Cauta
Asociatiile de proprietari ameninta cu iesirea in strada24/07/2014

PRETUL APEI

Asociatiile de proprietari din Bacau, la un pas de a iesi in strada, contesta, si in numele onestenilor, intentia Companiei Regionale de Apa Bacau de majorare a tarifului apei si canalizarii cu rata inflatiei. Indexarea tarifului serviciilor oferite de Compania de Apa este posibila doar daca cei doi actionari principali, Consiliul Local Bacau si Consiliul Judetean Bacau, o aproba prin votul alesilor. Pana in acest moment, nici un proiect de hotarare nu a fost inclus pe ordinea de zi a sedintelor celor doua foruri.

Intentia de majorare a tarifului apei si canalizarii cu rata inflatiei, anuntata de CRAB, aplicabila de la 1 iulie, este contestata de asociatiile de proprietari din Bacau. In notificarea ajunsa in posta fiecarei asociatii din Bacau se arata noile preturi pe metrul cub, respectiv 4,3 lei (apa) plus 3,19 lei (canalizare), inclusiv TVA, de la 3,81 lei plus 2,81 lei/m.c.. E vorba de o crestere a tarifului cu 13%.

In Onesti, C.R.A.B. vinde metrul cub de apa potabila operatorului local cu 2,6 lei, inclusiv TVA, de la 2,31 lei. Astfel, „pretul pe care-l vor plati onestenii se calculeaza in felul urmator: 2,6 lei (pretul de cumparare de la CRAB) + 2,24 (1,24 pierderea tehnologica + 1 ajuns in case) = 5,833 lei/m.c.. Apoi, valoarea rezultata de 5,83 lei/m.c., reprezentand banii care merg catre CRAB, se aduna cu 1,45 lei/m.c. (procentul Apa Canal aprobat de ANRSC din 2011) = 7,28 lei/m.c., la care se adauga tariful canalizarii de 1,33 lei/m.c. si este egal cu 8,61 lei/m.c.,” calcul facut de administratorul Apa Canal, Corneliu Fantana.

„La initiativa mai multor presedinti de asociatii de proprietari am inceput demersuri pentru a le atrage atentia celor de la C.R.A.B. ca nu procedeaza legal. In primul rand, pentru ca au precizat ca majoreaza tariful apei cu rata inflatiei pe 2013, dar ei maresc de la 6,62 lei/m.c. la 7,49 lei (n.r. insemnand 13%),” subliniaza Vasile Maxim, vicepresedintele Ligii Judetene a Asociatiilor de Proprietari.

Romania a incheiat anul 2013 cu cea mai mica inflatie din 1990 incoace: 1,55%, conform publicatiei Ziarul Financiar. De altfel, Romania a reusit dupa 24 de ani de capitalism sa intre in Occident din punctul de vedere al inflatiei. Nici ratele de inflatie adunate de pe ultimii 3 ani nu dau 13%.
Sursa: Ziarul Financiar

„Oamenii din asociatia de pe strada Mioritei vroiau sa iasa in strada. Pe surse, Consiliul Local Bacau nu va aproba majorarea tarifului apei,” dezvaluie Vasile Maxim.

Pentru ca indexarea sa fie calculata la tariful serviciilor de apa si canalizare oferite de C.R.A.B., trebuie indepliniti mai multi pasi. In calitate de actionar majoritar, Consiliul Local Bacau, care detine 51,35% din actiunile Companiei de Apa, trebuie sa aprobe in cadrul sedintei, prin votul consilierilor, indexarea. Ulterior, Consiliul Judetean Bacau, in calitate de actionar minoritar, cu 45,83% din actiuni, va aproba prin votul alesilor judeteni solicitarea C.R.A.B. de indexare a tarifului, pentru ca, in final, si unitatile administrativ - teritoriale sa treaca prin Consiliile Locale un proiect de hotarare pe acest subiect. Votul exprimat al tuturor celorlalti actionari, cu exceptia C.L. Bacau si C.J. Bacau, nu cantareste insa prea mult in economia deciziei de majorare a tarifului, declara primarul orasului Targu Ocna, Stefan Silochi: „Noi, adica toate localitatile, suntem 1% (n.r. 3,21%). Consiliul Judetean si Consiliul Local Bacau detin restul de procente. Noi nu suntem importanti acolo. Nu avem niciun cuvant de spus. Aducand un alt membru actionar (n.r. comuna Parjol), avantajul e al lor, pentru ca pot accesa fonduri mai mari. Problema e ca ei au nevoie de noi pana cand iau banii, apoi, dupa ce au luat banii, decid doar ei. E ca si cum noi nu am exista.”

Unitatile administrativ teritoriale care fac parte din C.R.A.B. detin 3,21% din totalul actiunilor, in timp ce Municipiul Bacau detine un numar de 1.235.000 actiuni, adica 51,35% din capitalul social, reprezentand aportul in numerar in valoare de 37.823,08 lei si aport in natura in valoare de 12.132.176,92 lei. Consiliul Judetean detine un numar de 1.102.153 actiuni, respectiv 45,83%, reprezentand aportul in numerar in valoare de 7.486.810,90 lei si aport in natura in valoare de 3.534.719,10 lei. Aportul in natura, in ambele cazuri, este transferat automat si irevocabil in patrimoniul societatii. Pe perioada derularii finantarilor externe la care Municipiul Bacau este beneficiar si garant, participarea la capitalul social nu se va reduce sub 51%, indiferent de modificarile care apar in structura actionariatului.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII