Cauta
«Asta-i Romania!»25/05/2017


Peste 600 de semnaturi au fost stranse dupa ce scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost demis din functia de director al Bibliotecii Judetene "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamt, asupra acestei situatii luand atitudine si Uniunea Scriitorilor din Romania! Acest lucru s-a intamplat "in urma «evaluarii» facute de o asa-zisa comisie din care tocmai specialistii in domeniul de activitate lipseau. O comisie autentica si responsabila ar fi apreciat, la superlativ, cel putin trei-patru izbanzi evidente, care poarta amprenta personalitatii domnului Adrian Alui Gheorghe", se arata in textul petitiei. Sunt nominalizate si niste lucruri ce nu pot fi realizate oricum: "Biblioteca din Piatra Neamt a ajuns la un procent de 11% cititori, in conditiile in care, in tara, procentul este de 8-9%. In 2105-2016 au fost digitalizate toate publicatiile din judetul Neamt, din perioada 1880-1990, peste 6.000 de documente de biblioteca (reviste, ziare etc.). In Biblioteca «G.T. Kirileanu» din Piatra Neamt, peste 200 de scriitori romani actuali au sustinut, in fata unui public din ce in ce mai numeros, conferinte, lecturi publice, lansari de carte".

Iata cum a trait Adrian Alui Gheorghe aceasta "executie": "Femeia de la secretariat care mi-a inminat adresa a inceput sa plinga. Ii era jena. Cred ca asta spune totul despre Provincia noastra. Provincia provinciei. Sau «curul lumii», dupa cum a zis Tutea. Romania de azi nu mai vrea sa fie o tara, vrea sa fie o boala pentru Europa. Din pacate …! In anul 1989, in 22 decembrie, vorbeam din Balconul Judetenei de Partid despre «cea mai lunga noapte», care a tinut mai bine de patru decenii… Am refuzat, apoi, jenantul titlu de revolutionar. Din 1989 incoace trag si eu, alaturi de alti citiva, putini, comunitatea artistica nemteana dupa mine. Colocvii, concursuri, reviste, conferinte, carti, premii, recuperari, memorie etc. L-am pus pe Eminescu pe soclu, in 2013. L-am pregatit pe Caragiale pentru 2017. Am inventat strada Aurel Dumitrascu in Piatra Neamt. Am trasat «meridianul Ozana» la Tirgu Neamt. Am deschis Galeria «Lascar Vorel». Am fost un «agitat» cultural. Ma uit in traista: Meritul Cultural in grad de Cavaler, in grad de Ofiter mai apoi; apoi Cetatean de onoare al Municipiului Piatra Neamt. Un doctorat, ca sa nu imi pierd antrenamentul intelectual. Am scris, intre timp, vreo treizeci de carti; m-am odihnit de poezie scriind proza, apoi m-am odihnit de proza scriind eseu, am luat interviuri ca sa imi ocup timpul. In total: citeva zeci de mii de pagini scrise. Ma uit din nou in traista artistica: doua premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania, luate la varf, nu dintre cele care se dau pe sub tejghea; unul pentru poezie, in 2001, altul pentru roman, in 2015. Apoi un premiu al poetilor din Balcani si inca vreo treizeci de premii nationale, luate cu toata incarcatura lor morala. Ca in cultura rasplata morala inlocuieste orice zornait al banilor. .. Am considerat, dintotdeauna, ca Biblioteca e cel mai autentic templu. De asta am tresarit cind am citit intre aforismele lui Nicolae Iorga: «Razboaiele pe lumea asta, de cind e ea lume, s-au dat in jurul si impotriva Bibliotecii». Ce am facut eu in Biblioteca din Piatra Neamt? I-am dat viata …! Ma uit din nou in traista cu trofee: umilinta".

Varujan Vosganian a luat atitudine pe reteaua de socializare: "O nedreptate care nu poate fi tolerata - destituirea poetului, prozatorului si managerului cultural Adrian Alui Gheorghe (Cetatean de onoare al orasului Piatra Neamt datorita meritelor sale pe taramul culturii!) din functia de director al Bibliotecii Judetene «G.T.Kirileanu» Neamt. Festivitatea prilejuita, la Piatra Neamt si Humulesti, de acordarea Premiului National pentru proza «Ion Creanga» a fost umbrita de aflarea unei vesti neverosimile: printr-o actiune premeditata, sustinuta, din pacate, de Consiliul Judetean Neamt, scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost dat afara din functia de director al Bibliotecii Judetene «G.T. Kirileanu»! O comisie de evaluare lipsita de calificarea necesara, dar cu scopuri precise, i-a acordat lui Adrian Alui Gheorghe pentru management necorespunzator nota… 6,89 (cata precizie!). Inutil sa va spun ca respectiva comisie nu si-a motivat in niciun fel decizia. Cum mentinerea in functie presupunea cel putin obtinerea unei note de sapte, comisia de evaluare a recomandat destituirea directorului, lucru pe care Consiliul Judetean l-a facut cu satisfactie si neintarziat".
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII