In pragul vacantei de iarna a elevilor Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti a organizat prima editie a Simpozionului “Click pe informatie”. Noutatea cu care a venit aceasta manifestare a fost data de participarea unui mare numar de liceeni de la colegiile onestene “Dimitrie Cantemir” si “Grigore Moisil” dar si de la Facultatea de Stiinte a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau, ei prezentand comunicari foarte intersante din domeniul tehnologiei informatiei. Simpozionul, care a fost moderat de prof. Aliana Maria Ifrim, director al Colegiului National “Dimitrie Cantemir” din Onesti s-a bucurat de prezenta a mai multi invitati:prof. Mihaela Frant (inspector Informatica si TIC), prof. Cora Mariana Nechita – de la ISJ Bacau, prof. univ. dr. Elena Nechita – Prorector pentru relatii nationale si internationale in cadrul Facultatii de Stiinte de la Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau si conf. univ. dr. Gloria – Cerasela Crisan, Prodecan la aceeasi institutie universitara de invatamant din Bacau.
Desfasurarea acestui simpozion a cuprins prezentarea a noua comunicari de catre elevii si studentii ce s-au straduit sa aduca in actualitate lucruri dintre cele mai moderne din domeniul tehnologiei informatiei.”Auto Message” a fost prima lucrare prezentata la acest simpozion, prof. Daniela Pistea (coordonatoare) avand alaturi pe elevii Rares Agachi si Bogdan Ciolpan (de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”). A urmat studentul bacauan Ionut – Irinel Guitu, ce a prezentat comunicarea “Smart Skul” (coordonator fiind prof. univ. dr. Elena Nechita). “Cantemirenii” Felix Ifrim, Vlad Manole si Andrei Mirt au revenit (sub coordonarea prof. Daniela Pistea) si au prezentat lucrarea “Know Your Location”. Este de mentionat faptul ca pe langa sugestiile de a imbunatati acest site al locatiilor, “aspirantii” de a deveni buni informaticieni si-au impartasit si gandurile in privinta studiilor pe care le vor urma in viitor. In aceasta privinta putem consemna ca sunt tineri ce isi doresc sa urmeze la universitatile engleze dar altii vor sa se orienteze si spre Facultatea de Automatica a Politehnicii Bucuresti! “Surpriza” acestui simpozion a fost prezentarea, de catre studentii bacauani Tiberiu Bujor si Marian Terinte (din anul III, de la Facultatea de Stiinte), a lucrarii “Ghid de pregatire a examenului de bacalaureat” (coordonatoare a acestei lucrari fiind conf. univ. dr. Gloria Cerasela Crisan). Prezentand mai multe amanunte liceenilor aflati in pragul examenului de bacalaureat, a reiesit faptul ca aceasta lucrare este foarte utila pentru absolventii de liceu dar si pentru cei care se vor apropia de “linia absolvirii”. Autorii acestei lucrari au mentionat ca “este foarte important mediul de invatare pentru examenul de bacalaureat, la care in Romania rata de promovabilitate este sub media europeana”. In acelasi “ton” al prezentarii unor lucruri pline de pragmatism si de utilitate studentii bacauani Tiberiu Bujor si Marian Terinte au vorbit si despre Programele Erasmus la nivel de universitate, de care ei au putut sa se bucure, fiind pentru un timp … studenti la Birmingham. “Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau are incheiate in jur de 100 de acorduri- parteneriat cu universitati din lume, ce ofera granturi de studii (de la un semestru la un an de invatamant). Studentii isi aleg ei, in urma unor teste si in functie de notele obtinute in semestrul anterior, din aceste granturi si ne bucura faptul sa observam ca la intoarcere ei devin mai responsabili si se transforma”, a declarat conf. univ. dr. Gloria Cerasela Crisan, pentru a informa liceenii onesteni de aceste posibilitati oferite de invatamantul superior. Mai mult, studentul Marian Terinte a adresat si un imbold “ca tinerii sa participe la cat mai multe evenimente, care pot sa ii dezvolte! Sa doriti si mai mult acelasi lucru, care poate ca sa faca sa intri in contact cu realitatea, cu adevarata realitate, care este viata! Mergeti cu Programele Erasmus si sa-i ajutati si pe ceilalti!”
Lucrari «aproape de prezent»
O alta lucrare ce a avut coordonatoare pe prof. Daniela Pistea a fost “Shopping Organiser” (Bianca Maria Pantaru si Teodora – Elena Zgavardici fiind elevii autori). Dupa cum au mentionat ei a fost avut in vedere rolul unei “liste virtuale” de cumparaturi, aceasta aplicatie fiind destinata tuturor varstelor. “Provocarea roboteilor EVO” – o lucrare coordonata de profesorii Elena Carmen Melinte si Cristina – Lacramioara Buzatu, de la Colegiul National “Grigore Moisil”), a starnit curiozitatea participantilor la acest simpozion, cu atat mai mult cu cat elevii – autori nu urmeaza cursurile unui liceu ci a Scolii Gimnaziale “Ghita Mocanu” din Onesti. Ei sunt Mihai Galit, Claudiu Gaman, Luca Iordache si Luca Pusoiu. Cu totii am putut urmari, in aceasta aplicatie, cum robotii pot detecta culori si obiecte, cu ajutorul unor senzori. Este de remarcat faptul ca autorii acestei aplicatii sunt elevi in ciclul primar al Scolii Gimnaziale “Ghita Mocanu”. La Simpozionul “Click pe informatie” a fost prezentata si lucrarea “Opening opportunities, un pas spre cariera” (coordonator prof. Otilia Simona Panfil, elevi autori fiind Ioana Ruxandra Antohe, Ana Maria Prescovita (de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”) si Andrei Flavian Timus (de la Colegiul National “Grigore Moisil”). Aceasta a fost realizata in parteneriat cu Microsoft Romania fiind evidentiata la concursurile nationale si internationale, de aici putand astfel incepe “o poveste memorabila” in care elevii onesteni isi pot arata marea pasiune pe care o au pentru tehnologia informatiei. Profesoarele Elena Carmen Melinte si Cristina Lacramioara Buzatu au coordonat si realizarea lucrarii “Jointly”, pe care au realizat-o impreuna cu elevele Larisa Vieru, Alexandra Iosif si Anca Balcanu – de la Colegiul National “Grigore Moisil”. Ramanand pe acelasi taram al fascinatiei despre aceasta lucrare putem mentiona un fapt inedit: cautandu-si “propria poveste” aceasta este mai mult un joc on – line, ce implica participarea a mai multi oameni, din localitati diferite! “Este o experienta unica sa cunosti astfel persoane noi si sa te imbogatesti astfel in dezvoltarea personala”, a declarat eleva Larisa Vieru mentionand ca in acest joc poti alege una din sase teme. Initiativa acestor liceeni a fost apreciata si de prof. Aliana Maria Ifrim, moderatoare a acestui simpozion, care a afirmat ca “foarte mult conteaza ceea ce faci”. La trimiterea automata a unui mesaj, ce poate fi particularizat s-au gandit elevii Flavian Porfir, Darius Sandu si Calin Rogoza, de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”, care avand coordonatoare pe prof. Daniela Pistea, au realizat lucrarea “Phone- Reply Assistant”. Aceasta aplicatie usor de folosit poate fi de o mare importanta in aceste vremuri, venind in sprijinul oamenilor in situatii deosebite.
Pe langa faptul ca “a coagulat ” toate fortele onestene din domeniul informaticii (la aceasta manifestare fiind prezenti si profesori de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”) si ca s-a constituit intr-o intalnire profesionala de inalt nivel, acest simpozion a mai reusit un lucru: a facut cunoscute preocuparile din domeniu de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, deschizand astfel si mai larg colaborarea institutiilor de invatamant liceal din municipiul de pe Trotus cu mediul universitar bacauan.”Pentru elevi sunt foarte utile astfel de activitati si in acest context ele sunt benefice si pentru studenti. Este bine sa colaboreze universitatea cu colegiile si in luna mai invitam iubitorii informaticii la Bacau la o sesiune stiintifica”, a declarat conf. univ. dr. Gloria Cerasela Crisan, Prodecan al Facultatii de Stiinte la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau. Ea a apreciat mult faptul ca “in municipiul Onesti sunt profesori foarte inimosi, in slujba informaticii si a tehnologiei informatiei”.
Mentionam ca prima editie a Simpozionului international “Click pe informatie” , desfasurat in ziua de 18 decembrie 2017, a avut ca parteneri Primaria si Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” din Onesti, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, Liceul Teoretic “Ion Creanga” din Chisinau (Republica Moldova) si Infonet Media Ltd Portsmouth, United Kingdom (Marea Britanie). Organizatori ai simpozionului au fost profesorii Aliana Maria Ifrim (director al Colegiului National “Dimitrie Cantemir” ), Dana Sticlaru (director adjunct al aceleeasi institutii), Daniela Pistea, Anca Busui, Otilia Panfil si Adina Cristina Drug. Simpozionul “Click pe informatie” a avut ca sponsor BCR Romania si s-a bucurat de o echipa deosebita ce s-a implicat in organizarea fiecarui moment.
Ion Moraru