Cauta
Centenarul Marii Uniri la Obarsia Mioritei14/08/2018


Casinul cunoaste bucuria desfasurarii mai multor manifestari cultural-artistice care au loc in aceste zile sub genericul "Centenarul Marii Uniri la Obarsia Mioritei". Luni, 13 august, in prima zi a "Sarbatorii Casinului", dupa un periplu la Monumentul "Obarsia Mioritei" (monument cioplit in lemn, care se afla in muntii Zboinei, in locul unde se intalnesc meleagurile "baciului moldovean cu cele ale baciului vrancean si cel ardelean" - dupa cum evidentiaza legendara balada), au avut loc si activitati de cinstire a eroilor. Astfel, au fost depuse coroane de flori si s-a desfasurat un ceremonial religios la Crucea Recunostintei, care este ridicata in memoria celor care si-au dat viata in Primul Razboi Mondial in luptele de la Sticlarie. Aici, pe valea Curitei, in urma cu 101 ani, Brigada a II-a Calarasi a respins atacurile inamicului spre dealul Chiosurile si s-a repliat spre Magura Casinului, rezistand eroic intr-o contraofensiva cu mari pierderi de vieti omenesti. In atmosfera ceremonialului religios, in prezenta a numeroase oficialitati a fost dezvelita si o placa comemorativa, la Cimitirul Crucilor de Mesteacan (aflat pe un deal intre localitatile Casin si Curita), unde flutura spre zarea inaltimilor un steag tricolor.

Azi, 14 august, reprezentanti ai comunitatilor romanesti din toate regiunile locuite de romani, ce sunt prezenti la Casin, participa la o sesiune de comunicari stiintifice, tema acesteaia fiind "Transhumanta si Romanitatea". In dupa - amiaza acestei zile va fi vernisata o expozitie de pictura si sculptura in lemn si va avea loc o tripla lansare de carte. Astfel, vor fi prezentate volumele "Sarbatoarea satului", "Obarsia Mioritei - moment si monument intru perenizarea sufletului romanesc" si "Un roman ce isi dorea sa soarba Prutul", autorul acestora fiind Constantin Tudose, un antreprenor harazit cu darul scrisului - neobosit staruitor si cautator al identitatii Casinului .

"Momentele de varf" ale acestei sarbatori au loc miercuri 15 august, cand va fi savarsita slujba Hramului la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din centrul comunei Casin. Aceasta biserica, in stil arhitectonic muntenesc, fara turle, a fost construita in urma cu mai bine de 300 de ani de catre rucarenii si dragoslovenii ce s-au asezat de o parte si de alta a raului Casin, intemeind actuala asezare. Prin fata acestei monumentale cladiri va avea loc, la orele pranzului, Parada carutelor cu coviltir. Dupa-amiaza, de la ora 16, in atmosfera unui mare spectacol popular, de cantec si dans, se va desfasura festivitatea de infratire intre comuna Casin si comunele Mahala (din raionul Noua Sulita, regiunea Cernauti, Republica Ucraina) si din Colibasi (raionul Cahul, Republica Moldova). Este de mentionat faptul ca in cadrul "Sarbatorii Casinului" iubitorii autoturismelor 4 x 4 au fost provocati la un concurs de Off - Road (dotat cu Trofeul "Curita Sticlarie 2018") si au fost loc si intrecerile celei de-a XIX-a editii a unei competitii de minifotbal.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII