In conditiile unui stat si ale unei administratii locale gripate
Repornirea RAFO ar insemna un impuls si pentru Chimcomplex Borzesti. Planurile combinatului chimic au ramas pe hartie, pentru ca nu s-a gasit o sursa locala de materie prima. Functionarea RAFO ar fi permis diversificarea paletei de produse, investitii in noi instalatii si crearea de noi locuri de munca. Chiar si asa, directorul general Chimcomplex Dumitru Coman confirma intentia conducerii combinatului de a face noi investitii pe platforma industriala: ,,veti vedea in perioada urmatoare fabrici care vor avea posibilitatea ca, prin asociere cu producatori, cu firme din strainatate sau din tara, sa dezvolte diverse aplicatii pe platforma de la Onesti. Sunt increzator ca se vor crea locuri de munca.”
Odata cu mutarea sediului A5 Impex de la Caransebes la Onesti se intrevad perspective privind noi investitii pe platforma industriala din Borzesti si creare de locuri de munca. Administratorul A5 Impex Dumitru Coman, director general al Chimcomplex, e increzator in ceea ce priveste dezvoltarea pe termen mediu si lung a combinatului. ,,Grupul S.C.R. are in componenta si firme din start gandite pentru investitii. Nu va pot spune, la momentul acesta, din mai multe motive, ce fabrici vor fi dezvoltate pe aceasta platforma in cadrul A5. Dar veti vedea in perioada urmatoare si astfel de fabrici, care vor avea posibilitatea ca, prin asociere cu producatori, cu firme din strainatate sau din tara, sa dezvolte diverse aplicatii pe platforma de la Onesti. Sunt in lucru astfel de planuri. Sunt increzator ca se vor crea locuri de munca.”
Firma A5 Impex, alaturi de Chimcomplex, face parte din grupul Serviciile Comerciale Romane, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, unul dintre cei mai mari industriasi ai Romaniei. In 2012 combinatul onestean a avut o cifra de afaceri de peste 44 mil. euro, cu un profit operational care permite derularea programului investitional. ,,Grupul actionarilor principali a luat si de aceasta data decizia de a pastra integral profitul ca sursa de investitii. Vremurile grele nu s-au incheiat. Cine se pregateste dinainte, are sanse sa treaca cu bine de aceasta perioada,” declara Dumitru Coman, director general Chimcomplex. In acest moment, fabrica are 680 salariati, dintre care 141 cu studii superioare.
Dezvoltarea Chimcomplex, la mana rusilor de la RAFO
Dezvoltarea combinatului chimic antreneaza in evolutia sa partenerii locali, cu care se doreste o stabilizare a relatiei. Insa planurile Chimcomplex au ramas pe hartie, din cauza nefunctionarii RAFO. ,,O sursa de etilena, de propilena, de butan locala ar fi asigurat atat cele mai mici costuri pentru consumator, cat si cele mai bune preturi pentru furnizor,” sustine directorul general Chimcomplex. ,,Aceste disponibilitati ar fi permis o dezvoltare mult mai mare pentru Chimcomplex, si o paleta de produse mult mai complexa. Aceste limitari au generat pentru Chimcomplex nevoia de a gasi alternative, pentru ca fabrica noastra sa nu mai depinda de acele conexiuni.” Cu o luna in urma se facea anuntul conform caruia RAFO, inchisa din 2008, ar putea sa reia productia in cadrul unei colaborari cu rafinarii rusesti, mai exact prin prelucrarea superioara a produselor rafinate in Rusia, potrivit capital.ro. Intr-o scrisoare adresata angajatilor de actionarul majoritar al rafinariei, citata de Agerpres, se facea precizarea ca trebuie sa existe siguranta asigurarii fluxului financiar pozitiv si continuu, pentru acoperirea finantarii pentru repornire si functionarea continua. De la momentul inchiderii, rafinaria incaseaza dar nu produce nimic. Potrivit publicatiei Ziarul Financiar, pentru ca nu polueaza dupa ce si-a sistat activitatea inca din februarie 2008, Rafo a avut alocate anual in perioada 2008 – 2010 un numar de 704.473 certificate, pe care le-a putut valorifica. In 2010, patronatul rus a obtinut 8,9 mil. euro din vanzarea de certificate de emisie.
Complex National Petrochimic, visul lui Vuza
Chimcomplex nu a renuntat la ideea preluarii Oltchim
Industriasul Stefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Romane, promoveaza ideea constituirii unui Complex National Petrochimic in vederea (re)stabilirii interconectarilor tehnologice dintre fabricile de profil din tara. Prin urmare, proiectul preluarii Oltchim nu a fost abandonat. ,,Chimcomplex continua sa faca o analiza asupra celor mai bune variante prin care combinatul, prin grupul S.C.R., sa se poata implica in continuarea activitatii de la Oltchim. Oltchim se afla intr-o situatie complexa din punct de vedere financiar. Din pacate, are o situatie complexa si in zona tehnica, dar noi apreciem ca exista si solutii care sa permita revitalizarea tehnica a platformei, printr-o restructurare a proceselor tehnologice viabile, cele care pot asigura un plus de valoare, care sa asigure atat continuarea activitatii, cat si recuperarea unei parti din datoria acumulata. Noi nu vorbim despre restructurare in domeniul resursei umane. Oltchim este o unitate economica importanta a industriei romanesti si cu un potential tehnic,” explica Dumitru Coman, director general Chimcomplex.
Faramitarea platformei industriale de la Borzesti a generat disfunctionalitati majore pentru fiecare dintre companiile componente. Cel putin cateva dintre fabrici ar fi trebuit sa ramana interconectate, pentru a asigura la o scara mai mica functionalitatea sistemului integrat, asa cum a fost gandit initial. Victima recenta a ,,ruperii” platformei s-a dovedit a fi UTON, aflata in acest moment in insolventa. ,,Am avut in ultimii ani cateva utilaje importante construite la UTON,” declara Dumitru Coman. ,,Cand te gandesti ca, pentru o viitoare investitie, ai fi avut langa gardul fabricii si producatorul de utilaj tehnologic, cu care pe parcursul investitiei ai fi putut sa imbunatatesti din mers multe: timpul de executie, anumite aspecte ale proiectarii echipamentelor… acum, aceasta oportunitate e greu de inlocuit printr-un furnizor din alt loc. Pentru Chimcomplex nu este, neaparat, o problema majora, avand in vedere ca facem parte din grupul Serviciile Comerciale Romane, care are in componenta unul dintre cei mai mari producatori de utilaj chimic si tehnologic din Romania. E vorba de UZUC Ploiesti. O uzina cu profil aproape identic cu cea de la Uton.”
Ovidiu Munteanu