Cauta
ACTIVITATE INTENSA A RAJA CONSTANTA LA ONESTI25/07/2017


O vizita la Statia de tratare a apei de la Cuciur (unde se afla si rezervoarele cu apa potabila din care este alimentat municipiul Onesti si imprejurimile acestuia), la care au fost prezenti consilierii locali onesteni, "staff"-ul tehnic al SC RAJA Constanta dar si mai multi invitati, a scos in evidenta activitatea intensa ce o desfasoara aceasta firma pe meleagurile noastre. Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanta a declarat: "In perioada ce a trecut de la preluarea Sistemului public de apa si canalizare al municipiului Onesti RAJA a dovedit ca este o companie foarte puternica, performanta, cu care acest municipiu se poate mandri! Actionam cu mai multe echipe si incercam sa-i introducem in ritm si pe salariatii din Onesti. Am modernizat Statia de tratare a apei, am dotat si un laborator, care este unul foarte modern si aici se face acum o determinare sanitara de calitate a apei de mai multe ori pe zi. Deoarece apa este la originea tuturor activitatilor omenesti si trebuie sa avem conditii conforme secolului XXI, vrem ca sa facem la Onesti investitii de zeci de milioane de euro. Dorim ca valoarea investitiilor sa fie de peste 44 milioane de euro. Am rezolvat partea de calitate a apei si am creat la Cuciur o zona sanitara severa. Aici era o zona fara imprejmuire, unde putea ca sa intre oricine! Avem acum sistem de iluminat perimetral, paza militarizata, camera de filmat in infrarosu. Fiecare muncitor are card magnetic personalizat si ecuson ce poate fi idendificat la distanta! Acesta este normalul!" Felix Stroe a mai mentionat:"Apa o sa fie din ce in ce mai buna, pentru ca o sa punem zeci de kilometri de conducta noua! Aici nu a fost facuta o mentenanta a sistemului, s-a reparat doar pentru a tine sistemul in functiune! Noi cautam avariile cu mijloace tehnice foarte moderne; la o avarie am schimbat 110 m teava in 48 ore! Daca nu faceati aceasta procedura de achizitie nu scapati de vechiul sistem! Noi avem ambitia ca sa facem din Onesti cel mai modern municipiu din Europa de Est in ceea ce priveste distributia apei potabile si salubrizarea dar si al epurarii apei! Pana la 31 decembrie 2018 dorim ca Onestiul sa aiba o statie de epurare cu patru trepte de epurare!"

"Drept in fata…"

Dupa o prima declaratie socanta - ca "la cum arata Statia de tratare a apei, de la Cuciur, nu puteai tine nici porcii!", directorul RAJA Constanta, Felix Stoe, a mai spus cateva lucruri foarte semnificative: "1. De la 1 iunie Onestiul nu mai cheltuie nici un ban de la bugetul local pentru apa potabila; 2. Metrul cub de apa este la Onesti cu 1.09 lei mai mic decat pana la preluarea acestui serviciu de RAJA Constanta; 3. Cetatenii trebuie sa fie informati asupra tuturor avariilor si sa primim atentia minima pentru reparatia strazilor; 4. In Master Planul judetului Bacau „in ceea ce priveste apa potabila Onestiul (ce era cuprins intr-o propozitie ce nu spunea nimic!) figureaza acum cu o diagnoza de dezvoltare; 5. Daca Nadia Comaneci s-a nascut aici, puteati sa mai aveti «o Nadie Comaneci» la furtul de apa!"

Au fost evidentiate si obiectivele prioritare ale SC RAJA Constanta pentru municipiul Onesti si s-a subliniat faptul ca "suta la suta din populatie trebuie sa aiba apa curata, tratata, 24 de ore din 24! Pentru investitiile prioritare, in valoare de 44 milioane de euro programul investitional are in vedere o sursa alternativa cu apa potabila (Onestiul avand doar o singura aductiune, cu probleme, ce fac sa fie avarii dese!) Reabilitarea Rezervei de inmagazinare si sectorizarea retelei de distributie a apei (fiind zone unde trebuie redusa presiunea apei, pentru a lucra in conditii de siguranta), sunt obiective ce se vor realiza simultan. De asemenea, se vor reabilita retelele de apa, ce au o vechime de 50 - 60 de ani. Toate aceste investitii, in mod sigur, vor aduce o calitate a apei, pentru ca onestenii sa fie satisfacuti. Va urma procedura de elaborare a aplicatiei acestui program investitional, documentatia putand fi consultata pe internet, atat din tara cat si din strainatate!" S-a semnalat faptul ca "RAJA va scoate la achizitie contractele de lucrari si va finanta lucrarile pentru a se executa si a fi puse in functiune, urmand recuperarea sumelor prin rambursare." A mai fost semnalat faptul ca "pana in prezent la RAJA am depasit suma de 5 milioane de euro cu dotarile efectuate in Onesti si interventiile la avarii iar 5 miliarde de lei vechi sunt cheltuielile pentru realizarea unei contorizari integrale." Mentionam ca la aceasta intalnire, alaturi de primarul Onestiului au fost primarii din Targu Ocna (Stefan Silochi), Slanic Moldova (Gheorghe Baciu) si din comunele Targu Trotus (Adrian Forcos) si Pargaresti (Victoria Iulisca). Cu totii au apreciat seriozitatea firmei RAJA Constanta si au exprimat un ton optimist in privinta unei bune colaborari pe viitor. Daca Stefan Silochi (edilul - sef al orasului Tg. Ocna) a declarat ca "la Onesti a fost «tot raul spre bine» si nu are oricine capacitatea de a face ceea ce a facut RAJA aici", slaniceanul Gheorghe Baciu a afirmat ca "Slanicul Moldovei ar putea fi o noua sursa. Orasul- statiune, ce nu este asociat la CRAB, are o capacitate de 2 500 turisti si este avantajul ca in zona a venit un concurent regional, care schimba lucrurile, apa fiind un element de siguranta pentru cetateni!" Victoria Iulisca, primar al comunei Pargaresti, adepta a motto-ului "cine vrea, poate!" a marturisit ca "locuitorii acestei comune doresc sa aiba apa de calitate si salubritate!" iar primarul de la Targu Trotus, Adrian Forcos, a mentionat : "ne confruntam cu aceleasi situatii, zbatandu-ne cu probleme comune! RAJA este scaparea noastra si sper sa colaboram cu seriozitate!"

La treaba…

Refacerea hidroizolatiei si a tencuielii de la cele doua rezervoare de apa potabila, ce alimenteaza de la Cuciur municipiul Onesti - acesta este obiectivul pentru lunile iulie si august ale RAJA Constanta pentru ca onestenii sa se bucure de servicii de calitate din partea firmei mentionate. Dupa cum ne-a declarat Costica Nan, directorul coordonator al Centrelor Zonale RAJA "se efectueaza lucrari la ambele rezervoare de 10 000 m c de apa, fiecare din acestea avand un diametru de 45 metri. Pentru refacerea hidroizolatiei de la cele doua rezervoare se executa mai multe operatiuni succesive, astfel ca in 30 de zile Gospodaria de apa a Onestiului sa fie reabilitata. Aici lucreaza 50 de angajati ai RAJA, costurile fiind foarte mari pentru executarea acestor lucrari, deoarece rezervoarele sunt intr-o stare critica, fiind vizibila armatura". Gospodaria de apa a municipiului Onesti mai are un rezervor, care este abandonat. Acesta este mai inalt cu trei metri si se afla in atentia specialistilor de la RAJA Constanta pentru reproiectare.

Mentionam ca firma din Constanta a preluat Sistemul public de alimentare cu apa si canalizare al Onestiului incepand cu data de 1 iunie. "Ca si bilant economic am trecut printr-o perioada foarte grea. Daca am face o evaluare, am folosit peste un miliard de lei vechi deoarece cheltuielile au fost foarte mari, pentru ca in luna iunie am avut nu mai putin de 136 de avarii la reteaua de apa si de canalizare.Salariatii nostri au lucrat si cate 12 - 14 ore pe zi pentru remedierea avariilor. In schimb, am facturat cu aproape 30 000 m c mai mult, astfel ca in urma remedierii avariilor si a depistarii multor bransari ilegale, apa a mai fost furata si nu s-a mai dus in pamant", a mai declarat Costica Nan, exprimandu-si speranta ca nu vor mai fi la fel de multe avarii in perioada urmatoare in municipiul Onesti la reteaua de apa potabila si de canalizare. Zilele trecute SC RAJA Constanta a anuntat ca a publicat in Sistemul Electronic de Licitatii Publice (SEAP) anuntul privind achizitionarea Serviciului public de asistenta pentru pregatirea Aplicatiei de finantare si a Documentatiilor de atribuire pentru Proiectul "Dezvoltare infrastructura de apa si apa uzata in municipiul Onesti, in perioada 2014 - 2020". Valoarea estimativa a acestui contract este de 6 800 000 lei, suma ce este suportata integral din bugetul firmei constantene.
Onesti Expres
Foto Adda Pricope

Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
RACU GHIȚĂ
#4 : 23/05/2018, 14:12
Avem o mulțime de deranjamente la instalațiile de apă și canalizare interioare și exterioare, dar nu avem la cine apela pt. rezolvare. În numele Federației Asociațiilor de Proprietari Onești, dorim o întrevedere cu conducerea societății RAJA Constanța și să vedem cum putem rezolva aceste probleme arzătoare pt. toți Oneștenii. Aș fi forte mulțumit să putem rezolva aceste probleme cu sprijinul societății de apă RAJA.
Daniela
#3 : 31/07/2017, 22:22
Ce daca e mizerie in tot orasul ,de la inaltimea primariei nu se vede decat strada Oituz ,care e mai curata,iar domnii de la primarie nu vad si restul orasului , dar vor veni alegrile si vom vota iarasi aceiasi incompetenti care isi vor vedea de avantajele lor.
ioana
#2 : 27/07/2017, 19:37
Nu este exclus sa vedem ca apar si sobolanii cu mizeria de pe langa pubelele de gunoi +mustele aferente ,exemplu str. al. zorelelor .
Marin
#1 : 26/07/2017, 08:38
felicitari ptr.Raja , ptr.profesionalism,asa ceva ar trebui orasului si ptr. curatenia orasului care nu a mai fost maturat de pe vremea lui Neghina si arata sub orice critica ,ex. str.din zonz de sus.


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu