Cauta
Activitate culturala inedita la Oituz02/05/2017

Sala de festivitati a Primariei comunei Oituz a gazduit o atractiva manifestare cultural - artistica, la care au participat iubitorii de frumos si de spiritualitate de pe aceste meleaguri. Este vorba de o activitate care s-a derulat in cadrul Proiectului "Conexiuni culturale", initiat de catre Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Bacau , aceasta numindu-se "Veronica Micle - Mihai Eminescu, o mare iubire neimplinita". Cum activitatile cuprinse in acest proiect (initiat in 2010), au loc in parteneriat cu primariile din judet, cu caminele si fundatiile culturale, parteneri cu institutia bacauana au fost de aceasta data Primaria, Caminul Cultural si Biblioteca din comuna Oituz, care au reusit ca sa organizeze o manifestare deosebita. "Cand cunoscuti scriitori romani «dispar» din manualele de literatura este bine ca noile generatii sa stie cat mai multe lucruri despre autori a caror creatii s-au bucurat de o mare pretuire", a mentionat in deschiderea acestei manifestari Florin Zancescu, directorul CJCPCT Bacau. Profesoara Aglaia Toderita din Oituz a evocat-o pe Veronica Micle, de la a carei nastere s-au implinit la 22 aprilie 167 de ani, evidentiind mai multe lucruri despre aceasta: a absolvit cu titlul "elev eminent" Scoala Centrala de Fete, a debutat cu doua scrieri in proza in 1872 (in "Noul Curier Romanesc"), a fost sora de caritate in timpul Razboiului pentru Independenta. Vorbindu-se despre prietenia Veronicai Micle cu Mihai Eminescu s-a facut referire si la bogata corespondenta dintre cei doi, care "si-au scris cu pasiune si cu reprosuri". Profesoara Aglaia Toderita a mentionat faptul ca "relatia tumultuoasa intre Mihai Eminescu si Veronica Micle desi in 1880 "a avut si planul unei casatorii, ei nu au reusit ca sa fie impreuna. La acest esec a contribuit si distanta (Eminescu fiind la Bucuresti iar Veronica Micle la Iasi) dar in aceasta poveste «suferinta este la ea acasa», cei doi nefiind siguri de sentimentele lor. De asemenea, Veronica Micle a fost privita cu ostilitate, ca «aducatoare» de nenorociri". A fost remarcat faptul ca in anul 1887 Veronica Micle i-a daruit lui Mihai Eminescu primul ei volum de versuri, cu dedicatia "ca o marturie de nestearsa dragoste" iar la inmormantarea marelui poet a adus un buchet de flori de "nu ma uita".

Mai multi elevi oituzeni (Ana Maria Covaci, Denisa Martin, Florina Botezatu) au recitat din lirica de dragoste a marelui poet Mihai Eminescu, un moment cu totul sublim fiind prezentarea, cu mult patos, a poeziei "Scrisoarea a III" de catre prof. Gheorghe Oprea (director al Caminului Cultural Oituz, in imagine) si de Florin Zancescu, ce conduce Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau. Aceasta frumoasa manifestare culturala a continuat cu interpretarea unor cantece pe versurile lui Mihai Eminescu ("Pe langa plopii fara sot", "Mai am un singur dor"), de catre un grup vocal al Corului Mixt Taranesc din Oituz, care activeaza de peste 110 ani. Interpretand aceste cantece glasurile membrelor corului oituzean au devenit o singura voce, suava, ce a cantat frumusetea iubirii si a vietii. "Sa nu-l uitam niciodata pe Mihai Eminescu, el fiind mare patriot roman, ce a tinut la eroismul poporului roman, la cultura", a mentionat prof. Gheorghe Oprea, directorul Caminului Cultural Oituz. Activitatea oituzeana s-a incheiat prin oferirea unui buchet de frumoase melodii de dragoste de catre prof. Rares Draghici, de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, refrenele cantecelor sale ("Dac-ar fi sa mai pleci undeva / Nu ai unde sa pleci… / Nu pleca niciodata / Nu pleca cu iubirea ta toata, / Jumatate noi suntem intregi"), au umplut cu frumusetea lor "incantarea" sufletelor pline de poezie, intr-o candida zi de primavara.

Mentionam ca in cadrul acestei activitati CJCPCT Bacau a facut si o donare de carte Bibliotecii comunale Oituz, aceasta imbogatindu-se cu mai multe volume de etnografie ce sunt semnate de Feodosia Rotaru, Dorinel Ichim si de cadrele didactice Petrica si Valeria Bilibok, care au realizat lucrarea "Obiceiuri de nunta traditionale din Tarhausi" (comuna Ghimes Faget).
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII