Cauta
Centenar 1918-2018: Dialog in timp (2)22/02/2018


Modestul si romanticul conac din Schinetea este un vestigiu ramas din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea si primul deceniu din secolul XX. Dupa nationalizare a devenit un stabiliment pentru indivizi cu mintea ratacita. S-a procedat astfel in batjocura si dispret pentru patrimoniul istoric, intocmai cum la Tibanesti, in cavoul familiei Carp se depozita balegar, cum la castelul de la Miclauseni se facuse la fel un azil de nebuni. Ce atentie fata de domenii istorice? Ce case memoriale? Pana si aici functiona o ura de o grosolanie impardonabila. Cladirile din patrimoniul national din aceasta categorie au devenit adaposturi pentru animale, gunoiernite, ospicii pentru persoane adulte cu handicap neuro-psihic sever, a caror agresivitate a pricinuit ireparabile distrugeri. Ani de-a randul, in apropierea mormintelor maresalului Constantin Prezan si a delicatei sale sotii au rasunat, ziua si noaptea, racnetele sinistre ale persoanelor cu sufletele si nervii fara nici un control.

In convorbirile sale maresalul Prezan amintea cu pretuire personalitatea generalului Traian Mosoiu, care dupa ample operatiuni in Transilvania a comandat lupte in Moldova, in zona Targu Ocna, la Moinesti si mai la sud de Onesti, la Pralea. La personalitatea generalului Traian Mosoiu face referiri Regina Maria in insemnarile adunate sub titlul "Povestea vietii mele", precizand ca Mosoiu "este un militar de mare importanta, om al timpului sau. Generalul a trait 64 de ani, intre 1868 si 1932. O viata plina de merite profesionale, cu care a parcurs intreaga ierarhie militara. In anul 1917, cand au inceput marile dezordini la rusi, in calitatea sa de general de brigada a aplanat, in oarecare masura, influientele si instigatiile dusmanoase ce cautau a influienta negativ armata romana cu indemnuri la nesupunere si revolta. Mosoiu a avut un rol de cea mai mare raspundere fiind comandantul diviziilor eliberatoare 23, 12 si 7 Infanterie.

Intr-o insemnare, scrisa la Cotofanesti (comuna situata la aproximativ jumatatea drumului dintre Adjud si Onesti), in data de 9 noiembrie Regina Maria scrie: "inainte de a pleca definitiv, urcai pana la cimitirul din Cotofanesti, pe care, in memoria eroilor cazuti, pusesem sa-l oranduiasca. Am asezat o cruce mare in mijlocul careia desenasem un izvod. Cimitirul este asezat intr-o pozitie foarte frumoasa, sus deasupra Trotusului si-n clipa de fata coloritul este minunat. Pomii sunt precum chihlimbarul, ca arama, sau purpurii desprinsi pe fundalul de dealuri viorii, iar jos in vale curge raul... As vrea sa preschimb acest loc intr-o gradina cu flori, in amintirea celor morti... Plecam apoi la Pralea. La jumatatea drumului ne intampina generalul Mosoiu, rotund si greoi, pana acum nu-l vazusem niciodata. (Intr-o viitoare imprejurare Regina Maria avea a se convinge de sprinteneala si indemanarea generalului rotund dar nu si greoi - nota autorului). Ne-am imprietenit din prima clipa cu repeziciunea datorata ne-mai-pomenitei mele «joie de vivre...» Omul imprastie in jurul sau o stare de voiciune si energie de credinta in toate cele bune. Acest militar roscovan insufla senzatia de putere dand impresia ca toate lucrurile sunt nu numai usoare, dar chiar placute."

In insemnarile din data de 11 noiembrie 1918 scrise la Iasi, regina scrie:"Am primit pe generalii nostri si ne-am felicitat unii pe altii. Toti imi multumesc pentru neclintita pastrare a impotrivirii mele. Primii multumirile lor, bucurandu-ma la gandul ca am fost cu adevarat un bun ostean. Intalnirea cu Prezan a fost induiosatoare, eram atat de nenorocita in ziua cand ne-am vazut pentru ultima oara". Prezan aminteste episoade din intalnirile de la Targu Ocna relatand cu umor antecedente militare din urbea de pe Trotus, legate de istoria familiei poetului Alexandru Macedonski. Dumitru Macedonski a avut doi fii, pe Mihail care in 1862 a publicat un volum de versuri intitulat "Buchetul primaverii". S-a apreciat ca "volumul este opera unui stangaciu versificator, tiparit in alfabetul chirilic de traditie si apare la librarul editor George Ioanid, unde mai publicasera versuri lor Aricescu, Sacelarii". Al doilea fiu, Alexandru (in foto), dezvolta o cariera dintre cele mai bogate si ajunge, in cele din urma, general si ministru de razboi. Generalul Macedonski, tatal renumitului poet, a fost una dintre cele mai interesante figuri ale vietii noastre publice la mijlocul veacului trecut. Om hotarat si aspru, el raspandeste teroare in familia sa si in mijlocul soldatilor pe care ii comanda. Tudor Vianu mentioneaza ca nuvela lui Alexandru Macedonski "Pe drum de posta", cuprinzand amintiri personale destul de transparente ne evoca atmosfera de tacere incremenita a familiei in fata tiranului, ce o conducea cu strasnicie. Tot acolo ni se descrie si scena rebeliunii de la Targu Ocna, cand sotia aprigului general a trebuit sa se arunce intre el si ostenii lui rasculati. Asprimea caracterului se asociaza insa la generalul Macedonski cu o minte foarte cultivata si cu o rara destoinicie profesionala. Intinsele cunostinte de limbi straine ale lui Dumitru Macedonski trecusera si la fiul sau si in aceasta traditie poliglota alcatuieste baza ereditara si psihologica pe care poetul Alexandru Macedonski cladeste alaturi de opera sa romaneasca , o intinsa opera in limba franceza! Mai multe lucruri trebuiesc pomenite in legatura cu activitatea publica, militara si politica. Generalul care intre atatea fapte de credinta si vitejie scoate din cand in cand la iveala acel duh al revoltei, usor de recunoscut in gesturile tatalui si in acelea ale urmasului, poetul. Folosindu-ne de datele dintr-o foaie uitata ("Razboiul Roman" al lui Grigore H. Grandea, in numarul de la 14 decembrie 1880), aflam ca generalul Dumitru Macedonski mult voiaja prin tara si strainatate si a avut o afectiune aparte pentru asezamantul de la Targu Ocna.

Vezi, draga Danutule, ca avem in trecutul nostru personalitati marcante, elevante elite care nu se sfiau sa-si exprime patriotismul ca o virtute, asa cum este si in realitate...
Gheorghe Palel


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII