Cauta
‹‹Al doilea pas›› al colaborarii intre orasele Onesti (Romania) si Suqian (China)10/05/2018


Dupa ce la 29 martie consilierii locali au dat gir aprobarii infratirii intre municipiul Onesti si orasul Suqian din China, in urma cu trei saptamani ne-am bucurat ca sa avem oaspeti chiar din aceasta tara! Astfel, o delegatie din orasul Suqian a fost prezenta in municipiul Onesti iar intalnirea oficiala cu autoritatile onestene a avut loc la Sala Consiliului Local, in ziua de 16 aprilie. " Este o onoare ca sa va avem ca oaspeti. Prezenta dumneavoastra in Onesti este un respect pe care mi-l acordati si pentru municipiul nostru reprezinta un inceput de drum, ce speram ca va fi unul lung si cu multe realizari. Toti onestenii asteapta ca in urma acestei intalniri sa semnam un parteneriat. Este un parteneriat economic, cultural, social si cultural", a declarat primarul municipiului Onesti la intalnirea cu delegatia din orasul Suqian din China, mentionand ca "pentru a putea incheia acest parteneriat primul pas este ca sa ne cunoastem!" Au urmat doua scurte filme documentare de prezentare a localitatilor Onesti si Suqian. Daca documentarul despre Onesti (realizat de George Dragoi) a aratat "un oras in miscare", ce mai are multe lucruri care pot fi surprinse in montajul de imagini (Parcul Municipal, cadre de la noile firme onestene ori de pe platforma industriala, modernizarile de la Spitalul "Sf. Doctor Luca" si altele), cel despre Suqian ne-a creat o alta imagine. Acest oras din China este "un oras al florilor", cu impresionante pagode, o localitate ce "se imparte" intre pamant si ape! Onestiul si Suqian-ul pare a avea si un lucru in comun: "roata din parc"!

Shen Haibin, Deputaty Major Suqian Municipal People s Government (viceprimar al orasului Suqian), a declarat: "Multumim din suflet pentru invitatia si primirea calduroasa din partea Primariei Onesti! In mai 2017 primarul Nicolae Gnatiuc a fost in orasul nostru si atunci am semnat un Memorandum de colaborare si prietenie. Acum am facut o scurta vizita in jurul Onestiului, ce este un oras foarte linistit, frumos si ecologic. Am vizitat Colegiul National Grigore Moisil si firma de biscuiti Croco Orasul Suqian se afla in nordul provinciei Jiangsu si are o populatie de 5 800 000 locuitori. In acest oras exista istorie, zona verde este 42 la suta din suprafata localitatii. Orasul Suqian are resurse foarte bogate; este cunoscut pentru tuica fabricata aici ; avem parc industrial pentru piese electronice, masini, textile, matase. Mai producem fructe de mare si avem o resursa foarte mare in domeniul agricol. Orasul Suqian se dezvolta foarte rapid, se afla pe locul 90 in randul oraselor din China dupa numarul de locuitori. In anul viitor la Suqian va fi un tren de mare viteza care va face ca distanta pana la Shanghai (425 km, nota Onesti Expres) sa fie parcursa in doua ore si jumatate!" (Distanta dintre Onesti si Suqian este de … 7479 "kilometers", dupa cum anunta site-urile din domeniu!)

Viceprimarul orasului Suqian a mai mentionat: "Noi dorim ca sa colaboram cu municipiul Onesti in toate domeniile. In primul rand dorim sa colaboram in domeniul comertului si al industriei (a fabricatiei, in domeniul textile) In al doilea rand dorim ca sa colaboram in domeniul culturii, al comunicarii intre locuitorii celor doua orase si cu tineretul din acestea! Dorim ca prin colaborarea noastra multi tineri din Romania sa mearga in China. As dori ca sa avem mai multe vizite la nivel inalt, cu Consiliul Local al orasului si de nivel guvernamental. Cand a fost in China primarul Nicolae Gnatiuc a plantat un copac, care acum a crescut mare! Aceasta inseamna prietenia intre cele doua orase, sa dezvoltam ceva bun! Dorim ca Onestiul sa se dezvolte din ce in ce mai bine!" Raspunzand acestor ganduri ale oaspetelui chinez primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc a evidentiat faptul ca "Suqian-ul este de 100 de ori mai mare ca Onestiul, in China fiind orase foarte mari! Romania si romanii sunt foarte apreciati in China. Recent, aceasta tara a preluat pachetul majoritar de actiuni de la Rompetrol. Vrem ca sa ne bucuram de un parteneriat fructuos. Relatiile se construiesc incet si temeinic si trebuie sa ai incredere intr-un asemenea parteneriat, care dorim sa genereze beneficii (locuri de munca, schimburi culturale)".

Intr-un scurt cuvant consilierul local independent Gelu Panfil a afirmat: "Am fost acolo! Am observat un aspect comun al celor doua orase – aspectul ecologic. Dupa ce ani de zile a fost un oras poluat acum Onestiul este unul dintre cele mai curate orase din Romania! Exista si multe diferente: in Suqian cladirile sunt foarte inalte… Dincolo de aceste realitati sunt convins ca cele doua comunitati vor colabora, azi facandu-se al doilea pas! Cele doua comunitati pot dezvolta un parteneriat reciproc avantajos!"

Cu prilejul prezentei in Onesti a delegatiei autoritatilor orasului Suqian a fost semnat un Angajament de colaborare pe diferite domenii (inclusiv sanatate, educatie, cultura). Angajamentul prevede ca primarii oraselor Onesti si Suqian sa nominalizeze cate o persoana, ce se va ocupa de implementarea parteneriatului. Actiunile de colaborare intre cele doua orase vor fi vizate de Consiliul Local. "Am speranta ca va fi un act de bun augur, cu o buna colaborare intre cele doua orase. Sper ca aceasta intalnire sa produca efectele la care speram si va spun sincer ca am mare incredere!", a declarat Nicolae Gnatiuc la semnarea acestui parteneriat romano – chinez.

Cum politica este prezenta si pe …Facebook (unde primarul Onestiului este foarte staruitor in postari), iata ce a notat acesta despre evenimentul relatat mai sus: "In urma cu aproximativ un an, am participat la evenimentul Misiunea Economica China 8-14 Mai 2017 – Beijing, Nanjing, Suqian din cadrul proiectului ‹‹Romanian Investment Zoom››, eveniment unde am semnat un protocol de colaborare cu oficialitatile orasului Suqian, provincia Jiangsu. Suqian este un oras care ocupa o suprafata de 8500 kmp din nordul provinciei chineze Jiangsu, o asezare cu o istorie culturala de peste 2.500 de ani, cu o populatie de aproape 6 milioane de locuitori, aflata in plina expansiune economica. Acest protocol s-a materializat la finalul acestei saptamani cand o delegatie a orasului Suqian, provincia Jiangsu, China, a desfasurat o vizita oficiala in orasul nostru. Cu aceasta ocazie, delegatia a vizitat cateva unitati economice, printre care SC CROCO SRL, SC CHIMCOMPLEX SA si AGRICULTORUL SA, activitatea acestor unitati prezentand un interes major pentru partea chineza. De asemenea, oficialii orasului Suqian au vizitat Colegiul National Grigore Moisil Onesti, anuntand ca unitatea de invatamant din Onesti va semna un protocol de colaborare cu Suqian Zhongwu International School, urmand ca in viitorul apropiat astfel de intelegeri sa fie semnate intre Suqian Qinghua Middle School si Colegiul National Dimitrie Cantemir si intre Suqian Zhongwu Junior High School si Scoala Gimnaziala Ghita Mocanu Onesti. Momentul principal al acestei vizite l-a constituit semnarea, impreuna cu viceprimarul orasului Suqian, dl Shen Haibin, a unui Memorandum si a unui acord de infratire intre orasele noastre, aceasta colaborare vizand urmatoarele domenii: sanatate, asistenta sociala, stiinte medicale, economie, turism, educatie, cultura si sport." Edilul – sef al Onestiului, Nicolae Gnatiuc are si o intrebare… dar si … un raspuns (…adresate onestenilor!):"Ar putea Onestiul sa beneficieze in viitorul apropiat de mai multe investitii cu capital chinezesc? Da, ar putea! Iar eu am semnat acest Memorandum tocmai pentru a crea o punte de legatura intre Onesti si Suqian, intre Romania si China, o punte ce va deschide calea colaborarilor economice, culturale si educationale!"
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII