Cauta
Cinstire pentru trecut si pentru prezent la Casin22/08/2017


Nimic din seninatatea unei zile de duminica nu prevestea rezonanta si frumusetea unui eveniment deosebit, care a avut loc spre izvoarele paraului Curita! Doar faptul ca in miezul zilei de duminica 13 august, la Primaria comunei Casin "plutea" o asteptare cum nu a mai fost alta, mai multe microbuze scolare si numeroase autovehicule fiind gata de a porni spre Bulzis (foarte aproape de Sticlarie, cuvant ce trezeste fiorii patosului patriotismului stiut fiind ca aici s-au dat in Primul Razboi Mondial lupte dintre cele mai crancene). "Un furnicar" de oameni (elevi insotiti de profesori, fanfara militara, numerosi soldati si multi locuitori ai comunei Casin, printre ei fiind si invitatii la aceste clipe de profunda traire patriotica) "s-a pus in miscare", astfel incepand un alt "asalt" - al recunostintei pentru eroii cazuti pe inaltimile Curitei, in marea conflagratie mondiala. Lasand in urma ulitele acestui sat, asezat ca intr-un lung "amfiteatru natural" de o parte si de alta a paraului care in zilele toride si "innabusite" de vara se lasa usor sarit cu piciorul iar la vremi ploioase "urca unde " de 6 - 7 metri inaltime (cum a fost de cateva ori in ultimii ani!), cu o bucurie aparte ne-am lasat cuprinsi de frumusetea peisajului, pana la vechea cazemata de la Bulzis. Evenimentele de comemorare care au avut loc in comuna Casin pentru a aduce recunostinta eroilor Primului Razboi Mondial din luptele de la Sticlarie (loc aflat in apropierea satului Curita), au avut o puternica reverberatie patriotica.

Astfel, sfintirea unui monument chiar in locurile unde s-au purtat cele mai crancene lupte a fost prilejul inaltator pentru localnici, ce au format cu zeci de vehicule rutiere, o adevarata "caravana", rasplatind in acest mod jertfa suprema a celor 3500 de ostasi cazuti in luptele de la Sticlarie. Tineri ce au strans la piept steagul tricolor, femei in costumele populare traditionale, invesmantate cu frumoase marame, oameni de toate varstele, au urcat drumul prafuit ce inainteaza spre Magura Casinului pentru a-si aduce sincerul lor omagiu si recunostinta pentru jertfa eroilor. Incolonat, in peisajul umbrit de culmile dealurilor , a fost prezent si Detasamentul de onoare al Inspectoratului Judetean Bacau pentru Situatii de Urgenta, condus de locotenentul Ionel Gherasim, alaturi fiind si o fanfara militara. Este de mentionat faptul ca Drapelul de lupta al acestui detasament a fluturat alaturi de zecile de steaguri tricolore pe care le-au avut localnicii, in cinstirea momentelor glorioase din urma cu 100 de ani. "Timp de cateva zile pe paraul Curita a curs sangele ostasilor romani si aici trebuie ca sa pastram permanent, cele mai adanci sentimente de pretuire si sa ne amintim de sfintirea acestui monument! Au trebuit 100 de ani pentru a veni momentul ca sa ne intalnim aici, locuitori ai acestor meleaguri, cadre militare active si in rezerva, la acest eveniment minunat din viata intregii tari", a declarat colonelul (in rezerva) Paul Valerian Timofte, presedintele Filialei Bacau a Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor - Regina Maria".

Au fost prezenti la aceasta festivitate, fiind salutati de Daniel Soroiu, primarul comunei Casin si de Gabriela Cojocea Flintoaca (viceprimar al comunei) Maricica Cosa (prefect al judetului Bacau), Marius Gheorghita (vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau), parlamentarii Constantin Avram, Ionel Palar, Theodora Sotcan, Ionel Floroiu, numerosi invitati: Viorel Ilie, Ministru in Relatia cu Parlamentul, Gheorghe Popa (secretar de stat), Victor Munteanu (de la Directia de Cultura a judetului Bacau), Ioan Bacioiu, primarul comunei Dragoslavele (din jud. Arges, loc de unde s-a stabilit la Casin o comunitate de munteni in jurul anului 1700). Alaturi de casuneni (unii veniti din orasele in care s-au stabilit pentru a fi prezenti la acest eveniment), au fost primarul comunei Manastirea Casin, Gabriel Apreutesei, subinginerul Corneliu Cristea (de o viata atasat cultivarii prinosului de recunostinta pentru eroii patriei, membri ai Asociatiei "Sfantul Ilie" din Poiana Sarata, preoti din mai multe localitati, iubitori ai istoriei de pe cuprinsul judetului Bacau. La capatul aleii cimentate (marginite de doua siruri cu lemne de mesteacan), ce urca spre inaltimea unui deal, un sobor de preoti condus de parintele protopop Ioan Bargaoanu (de la Protoieria Onesti), a savarsit slujba de sfintire a acestui monument "ridicat intru cinstirea si pomenirea eroilor cazuti la Sticlarie". In cuvantul sau preotul Ioan Bargaoanu a mentionat:"Suntem pe locul unde eroii au luptat pentru intemeierea patriei noastre scumpe, Romania! Vrem sa le stim prefacuta jertfa in podoaba, pentru ca ei au adus «un cuvant prin sange» pentru libertatea neamului nostru! Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns si in acest loc sa sfintim o cruce comemorativa! Cu prinosul dragostei sa pasim cu smerenie pe aceste locuri, pe unde ostasii au luptat cu arma in mana si privind spre zarea albastra, au mers in Imparatia Cerurilor, pentru a ne lasa noua o Romanie sfanta si libera!" Maricica Cosa, prefect al judetului Bacau a declarat ca este invaluita de emotii in mijlocul acestui eveniment iar Daniel Soroiu, primarul comunei Casin a mentionat: "Poate unora ne-a fost greu ca sa ajungem aici, la Sticlarie dar sa nu uitam eroismul celor care au luptat pe aceste meleaguri. Slava eroilor, pe fiecare metru patrat de aici fiind cazuti eroi!" Deputatul Constantin Avram a afirmat ca "nici un sacrificiu nu a fost prea mare pentru soldatul roman si se cuvine sa indreptam ganduri de piosenie, alaturi cu lumina unei lumanari!"

Pentru o tara respectata!

Un cuvant emotionant, strabatut de angajare civica a rostit parlamentarul Ionel Floroiu, fiu al acestor meleaguri. "Sunt legat de Casin prin tot ce insemn ca om. Port in mine mostenirea frumoasa a strabunicilor, bunicilor si parintilor, care si-au trait cu demnitate viata, oricat le-a fost de grea! Prin muntii, pe dealurile si vaile noastre s-au scris glorioase pagini de istorie romaneasca. Ar fi trebuit sa spunem mai demult si mai raspicat cat de mult datoreaza Moldova si Romania acestei granite aici", a mentionat Ionel Floroiu in cuvantul sau. El a mai declarat: "Cu bucurie vad ca, in ultimii ani, sunt redescoperite valorile istorice si eroice ale acestor locuri, fapte de toata lauda ale oamenilor de aici. Dar inca e putin... Au trecut 100 de ani de la luptele de la Casin, Oituz, Ciresoaia si din multe alte locuri bacauane. Unora li se pare ca e mult de atunci, altora, ca e de mare actualitate. Si unii, si altii au dreptate. Este mult pentru ca, in 100 de ani, Romania s-a transformat, a suferit si a renascut, a pierdut si a invins. Dar astazi este o tara mai puternica, datorita jertfelor si muncii romanilor. Este la fel de adevarat ca trebuie sa ne asumam ca actualitate ceea ce s-a intamplat in urma cu un secol. De ce? Pentru ca astazi, acum, avem nevoie de un model de unitate romaneasca in jurul unui ideal. Atunci, ne doream sa rezistam ca natie si ca tara. Acum, trebuie sa ne dorim mai mult - sa fim o natie demna si o tara respectata. Eu cred ca e o mare sansa aceasta mareata sarbatoare de 100 de ani, pentru ca ne obliga sa ne gandim la ce este important pentru toti romanii. Strabunicii nostri n-au murit doar pentru bucata de pamant promisa de Regele Ferdinand. Ei chiar au crezut ca Romania are nevoie de jertfa lor in asa fel incat noi, cei de astazi, sa ne vorbim limba, sa ne pastram obiceiurile si sa ne plecam fruntea in fata tricolorului. Daca vom intelege acest exemplu in 2017, atunci toate cimitirele eroilor au un rost si destinul lor s-a implinit fericit. Dar mai inseamna si ca avem datoria sa fim la fel de uniti si hotarati in fata oricui incearca sa-si impuna dictatul la noi acasa. Nu ni se cere sa luam armele in maini pentru a ne apara tara. Acum, trebuie sa muncim impreuna, cu mintea, cu sufletul, cu bratele, in asa fel incat sa ne fie tuturor bine in Romania. Aceasta este marea sarbatoare pe care o astept si o doresc!"

Festivitatea de la acest monument s-a incheiat cu depunerea de coroane si jerbe de flori a reprezentantilor institutiilor prezente precum si cu acordarea unor diploma de catre parintele protopop Ioan Bargaoanu (una din acestea revenind lui Constantin Tudose, care s-a implicat foarte mult in stralucirea acestei comemorari si a evenimentelor unice prin care s-a celebrat jertfa de pe meleagurile Casinului din Primul Razboi Mondial). Prinosul recunostintei casunenilor pentru eroii neamului a mai fost cuprins intr-o pagina de istorie. La marginea satelor Casin si Curita, in locul numit Paraul Sarat au fost amplasate 111 cruci de mesteacan , pe locul fostului cimitir al eroilor, ce au fost deshumati si dusi - cu carele de boi- la Monumentul "Regina Maria" de la Onesti. Cand fanul abia a fost strans si adunat intr-o capita, pe culmea acestui deal - numit Paraul Sarat, de cele 111 (numar ce da o gandire pozitiva!) cruci elevii Scolii Gimnaziale "Institutor N. Paslaru" Casin au prins cate o coronita impletita din frunze de stejar si de brad in cadrul unei festivitati pline de o solemnitate aparte. A impresionat si aici prezenta a numerosi locuitori ai vaii Casinului, smerenia cu care au trait puternice sentimente de adanc patriotism prin faptul ca a fost "o minune unica" ceea ce s-a intamplat in acest loc, lucru ce a fost remarcat si de fetele bisericesti prezente.

"Caravana" autovehiculelor, mult mai mare dupa festivitatea de comemorare de la Paraul Sarat , a oprit in central comunei Casin, unde intr-un ceremonial militar si mai fastuos, cu defilarea Garzii de onoare, a fost adus un omagiu eroului Stefan Petrovici, licentiat in drept, cazut in luptele de pe aceste meleaguri ale Casinului la 1 august 1917. Acest erou este ingropat in preajma bisericii muntenesti "Adormirea Maicii Domnului" din centrul comunei Casin si in prezenta autoritatilor judetene si locale au fost depuse coroane , jerbe si buchete de flori si s-a savarsit o slujba religioasa. Manifestarile de comemorare a 100 de ani de la Primul Razboi Mondial au continuat cu desfasurarea Sesiunii de comunicari stiintifice "Casin, 1917 - 2017, un secol de recunostinta", care a fost completata de o inedita expozitie cu fragmente de munitie din Primul Razboi Mondial ramasa in lemn.

Mentionam ca a avut loc si "Obarsia Mioritei", care este o alta manifestare de la Casin ce si-a castigat in doar cativa ani un prestigiu deosebit. Si in acest an personalitati de vaza de pe cuprinsul judetului si a tarii s-au aflat intr- un periplu in singurul loc din Romania unde se intalnesc tinuturile celor trei personaje din balada populara "Miorita", facandu-se cate un popas la Poiana Intarcatoarea si apoi urcand pe culmile Zboinei Verzi, la "Masa lui Voda", la Fantana lui Ferdinand (monument de piatra cu inscriptie) si la Monumentul de Cultura Populara "Obarsia Mioritei". Editia din acest an a Simpozionului national ce incadreaza manifestarea a avut o tema retorica ("Obarsia Mioritei, totuna cu obarsia muntenilor in Moldova?" ) si a dat nastere la numeroase opinii. Manifestarile de la Casin au avut loc cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Casin, al Protoieriei Onesti alaturi fiind si Asociatia "Civitas Bacoviensis" din Bacau si Asociatia "Casin - Tezaur de frumusete".
Ion Moraru
Foto: Adda PricopeScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII