid, pentru prima data, intr-o sala de clasa, cat si pentru elevii care revin in mediul scolar familiar. In aceeasi masura, inseamna sperante si emotii pentru parinti si pentru noi, dascalii. Inainte de a fi ministru, am fost profesor, asa ca, dumneavoastra, profesorilor, va cunosc bucuria de a preda. Inainte de a fi profesor, am fost elev, apoi student, asa ca va cunosc si voua, scolarilor, dorinta de a invata. Insa experienta acestor ani m-a ajutat sa inteleg ca, doar sub o atenta indrumare a profesorului, elevul poate atinge un nivel de pregatire optim, care sa-i asigure succesul scolar. In acelasi timp, este valabila si reciproca: doar cu sprijinul elevului, profesorul isi poate implini pe deplin menirea", arata Ministrul Educatiei.

Adresandu-se elevilor, Liviu Pop spune ca ei sunt cei mai importanti pentru parinti si profesori: "De aceea facem toate eforturile pentru a avea conditii care sa va ajute sa va concentrati fortele pentru a invata si implicit pentru a ne demonstra ca sunteti mai buni ca noi. Voi lupta pentru a reduce si chiar elimina lipsurile din sistem. Vreau sa va vad in scoli primitoare, in siguranta si cu manuale pe banci. Imi doresc ca acest nou an scolar sa reprezinte o rampa de lansare catre indeplinirea viselor voastre", a adaugat ministrul.

El a avut in mesajul sau si o rugaminte catre parinti. "Ma adresez dumneavoastra cu marea rugaminte de a veni in ajutorul copiilor, dar altfel decat ati facut-o, unii, pana acum. Supravegheati-i, dar nu-i incorsetati, iubiti-i, dar nu-i sufocati, ajutati-i, dar nu le faceti temele integral. Copiii sunt mult mai inventivi decat ne imaginam, asa ca va provoc sa le dati sansa de a-si pune imaginatia la lucru. Va rog sa le oferiti uneltele necesare pentru a construi o lume, daca nu perfecta, cel putin mai buna decat cea pe care am construit-o noi, parintii. Va doresc ca noul an scolar sa aduca in fiecare zi bucuria calificativelor maxime sau a notelor de zece primite de copiii dumneavoastra, iar disciplina, numita buna purtare, sa fie exemplara atat la scoala, cat si acasa, pentru ca astfel veti fi cei mai fericiti parinti", a transmis ministrul.
Ana Maria Tudor


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu