Cauta
Banii pentru fotbalul onestean, circuit inchis: votati de consilieri, ajung la firmele consilierilor!24/03/2014

Ion Tofan, consilier local PSD
In sedintele Consiliului Local onestean nu se mai face nici administratie si nici macar politica. Fiecare isi urmareste interesele la propriu si pe fata, abuzand de statut. Consilierul local PSD Ion Tofan si-a indemnat colegii, incredibil, sa conditioneze aprobarea unui proiect de hotarare de plata datoriilor financiare ale FCM Dinamo Onesti catre Colegiul „Nadia Comaneci”, pentru ca, la randul ei, unitatea scolara sa-si achite debitul catre SC Alimon SA, unde Tofan e director general. Nicolae Badea, actionar la FCM Dinamo Onesti, a facut datorii la cantina Colegiului, iar mai departe pe lantul economic unitatea scolara inregistreaza debite la Alimon SA pentru produsele livrate. Miroase a conflict de interese, ce-i drept unul mai incurcat. Mai mult, din pozitia de ales local Tofan comite un abuz prin prisma puterii date de functie. Iata declaratie de consilier local: „Eu as propune colegilor consilieri sa votam ca aceasta asociere sa fie facuta in conditiile in care aceasta plata sa fie facuta sau societatea sa nu functioneze decat in momentul in care achita datoria la cei care sunt pagubiti de atata vreme. Domnule secretar, trebuie sa gasim forma legala pentru a-i obliga sa achite datoria de atata timp,” solicita Tofan.

Consilierul local PSD Ion Tofan a rabufnit in ultima sedinta, saturandu-se, probabil, sa-si tot astepte banii de la Nicolae Badea, fostul actionar al FCM Dinamo Onesti si actual actionar al FCM Onesti. Conform spuselor lui Tofan, confirmate de consilierul local PDL Constantin Florian, (presedintele al clubului de fotbal), Nicolae Badea nu a achitat de trei ani costurile serviciilor prestate de cantina Colegiului „Nadia Comaneci”. „Anumite persoane dintre cele care fac parte din aceasta asociatie au datorii foarte mari la unele firme din Onesti, cum ar fi Liceul ,,Nadia Comaneci”, unde au datorii de 40.000 lei si se duc pe al treilea an. Este acest domn Badea, care stie, cunoaste aceste cheltuieli care s-au facut cu ani in urma si pe care nu le-a onorat. Este posibil sa fi fost sau sa nu fi fost contracte. Este posibil sa fi fost doar anumite intelegeri,” explica Ion Tofan. Primarul Neghina intervine si atrage atentia ca supus dezbaterii este un proiect de hotarare privind modificarea actului constitutiv al SC Fotbal Club Municipal Onesti. „Noi vorbim acum de lucruri total diferite. Datoria nu este a FCM Onesti. Liceul se poate indrepta in instanta impotriva acelor persoane pentru a-si recupera banii.” Florian, presedintele clubului FCM Onesti, recunoaste datoriile, dar considera ca trebuie sa se faca o distinctie clara: „aveti dreptate. FCM Dinamo Onesti are niste datorii la Liceul Nadia Comaneci, dar acum noi vorbim de FCM Onesti SA. Am discutat aceasta problema cu noii actionari, respectiv Primaria Onesti, domnul Badea si un alt investitor din Onesti, si ne-au promis ca in cel mai scurt timp, dupa ce vom constitui acest SA, vor fi achitate datoriile.” Florian admite ca alesii locali stiu ca voteaza constient niste sume de bani care ajung, in final, la firmele acelorasi alesi locali. Tofan insista: „aceeasi Marie cu alta palarie.”

In aceasta situatie, consilierul local PSD Ion Tofan profita, abuzeaza de functia sa si le spune colegilor consilieri sa voteze proiectul de hotarare doar dupa ce FCM Dinamo Onesti sau actionarul Badea achita datoriile catre Colegiul „Nadia Comaneci”, pentru ca ulterior unitatea scolara sa stinga debitul catre Alimon SA, unde director general este Ion Tofan: „eu as propune colegilor consilieri sa votam ca aceasta asociere sa fie facuta in conditiile in care aceasta plata sa fie facuta sau societatea sa nu functioneze decat in momentul in care achita datoria la cei care sunt pagubiti de atata vreme. Domnule secretar, trebuie sa gasim forma legala pentru a-i obliga sa achite datoria de atata timp.” Conflict de interese? Abuz de functia de ales local? Cum se cheama atunci cand instigi la un vot negativ si refuzi votarea unui proiect de hotarare pe motiv ca tu ai un interes direct in a recupera niste bani de la cel vizat de proiectul de hotarare? Tofan, dupa cum a si declarat, nu a putut vota modificarea actului constitutiv al FCM Onesti pentru ca Badea nu si-a platit datoriile indirecte catre firma la care Tofan e director general, Alimon SA.

Stefan Martin, nimic despre principiu, doar ca „e o suma mult umflata”

Ulterior sedintei de Consiliu Local, contactat telefonic, consilierul Tofan ne-a explicat pe-ndelete istoria datoriilor: „in urma cu 3-4 ani de zile, cei de la FCM Dinamo Onesti veneau si mancau la cantina Liceului Nadia Comaneci. Dupa unele mici implicatii ale unor consilieri locali si acum in functie, au plecat de la cantina, dar au lasat datorii. Cei de la Liceu luau de la depozitul Alimon produse. In perioada respectiva s-a luat mai multa marfa, au plecat, n-au platit, iar Liceul are si acum de platit la noi, la Alimon, aproximativ 36.000 lei.”

Povestea datoriilor devine mai incitanta odata cu amanuntele impartasite de consilierul local PDL Stefan Martin, un sustinator al fotbalului onestean dinamovist. „Dar de ce il intereseaza pe dumnealui problema asta? Din ce stiu eu, Liceul Nadia Comaneci este o institutie a statului. Ce treaba are dumnealui? Daca a furnizat produsele alimentare, poate ne spune si la ce preturi a facut-o,” intreaba Martin. „Dar sunt contabili si la noi si la liceu. Cei de la FCM Dinamo spuneau alte sume, pentru ca ei mancau si prin alte locuri si consumau ce mai consumau ei. De la noi sunt foarte clare facturile. Doar ca facturile mele, ale Alimon, nu sunt catre FCM Dinamo, ci catre liceu. Eu ceea ce spun pot sa si probez,” replica Tofan.

„Datoriile exista, nu sunt atat de mari pe cat zice domnul Tofan. Dar de unde stie ce bani are de recuperat Liceul Nadia Comaneci? Are acces la contabilitatea liceului, pentru ca daca lucrurile stau asa nu e deloc normal. Este domnul Tofan directorul liceului si nu stiu eu? Datoriile exista, o sa fie platite, au fost niste probleme cu banii. FCM Dinamo Onesti este o fundatie nonprofit si nimeni nu a plecat cu bani acasa. Sunt datorii care nu-s chiar in regula, adica e o suma mult umflata,” acuza Martin.

Ramane de vazut daca vreo institutie a statului se autosesizeaza cu privire la sesizarile noastre de posibil conflict de interese si abuz de functie si daca datoriile facute de FCM Dinamo Onesti si neplatite de actionarul Nicolae Badea vor fi platite si din bugetul public al Primariei Onesti. Pana atunci, banii pentru fotbalul onestean isi urmeaza cursul: pleaca din bugetul local si ajung la firmele celor care voteaza plecarea banilor din bugetul local.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Nici o legatura cu politica
#2 : 29/03/2014, 18:58
Cateva lucruri sunt clare si (chiar) nu lasa loc de interpretare. 1.FCM Dinamo Onesti a consumat de la cantina liceului "Nadia Comaneci." la comanda conducerii clubului, Constantin Florian, Stefan Martin sau Ioan Sdrobis, iar plata sa o faca Nicolae Badea (Bucuretsti), care nu avea nici o responsabilitate fata de cantina. Dupa aproximativ doua-trei luni de consum, conducerea liceului sisteaza "alimentarea" sportivilor pentru acumulare de datorii. Pentru a salva situatia FCM Dinamo intervine pe langa Ion Tofan ca societatea ce o administreaza sa vireze, pe datorie, alimente catre cantina liceului. In timp datoria creste, iar Nicolae Badea, care nu facuse nici o comanda de produse ori mancare, nu vine cu banii. Indiferent de calitatea politica ce o are, Ion Tofan a dorit sa ajute in acest mod gruparea fotbalistica, cum a facut-o de nenumarate ori, in 30-35 de ani, cu alte grupari sportive din Onesti, precum CSM Boerzesti, CS Onesti (actualul CSM), BoxClub Onesti, CSS etc., pe care le-a si sponsorizat. Prin logica, gasesc ca a recurs la aceasta (posibila) "influenta" cu dorinta de a recupera suma respectiva, care nu este deloc neglijabila. Pot spune ca in contrast cu Ion Tofan se afla PDL-istul Stefan Martin, care nu numai ca nu contribuie material la club, dar datorita pozitiei sale in Consiliul Local aranjeaza tot felul de combinatii - trocuri cu "unii" de alta culoare, inclusiv cu Laurentiu Neghina, pentru ca banii din Primarie sa ajunga la FCM, apoi el "opereaza" spre a-si trage partea impreuna cu profesorul Sdrobis. Gasesc ca aceasta este partea cea mai urata, deoarece este BANUL contribuabilului. Restul este... politica.
Ultima modificare: 30/03/2014, 15:47 - user  
Nepriceputeanu'
#1 : 25/03/2014, 12:25
"cei drept"..., pe bune!?! Jurnalisti de doi lei, la fel ca si publicatia!

Onesti Expres: Domnu` Tofan, dvs sunteti?
Ultima modificare: 26/03/2014, 18:52 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII