Cauta
Blocaj in apa si canalizare: cum ati majorat pretul? Facturi refuzate si investitii blocate31/03/2014


PRETUL APEI, APLICAT ILEGAL? In chestiunea majorarii pretului la apa, CRAB aplica politica lu’ cine-i mai tare! Compania Regionala de Apa Bacau taxeaza populatia cu noul tarif la apa potabila fara sa aiba aprobarea Adunarii Generale a Asociatilor ADIB. In urma solicitarii operatorului Apa Canal Onesti, sefii Companiei de Apa nu au putut prezenta decat documentatia justificativa pentru majorarea anterioara, cea din iulie 2013, si nu pentru cea decisa prin Hotararea de Consiliu Judetean nr. 6/23.01.2014. Nici ANRSC nu a facut lumina in acest caz. Mai mult, s-a spalat pe maini, neraspunzand cu exactitate daca este legala aplicarea de catre CRAB a tarifului de 2,31 lei/m.c. fara a avea aprobarea ADIB.

REACTIA: Asociatiile de proprietari din Onesti au refuzat la plata facturile emise de Apa Canal calculate dupa tariful majorat de catre CRAB. Apa Canal a refuzat la plata factura emisa de CRAB calculata dupa tariful majorat.

CONTEXT: Desi CRAB motiveaza majorarea tarifului prin investitiile majore in retea cu bani imprumutati de la BERD (cofinantare la proiectele europene), lucrarile inainteaza extrem de lent. Atat de lent, incat Compania de Apa este avertizata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice ca va plati din bugetul propriu costurile investitiei, daca nu termina lucrarile pana la 31 decembrie 2015. O pierdere de zeci de milioane de euro, bani europeni.

UN POSIBIL FINAL: Operatorul Apa Canal, neincasand facturile de la populatie, poate intra in faliment. Onestiul, fara apa potabila! CRAB, neincasand facturile de la Apa Canal, sufera un minus financiar serios! Sistemul de distribuire a apei potabile la nivel de judet poate intra in imposibilitatea de a mai functiona. Avand in vedere ca cel mai mare proiect de extindere a infrastructurii de apa si canalizare nici macar nu a inceput, ADIB, Consiliul Judetean si Primaria Municipiului Bacau risca sa plateasca din bugetele proprii costurile investitiilor nefinalizate pana la 31.12.2015.

S.C. Compania Regionala de Apa Bacau taxeaza populatia cu tariful majorat, dar fara sa aiba aprobarea membrilor Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor. Cine sunt Asociatii? Reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale desemnati de fiecare Consiliu Local in parte pentru a apara interesele fiecarei comunitati in cadrul ADIB si pentru a participa la luarea deciziilor privind politica de gestionare a Companiei Regionale de Apa Bacau, societate care are in administrare infrastructura de apa si canalizare in aria sa de acoperire, cu unele exceptii, precum Targu Ocna.

Pus in fata majorarii de tarif de la 1,38 lei/m.c., TVA inclusa, la 2,31/m.c., TVA inclusa, operatorul onestean Apa Canal a solicitat informatii cu privire la legalitatea aplicarii acestei majorari atat din partea CRAB, cat si din partea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. „Avand in vedere ca in cazul celorlalte modificari de tarif efectuate CRAB ne-a comunicat atat avizul ANRSC, cat si actul aditional la contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare, incheiat intre ADIB si CRAB, iar pentru aceasta ultima majorare ne-au fost comunicate doar avizul ANRSC si Hotararea de Consiliu Judetean nr. 6/23.01.2014, intelegem ca aceasta majorare nu a fost aprobata de ADIB. Hotararea CJ constituie primul pas pentru aprobarea tarifului, urmand ca acesta sa fie aprobat si de AGA ADIB si abia dupa aceea sa fie aplicat,” explica Corneliu Fantana, administrator unic Apa Canal Onesti. Conform declaratiilor anterioare ale directorului general CRAB, Razvan Gaina, votul in ADIB ar putea fi si unanim si in proportie de 75% (?!?) pentru ca majorarea pretului sa treaca si sa fie aplicata.

Raspunsul oficial la solicitarea operatorului local onestean nu a furnizat informatiile la zi. Sefii CRAB au trimis documentatia justificativa pentru aprobarea majorarii tarifului din 1 iulie 2013, nu pentru cea stabilita, initial, la 1 ianuarie 2014.

ANRSC, suspect de neutra

Apa Canal a solicitat si punctul de vedere al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. Invocand lipsa aceleiasi aprobari a ADIB pentru majorarea tarifului, Fantana a intrebat „daca este legala aplicarea de catre CRAB a tarifului de 2,31 lei/m.c. fara aprobarea ADIB?” Raspunsul ANRSC, la fel ca cel al CRAB, neconcludent: „potrivit prevederilor art. 35 alin. 8 din Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, republicata, pretul apei potabile produse si transportate, de 1,86 lei/m.c., exclusiv TVA, a fost aprobat de catre Consiliul Local al municipiului Bacau, prin Hotararea nr. 15/27.01.2014, si de catre Consiliul Judetean Bacau, prin Hotararea nr. 6/23.01.2014.” Nimic despre legalitatea aplicarii tarifului majorat fara aprobarea membrilor ADIB.

Amintim ca nu mai putin de sapte Consilii Locale si care au un reprezentant in ADIB au votat impotriva majorarii pretului la apa potabila, conform declaratiilor Adrianei Ivasciuc, director economic CRAB, facute in cadrul sedintei Consiliului Local Targu Ocna, din 26 februarie.

Asociatiile de proprietari refuza sa plateasca

Desi onestenii, prin presedintii Asociatiilor de proprietari, au solicitat in repetate randuri explicatii, chiar negocieri, in calitate de consumatori, atat din partea Primariei Onesti, Consiliului Local, cat si din partea Companiei de Apa, oamenii nu au primit nici un raspuns. Conform surselor Onesti Expres, prestanta primarului Neghina a fost atat de inexistenta, incat sefii CRAB, invitati sa participe la discutii, au raspuns: „nu avem nicio treaba. Daca vreti sa discutam, veniti la sediul nostru.”

Asociatiile de proprietari au refuzat sa plateasca facturile calculate dupa tariful majorat. „Eu si alti presedinti de asociatii am refuzat, am returnat facturile cu pretul modificat. Solicitam, din nou, organizarea unei intalniri cu Primaria, Consiliul Local, Apa Canal, la care sa participe si cei de la CRAB, ca sa ne spuna si noua, cei care platim pentru serviciile prestate de ei, in ce consta pretul, cum si de ce s-a produs majorarea pretului apei,” reclama Ghita Racu, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 3, amenintand ca „o sa mergem toate asociatiile si la sediul lor (n.r. sediul CRAB), la Bacau. Ce-o sa faca atunci? Trebuie sa vorbeasca cu noi. Inca asteptam raspunsuri de la institutiile statului, de la Companie.”

„Pentru consumul din luna februarie, cei de la Apa Canal ne-au trimis doua facturi. Au facturat cantitatea cu pretul vechi, pret pe care l-am platit si in ianuarie, si in decembrie, motiv pentru care nu aveam de ce sa refuzam plata facturii. Au mai trimis o alta factura pe aceeasi cantitate de apa, la care s-a aplicat marirea tarifului. Deci o factura separata. Eu le-am refuzat factura cu marirea de pret, pe motiv ca nu exista un temei legal. Am inteles ca Apa Canal este in aceeasi situatie ca si noi, Asociatiile de proprietari,” concluzioneaza Gheorghe Cimpoesu, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 34. Acesta mai spune ca va merge cu refuzul la plata facturii pe diferenta de pret „pana unde o sa avem temei legal. Nu refuzam de dragul de a refuza. Atata timp cat avem temei legal, vom refuza, in incercarea de a rezolva problema.”

Nici Apa Canal nu recunoaste majorarea tarifului

Prin adresa nr. 274/07.03.2014 catre CRAB, operatorul local onestean comunica refuzul partial de plata la factura din 28.02.2014 pentru suma de 296.946 lei, TVA inclusa, reprezentand diferenta intre tariful de 1,38 lei/m.c. apa, aprobat de ADIB prin actul aditional nr. 16, si tariful de 2,31 lei/m.c., pentru care nu a fost comunicat actul aditional sau o hotarare a ADIB de aprobare a tarifului. „Noi nu mai putem incasa astfel de majorari. Nu mai putem recupera banii de la populatie. Cu majorarea CRAB, pretul apei si canalizarii in Onesti ar ajunge la 7,96 lei/m.c.” Cu toate acestea, Apa Canal a trimis instiintari catre Asociatiile de proprietari privind modificarea pretului cu incepere de la 1 aprilie. „Am discutat cu mai multi presedinti si am ajuns la un numitor comun. Sa vedem care va fi reactia, pentru ca una e sa refuze facturile o asociatie sau doua si alta e sa refuze cu zecile,” a declarat Gheorghe Cimpoesu, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 34.

CRAB incaseaza, nu lucreaza

Motivatia sefilor Companiei de Apa cu privire la majorarea tarifului o reprezinta obiectivele majore de investitii, care au ramas mai mult pe lista decat sa se materializeze in retea. Cel mai mare proiect ca valoare, 94.375.375 lei, si care presupune extinderea infrastructurii de canalizare in municipiul Bacau si orasul Targu Ocna, nici macar nu a inceput, desi licitatia s-a incheiat.

Conform Autoritatii de Management pentru POS Mediu, situatia contractelor pe proiectul POS Mediu „Extindere si reabilitare infrastructura de apa si apa uzata in judetul Bacau”, in ianuarie 2014, arata in felul urmator:
Mai mult, proiectele „Reabilitare statie de epurare ape uzate, Moinesti - Nord. Constructie Statie de Epurare Ape Uzate, Moinesti - Sud. Constructie Statie de Epurare Ape Uzate, Buhusi” (valoare estimata de 75.787.040 lei), „Constructii Statii de Epurare Ape Uzate in Darmanesti si Targu Ocna” (valoare estimata 46.719.340 lei), „Reabilitare retea distributie apa (azbociment) in municipiul Bacau” (valoare estimata 18.212.600 lei), „Extindere infrastructura de canalizare Bacau si Targu Ocna” (valoare estimata 94.375.375 lei) si „Extindere infrastructura retele alimentare cu apa Buhusi si Moinesti; Extindere infrastructura canalizare in orasul Darmanesti” (valoare estimata 90.072.061 lei), abia sunt in procedura de licitatie deschisa.

Din cauza ca proiectele se vor finaliza ulterior datei de 31 decembrie 2014, Directia Generala AM POS Mediu a inclus in lista contractelor cu risc de nefinalizare finantate din POS Mediu urmatoarele contracte: „Extindere infrastructura canalizare in Bacau si Targu Ocna”, „Extindere infrastructura retele alimentare cu apa Buhusi si Moinesti; Extindere infrastructura canalizare in orasul Darmanesti”, „Reabilitare statie de epurare ape uzate, Moinesti - Nord. Constructie Statie de Epurare Ape Uzate, Moinesti - Sud. Constructie Statie de Epurare Ape Uzate, Buhusi,” conform adresei nr. 145 625/30.01.2014, inaintate Onesti Expres.

„In cazul in care beneficiarul (n.r. CRAB) nu finalizeaza proiectul si implicit nu le plateste pana la data de 31.12.2015, atunci acesta este obligat, potrivit art. 13, alin 4 din Ordonanta de urgenta nr. 64/03.06.2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta cu modificarile si completarile ulterioare, sa finalizeze investitiile pe cheltuiala proprie,” se mai arata in adresa Directiei Generale AM POS Mediu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
Marius Munteanu
redactie@onestiexpres.ro


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII