Cauta
Cand pasiunea naste pasiune!24/10/2018


Pornind de la cuvantul backgammon, aproape "magic" pentru iubitorii jocurilor de societate, el provenind din engleza medievala (fiind derivat de la back - inapoi si game - joc), un grup de tineri onesteni si-au gasit o mare pasiune pentru "a muta toate piesele in casa proprie si a le scoate" din aceasta - dupa cum e regula jocului! Cum pasiunea naste pasiune iata povestea unui invingator al jocului de backgammon. Primul pas, ce a declansat "un intreg arsenal" pentru a merge mai departe a fost pentru onesteanul Mihai Catalin Arminia... articolele ce le-a gasit pe Google despre acest joc, nascut se pare dupa ultimerle cercetari, la granita dintre Iran si Afganistan. El ne-a declarat: "Cu evolutia tehnologiei, cu toate informatiile ce ne bombardeaza, am gasit multe lucruri despre acest joc, ce mi-a starnit curiozitatea. Am aflat ca sunt carti, din anii 1970, prin care a fost studiat acest joc. Un om obisnuit nu isi poate da seama ca exista asemenea carti pana nu intra in fenomenul backgammon. Am citit ca la un sondaj de opinie pe strada 90 la suta dintre cei intrebati despre acest joc au raspuns ca backgammon-ul este un joc de noroc, lucru care este total fals! Norocul are rolul lui foarte important dar depinde de mutarile pe care le faci!" A doua miscare a lui Mihai Catalin Arminia pentru a pasi pe calea succesului a fost dat de studierea in amanunt a acestui joc. "Am descoperit pe internet multe site-uri despre backgammon iar tot pe aceasta cale... virtuala am comandat o carte din America, pe care rasfoind-o am fost pur si simplu fascinat de cate taine are acest joc. Este unul incredibil de complex si solicitant, care pur si simplu, iti testeaza practic limitele! Sunt momente cand ai noroc si ... ‹‹te ia valul›› dar oricand poate apare o rasturnare de situatie. Trebuie sa fii intotdeauna echilibrat", ne-a marturisit Mihai Catalin Arminia facandu-ne cunoscut si faptul ca "au aparut numeroase programe pe calculator ce simuleaza acest joc si poti invata foarte multe lucruri de la acestea. Ele iti spun exact unde ai gresit, astfel ca poti progresa in joc!"

Daca depasim "zona teoriei" pentru a vedea ... cu practica, un fapt deosebit este ca la o jumatate de an dupa ce a intrat in acest domeniu Mihai Catalin Arminia a participat la primul turneu de backgammon! In acest sens el ne-a declarat: "Am reusit ca la prima participare sa ajung ... in finala! Chiar daca am pierdut finala, in fata lui Viorel Gheorghiu (ce a participat la peste 50 de turnee internationale!), mi s-a parut ceva deosebit!" Este de notat faptul ca prima competitie la care a participat Mihai Catalin Arminia a fost organizata de ... targocneanul Neculai Draganuta, presedinte al Asociatiei Romane de Backgammon, un campion imbatabil al acestui joc, cu numeroase succese nationale si europene!Despre acest om de mare isprava dar si despre participarile sale la competitiile de backgammon tanarul jucator onestean a afirmat: "Neculai Draganuta are un merit foarte mare prin organizarea de turnee in tara! El a realizat cele mai multe astfel de competitii in Romania! Cand am fost la inceput de drum, la intrecerile la care am participat pot spune ca am obtinut rezultate satisfacatoare... M-am clasat pe locurile 3, 2 si 5 si fiind prezent la patru turnee, la 3 dintre acestea am fost intre primii jucatori! Am ajuns la concluzia ca nu e o simpla intamplare acest fapt, fiindu-mi destul de dificil la inceput si am hotarat ca sa trec la un alt nivel!"

De la succesele din tara la cele... internationale

Dupa succesele obtinute in tara la concursurile de la Geoagiu (locul 2 in 2017) si din acest an de la Slanic Moldova (locul 1 la table, locul 2 la backgammon) si finalist la Covasna (in martie ), Mihai Catalin Arminia a facut pasul participarii la competitiile organizate in strainatate. "Acestea au un nivel mult mai ridicat", ne-a declarat pasionatul jucator de backgammon din Onesti, prezentand si succesele pe care le-a obtinut: "La Budva, in Republica Muntenegru, am ajuns in finala la dubla consultare (doi contra doi). Am jucat impreuna cu clujeanul Alexandru Barbu avand ca adversari doi germani foarte bine clasati, aceasta finala durand doua ore! Turneul de la Budva a tinut timp de o saptamana iar ca valoare a premiilor este in Top 5 in Europa! In acest an am fost prezent la trei turnee ce au avut loc in Bulgaria, la Sunny Beach (langa Burgas). La primul turneu am cucerit primul loc invingandu-l cu 9-5 pe bulgarul Rosen Atanasov. In cel de-al doilea turneu m-am clasat pe locul I la table, invingandu-l pe Lubomir Petrov si pe locul 2 la backgammon iar la dublu am obtinut primul loc (avand coechipier pe clujeanul Alexandru Mircea Barbu). In cel de-al treilea turneu de pe ‹‹riviera›› litoralului bulgaresc, de la Sunny Beach am cucerit primul loc la table". Mihai Catalin Arminia a "sporit suspansul" pentru a mentiona si de participarea sa cu succes la o competitie ce a avut loc in Marea Britanie. "Aceasta s-a desfasurat intre 31 august - 2 septembrie, la Coventry, un oras din centrul Angliei, la 150 km de Londra. Aici am disputat sase meciuri, toate intalnirile fiind transmise pe internet in direct! Avand in fata unii dintre cei mai buni jucatori din lume, foarte increzator, am reusit ca sa trec de nivelul mare al emotiilor si in turul doi am jucat contra campioanei mondiale la backgammon Akiko Yazawa (foto 2). Jucatoare profesionista ea are in palmares doua titluri de campioana mondiala, pe care le-a cucerit in 2014 si in acest an si este considerata ‹‹prima femeie - gigant›› a acestui sport. Jocul a fost foarte palpitant si de la scorul de 10-10, am castigat hotarator cu 11-10! Cred ca in obtinerea acestui succes a contat mult si sustinerea prietenilor, a grupului de jucatori onesteni care ne antrenam!" - a declarat Mihai Catalin Arminia. Este de evidentiat faptul ca dupa aceasta stralucita victorie obtinuta in fata japonezei Akiko Yazawa in competitia organizata de Federatia de Backgammon a Regatului Unit, putin a lipsit ca onesteanul Mihai Arminia sa devina "Masters Main" - castigator al primului loc! El a jucat finala acestei uimitoare intreceri sportive cu David Brown, pe care a pierdut-o dar clasamentul final arata "locul 2 - Mihai Catalin Arminia".

Dupa Coventry acest jucator onestean a participat, intre 7 si 9 septembrie, la un alt turneu in ternational de table deschis pentru jucatori de toate nivelurile, ce a avut loc la Brighton. Aici Mihai Catalin Arminia a pierdut dar in agenda sa internationala "se zaresc" deja alte competitii. De aceasta data - in Cipru, la Kyrenia (Chyrenia), un oras de pe coasta de nord, cunoscut pentru un vechi castel si pentru portul in forma de potcoava. Astfel, intre 30 octombrie si 4 noiembrie aici va avea loc un turneu international care este al doilea ca valoare a premiilor, tot in Cipru urmand sa se desfasoare o alta competitie internationala in zilele de 14-16 decembrie.

Este de mentionat ca in Onesti este un grup al jucatorilor de backgammon (din care mai fac parte Florin Boboc, Mihai Folea, Ion Tiploiu), ce a nascut rivalitatea "care sa fie mai bun"! Acest grup isi doreste sa fie din ce in ce mai mare, sa atraga mai multi pasionati ai jocului si este de remarcat faptul ca in timpul liber ei se intalnesc in cadrul familial al "Hanului cavalerilor". Pentru placerea de a juca backgammon si table, de a obtine "victorii-surpriza" si pentru a se perfectiona si a ridica nivelul jocurilor sunt asteptati toti iubitorii acestor sporturi din localitatile trotusene dar si de pe meleagurile bacauane. Cea mai importanta noutate este ca la Onesti au inceput demersurile pentru organizarea unei asociatii de backgammon asa incat cu totii ne vom putea bucura in viitor de organizarea a diverse activitati de catre aceasta.

* Ultima ora: Jucatorii onesteni Mihai Catalin Arminia si Florin Boboc (foto 3) au participat zilele trecute la Concursul Open Brasov. La acest concurs Mihai Catalin Arminia s-a clasat la Table 200 pe locul 2 atat la simplu cat si la dubla consultare (unde a jucat alaturi de clujeanul Alexandru Barbu iar Florin Boboc s-a clasat pe locul 2 la Table 100 si pe locul 4 la Table 200.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII