Cauta
„Cel mai important medicament al omului este Sfanta Impartasanie”28/04/2014

Parintele Iulian Carausu
Interviu cu parintele Iulian Carausu

Lumina Sfanta a Invierii nu consta in flacara lumanarii, consta in bucuria din sufletele tuturor, in iubirea fata de oameni - sunt mesajele pe care le-au transmis parintele decan de Trotus Toma Rediu si parintele Iulian Carausu, slujitor la Catedrala „Pogorarea Sfantului Duh”. Dincolo de exploatarea sarbatorilor din punct de vedere comercial si de dorinta de a avea ceva nou si mese imbelsugate, Miracolul Invierii ar trebui sa ne faca mai buni, mai ingaduitori cu noi, cu semenii nostri. Fara ura, fara incrancenare, doar cu iubire.

Teodora Ciuraru: Hristos a Inviat!
Pr. Iulian Carausu:
Adevarat a Inviat! Sa fie cu bucurie in sufletele tuturor.
T.C.: Cine castiga batalia dintre Biserica si supermarketuri in perioada Sarbatorilor?
Pr. I.C.: Este foarte multa lume si acolo, dar chiar daca ar fi sa le adunam pe toate, tot mai multa lume este la Biserica.

T.C.: E mit sau e realitate?
Pr. I.C.:
Din nefericire, e si realitate. Cred ca nu e chiar atata departare de Biserica pe cat se prezinta in mass-media, dar asa cum le spun si credinciosilor la Biserica… tot credinta este cea care ne tine. Din pacate, incercam sa imitam. Ati vazut filmele americane. Mie imi plac foarte mult alea cu Craciunul. Isi impodobesc casele - a fost chiar o comedie cu un actor care mie imi place mult - si-o impodobit casa, si-o pus becuri si multe altele, dar nimic despre Biserica, nimic despre Dumezeu, doar atat: sarbatorim Craciunul, dar nu se pomeneste de Iisus, nu se pomeneste de Maicuta Domnului, nu. De asta va spun ca, spre deosebire de ei - nu-i judecam, constatam, nici nu avem noi dreptul sa-i judecam - la noi se pastreaza traditiile, toate obiceiurile legate de sarbatori. (…) Onestiul este o mica America. Aici s-au adunat in urma cu multe decenii oameni din toate colturile tarii, ca sa-si castige corect, cinstit, bucatica lor de paine. Era aici cea mai puternica Platforma - cred ca din Europa. Si eu tot de pe atunci sunt venit pe aici cu misiunea mea preoteasca si va spun ca Bunul Dumnezeu a oranduit sa se adune cei mai buni, chiar daca sunt din toate colturile tarii. 90% suntem onesteni prin devenire. Ne-am stabilit, muncim aici si chiar in rugaciunile mele ii multumesc lui Dumezeu ca mi-o oranduit la batranete sa slujesc intr-un oras cu asemenea crestini. Sunt deosebiti. Cred ca sunt si in alte parti. (…) Credinta adevarata s-a mai pierdut putin. Nu credinta adevarata, indepartarea oamenilor de Biserica s-a facut din cauza grijilor. Ma refer la cei tineri, cei care in urma cu zece, cincisprezece ani umpleau strazile sambata seara (in noaptea de Inviere - n.red.). Erau atat de multi si de frumosi. A doua zi umpleau bisericile. Acum sunt mai putini. (…)

T.C.: Ce valoare mai are masa imbelsugata de Paste, daca stam departe de Bucuria Invierii?
Pr. I.C.:
Cand eram copil, cand venea Pastele - ma emotionez cand imi aduc aminte - nu simteam ca vine Pastele, daca n-aveam ceva nou de imbracat sau de incaltat. Parintii mei erau cadre didactice si, la salariile care erau atunci, aveau posibilitatea sa-mi cumpere pantofi, camasa si parintele Munteanu Neculai - Dumezeu sa-l odihneasca! - care a slujit la noi, la Scorteni, ne spunea v-ati imbracat frumos, v-ati luat haine, dar sufletul putin vi l-ati pregatit. Este si asta un mod - ne spunea mai departe - este un fel de a va arata bucuria ca vine Pastele, dar pregatiti-va mai mult sufletul - ne vorbea frumos si probabil de asta mi-au ramas pana acum cuvintele lui. Cam asa se intampla si acum. Oamenii se pregatesc si la Craciun, si la Paste cu bucate traditionale - cred ca nicaieri nu sunt mai bune ca la noi -, dar sa stiti ca se pregatesc si sufleteste. Mai putini de la an la an, din pacate. (…) Masa de Paste este si asta un mod de a-ti manifesta bucuria, dar bucuria trebuie sa plece din suflet.

T.C.: Cei mai multi stiu cum sa pregateasca masa de Paste, iar daca nu stiu, stiu ce nu ar trebui sa le lipseasca si fac tot posibilul sa aiba de toate, dar sufleteste cum trebuie sa te pregatesti?
Pr. I.C.:
Pastele, intr-o traducere libera, inseamna trecere: trecere de la moarte la viata, de la rau la bine, de la pacat la virtute. Sarbatoarea Pastelui trebuie sa insemne o trecere pentru toata lumea, de la rau, la bine. Ca si duhovnic, daca vine cineva la marturisit si dai canonul sa nu mai faci! este canon nerealizabil, pentru ca nu poti sa nu mai faci. Se spune sa fii atent, ca norocul cel mare iti trece prin viata o singura data, tot asa trebuie sa fie un moment in viata cand te hotarasti definitiv si pentru Dumnezeu, fara sa te rupi de lumea pamanteasca. Si viata pamanteasca are frumusetea ei. Ce poate fi mai frumos decat sa fii cu familia ta? Pentru Pasti, cea mai buna oranduire, pe langa post - si aici trebuie sa fim ingaduitori: nu poti sa-i ceri unui bolnav de diabet sa posteasca - omul vine la marturisit, preotul ii oranduieste un canon, dar nu aspru - cu asprimea nu-i atragi pe credinciosi. Noi, preotii, ne transpunem. Daca avem o cununie, ne bucuram alaturi de miri, daca avem un Botez, la fel, dar daca avem o inmormantare ne transpunem alaturi de cei care sunt tristi - fara fariseism, chiar traim lucrurile astea. Oamenii trebuie sa se pregateasca sufleteste, asa cum spuneati si dumneavoastra foarte frumos, pentru ca si dupa masa de Pasti, daca nu esti atent, poti sa te alegi cu o indigestie, cei care obisnuiesc sa se cinsteasca prea mult, dar daca in suflet n-ai simtit Invierea, n-ai simtit Bucuria… (…) Daca ai o boala si stii ca se gaseste un medicament iti procuri medicamentul si stii ca supravietuiesti.

T.C.: Ce ar trebui sa contina medicamentele pentru sufletele noastre?
Pr. I.C.:
Iubire in primul rand, grija, poti sa adaugi si mila, sacrificiu personal. Sfantul Apostol Iacob spune Cum poti sa spui ca-L iubesti pe Dumnezeu, daca tu nu-l iubesti pe aproapele tau?- aici ma intristez, este prea multa ura si pleaca de la lupta acerba pentru putere, pozitie sociala, avere. Ma intristez foarte tare - nu incalc secretul spovedaniei, sunt lucruri pe care mi le amintesc, asa… eu mi-am impus de la inceput sa uit tot ce mi-a zis crestinul, si cand s-o ridicat am si uitat -, cand stiu ca pentru o palma de pamant, pentru o garsoniera sau mai stiu eu pentru ce avere frati care au supt de la sanul aceleiasi mame nu se mai impaca. Pentru ce? Revin la sarbatoarea Pastelui, pentru ca ati vorbit de medicament… sa tineti minte: cel mai important medicament al omului este Sfanta Impartasanie. Sfantul Apostol Pavel spune Cand te-ai impartasit, nu tu mai traiesti, ci Hristos traieste in tine. (…) Cand eram copil si ma impartaseam simteam ca zbor, cred ca aveam zece ani, imi venea sa zbor. Asa ar trebui sa simtim si acum. Acum nu mai simtim chiar asa, ne e si greu sa mai zburam, vorba Mantuitorului, suntem osteniti Veniti la mine cei impovarati si osteniti si eu va voi odihni pe voi!

T.C.: Poate nu mai putem zbura, dar putem trai in armonie… Cum pastram Bucuria Invierii peste an?
Pr. I.C.:
Bucuria Invierii… daca iti dispare din viata ta, degeaba mai traiesti. (…) Bucuria Invierii ne paraseste cand injuram, cand blestemam, cand uram. Prea multa ura, prea multa incrancenare… Bucuria Invierii n-o ai in suflet cand pacatuiesti. Biserica ofera exemple destule, dar canalele TV propaga prea multa ura. (…) La un moment dat ne vom desparti de lumea aceasta pamanteasca, vom merge la Dumnezeu, cum imi place mie sa spun, cum spunea Eminescu Un cer de stele dedesubt, Deasupra-i cer de stele - asa va fi sufletul nostru… atunci vom vedea si noi Cosmosul, numai Eminescu putea sa-si imagineze asa ceva… atunci nu va mai vorbi nimeni pentru noi, nici chiar interviul meu … vor vorbi doar faptele noastre. Sfatul meu preotesc pentru onesteni, pentru toti crestinii - ii respect pe toti, si pe cei catolici si pe ceilalti: iubire. Acolo unde este iubire este si pacea si bucuria Invierii, si bucuria de a trai pe pamant. (…) Si preotii trebuie sa fie ingaduitori cu credinciosii, credinciosul trebuie sa plece mangaiat de la Biserica. (…)

T.C.: In final, ce le transmiteti onestenilor cu ocazia Sfintelor Sarbatori?
Pr. I.C:
Doresc tuturor onestenilor sa aiba in suflete Bucuria Invierii si sa nu uite ca Hristos prin Inviere a adus bucurie, pace si liniste tuturor crestinilor.
Teodora Ciuraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Elena
#5 : 03/05/2016, 13:31
Pentru Stefan: Sfanta Impartasanie pe cel care o primeste si care crede in puterea ei il face purtator de Hristos. Si atunci in el lucreaza energii necreate vindecatoare pentru suflet, dar care pot aduce chiar si vindecari trupesti, dupa cum stie Dumnezeu ca ii este de folos crestinului respectiv.
Ii recomand lui Stefan, daca este ortodox, sa experimenteze. E gratis fiindca Spovedania si Impartasania sunt Sfinte Taine gratuite. Oricum, n-am vazut nici un preot sa-ti ia cu forta banii, credinciosii ii dau de bunavoie ca sa plateasca unele servicii, sa intretina lacasul bisericii si sa se asigure ca o vor gasi in functiune peste timp.

Parintele Iulian este deosebit. Pe mine m-a impresionat pentru cat de multe din rugaciuni le stie fara sa le mai citeasca, pentru cum le rosteste si pentru cum indura unele suferinte fizice ca sa ii slujeasca pe credinciosi.
stefan
#4 : 01/02/2015, 11:38
Sa ne luam de continut cu includerea termenului medicament, parazitat cu maiestrie de preotul Carausu: ".....sa tineti minte: cel mai important medicament al omului este Sfanta Impartasanie."
Cu parazitarea nu e mare chestie, doar cheltuielile cu biserica la care face sluj din curtea spitalului si utilitatile le plateste chiar spitalul. Doar nu are contabil, sa plateasca el din fisa de incasari lunare la altar, Doame fereste..
Problema e totusi alta, cand pe bou il doare burta sau inima el merge val-vartej in cabinetul unui doctor sa caute medicamente adevarate. Doar n-o sa-si ia sigur pe gat vreo impartasanie de doi lei in care bineinteles nici el nu crede. Alea-s pentru prostii care-i pun ceva bani in palma-intoarsa.
Elena
#3 : 15/05/2014, 10:36
Vorbe minunate care ne alina sufletul!
Ultima modificare: 15/05/2014, 21:17 - user  
diana
#2 : 03/05/2014, 19:34
Cat de frumos vorbeste parintele! Sa-l ajute Dumnezeu in toate! Doamne ajuta!
Ultima modificare: 05/05/2014, 10:52 - user  
Anonymous
#1 : 03/05/2014, 16:30
Dacă din întâmplare sau din ignoranță l-ați etichetat pe părintele Iulian Cărăușu ca și ,,decan de Trotuș'', imi pun întrebarea dacă părintele Ioan Rediu e slujitor la Catedrala Ortodoxă ,,Pogorarea Sfântului Duh”. In veritate deontologia?

Onesti Expres: E o greseala care a aparut doar in editia online. Luati-o cum vreti, intamplare, ignoranta, nec plus ultra. Conteaza forma sau continutul?
Ultima modificare: 05/05/2014, 10:55 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII