Cauta
Cea mai veche scoala de pe Valea Trotusului a intrat in reabilitare19/11/2009

sam-brusturoasawebScoala de Arte si Meserii "Ioana Rosetti" din comuna Brusturoasa, cea mai veche institutie de invatamant de pe Valea Trotusului, a intrat in reparatie capitala. "Este prima scoala construita pe Valea Muntelui, in anul 1937 de fiica generalului Rosetti. De aceea aceasta unitate poarta numele ei", a declarat primarul Sorin Atonoaie. Istoria acestei scoli este veche. In timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial intreaga cladire a fost bombardata si a ars din temelii. A ramas doar partea veche a constructiei, care a fost reabilitata si construita, iar in ianuarie 1969 s-a ridicat si corpul de cladire nou. Acum, scoala dispune de 37 de sali de clasa. Aici invata trei grupe de gradinita, 4 clase de invatamant primar, 7 clase de gimnaziu si o clasa de a X-a, in lichidare pe arte si meserii. In total sunt inscrisi 385 de elevi. "Am introdus aceasta scoala intr-un program amplu de reabilitare. Am inceput cu inlocuirea tamplariei, pentru ca de cand functioneaza, in locas nu s-a investit nimic.
[ad#stire] In paralel, lucram si la izolarea termica a cladirii pentru a reduce pierderile de caldura", a spus edilul. S-au schimbat deja 63 de ferestre imense cu tamplariea PVC si termopan, respectandu-se structura si marimea lor. S-au cheltuit pana acum 1,8 miliarde de lei vechi, bani primiti prin Hotarare de Guvern de la Centrul Bugetar, dar si din contributia proprie a Consiliului local. Urmeaza apoi reabilitarea interioara a cladirii, schimbarea intregii retele termice, conducte si calorifere, igienizarea salilor de curs si dotarea acestora cu mobilier nou, necesar pentru buna desfasurare a orelor.

Roxana NeaguScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
florin
#1 : 21/05/2018, 21:30
coala de baieti nr. 2 (astazi, anexa Colegiului „C.Negri) din Tirgu Ocna, este una dintre cladirile istorice ale orasului, fiind si cea mai veche scoala functionala de pe Valea Trotusului, infiintata in ianuarie 1868. Ea a functionat in vechea cladire a primei scoli publice din oras, cea din „Drumul Sarii” si a avut la inceput doua camere, „facute din paianta deasupra unui beci umedas, foarte umede si egrasioase”. In 1893 se construieste o noua cladire, din caramida, pe un teren donat de comunitatea armeana. Noua locatie, cu o suprafata construita de 691 mp, avea 9 camere, din care 4 sali de clasa, doua cancelarii si un hol. In 1869, doar 64 de elevi urmau cursurile scolii, dintre care 37 erau fii de agricultori, 19 de rufetasi si doar 9 de negustori si functionari. Primul invatator al scolii a fost Alexandru Teodorescu, care si-a desfasurat activitatea in conditii vitrege, iar intre anii 1878-1879, scoala incepe sa functioneze cu doua posturi de institutori la patru clase, avind 107 elevi, din care 40 erau copii de agricultori, 11 de comercianti, 24 de meseriasi, 11 de alte profesiuni, 17 orfani. Prima evidenta mai clara a elevilor, o regasim in documentele anului scolar 1905-1906, cind au fost inscrisi 215 elevi, au frecventat scoala 177 de elevi si au promovat 127. La fel ca si Scoala primara de baieti nr.1 „Grigore Ghica”, aceasta scoala isi va forma un valoros fond de carte al bibliotecii, care in 1879, primea un numar de 550 de carti, donate de V. Alecsandri, T. Codrescu, D. Gusti, A. Ghica si alte 41 de importante personalitati, printre care si Costache Negri, care a daruit scolii mobilier trainic si alte numeroase carti. Grigore Cazacincu, directorul scolii intre 1874 si 1893, prin adresa trimisa pe 10 noiembrie 1879, aducea multumiri atit lui V. Alecsandri, cit si lui C.Negri, pentru deosebita atentie acordata scolii: „Neobositului luptator al renasterii noastre (C.Negri, n.n) si dulcelui bard al Moldovei, mii de multumiri si recunostinta adresez eu si concetatenii mei pentru aceasta nobila fapta, vrednica de imitat”. Directorul Cazacincu, prin perseverenta si abilitatea cu care a reusit sa influenteze autoritatile locale de atunci, va obtine fondurile necesare construirii unui local nou, dar nu mai apuca sa-si vada visul realizat, deoarece trece la cele vesnice, cu putin timp inainte de inaugurarea edificiului. In timpul Primului Razboi Mondial, cursurile scolii au fost suspendate si reluate de abia in 1918, cind aici, vor invata in schimbul de dimineata si elevii Scolii nr.1. In anul 1962 se construieste in vecinatatea scolii cladirea actualului Colegiu „C.Negri”, iar in 1963, scoala fuzioneaza cu liceul, astazi devenind o anexa a acestuia, care pastreaza dupa un lung proces de reabilitare, arhitectura sa de odinioara. La inceputul secolului XX, orasul Tirgu Ocna era, dupa Bacau, localitatea cu cele mai multe scoli din judet. !!!!!!!!!!!!!


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu