Cauta
Concert magnific la «Polivalenta». Feerie muzicala cu Colinde si Strauss28/12/2014


Atmosfera inaltatoare a Sarbatorii religioase "Nasterea Domnului" si piese simfonice "de traditie", care se canta pe marile scene ale lumii cu ocazia Anului Nou au fost traite de onesteni la cea mai mare intensitate a emotiilor coplesitoare cu putin inainte de sarbatorile de iarna la Concertul vocal - simfonic de Craciun numit sugestiv "Feerie muzicala, De la Colinde la… Strauss". Acest concert a avut loc la Sala Polivalenta "Nadia Comaneci" din municipiul Onesti, dorinta organizatorilor fiind ca publicul sa aiba acces in numar cat mai mare la audierea si vizionarea unui gen de muzica de o calitate deosebita, pentru ca sa primeasca "o farama de cultura" de cea mai inalta calitate artistica. In acest proiect au fost implicati dirijorii Aristica Vaida si Sergiu Spiridon, Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau, solisti ai Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj si corurile "Magnificat", "Caelestis" si "Andantino" din Onesti. Acest proiect a avut coordonator pe profesorul onestean Aristica Vaida, ce a pornit in demersul sau de la o motivatie foarte clara:"In contextul fenomenului actual de globalizare , tema identitatii la nivel de comunitate si la nivel individual, cu accentul pe constientizarea contributiei muzicii la constituirea fondului cultural comun al societatii, ocupa un loc important in viata adultului de maine. Astfel rolul educatiei, in sens formativ, se contureaza ca unul extrem de important, avand in vedere densitatea si diversitatea stilistica a sferei estetice la care este expusa astazi constiinta persoanei si nu in ultimul rand, a comunitatii. In acest sens, un reper cultural poate aduce un plus de competenta in selectia elementelor calitative si in interpretarea corecta a informatiilor abundente, caracteristice societatii contemporane, oferind individului disponibilitatea de a transfera in viata sociala valori estetice, ca alternative la manifestarile de «tip kitch». Cu un program format din lucrari specifice sarbatorilor de iarna si Anului Nou dorim sa oferim publicului din Onesti un concert de muzica de tinuta academica, concert care speram sa devina o obisnuinta in agenda culturala a municipiului nostru".

Ceea ce parea un miracol - afluenta unui mare numar de spectatori la Sala Polivalenta "Nadia Comaneci" pentru a urmari acest concert - a fost cu adevarat realitate, sub cupola acestei mari arene aflandu-se in jur de 1300 de spectatori, care au umplut atat tribunele cat si suprafata din mijloc. La lumina acestui patos si entuziasm onestean pentru muzica au fost prezentate formatiile corale, respectiv Corul de camera "Magnificat" al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", Corul de camera "Caelestis" al Parohiei Romano - Catolice "Sfintii Apostoli Petru si Paul" si Corul de Camera "Andantino" al Scolii Gimnaziale "Ghita Mocanu". Aceasta prezentare a avut loc in timp ce pe scena luasera loc membrii Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau, moment in care publicul a aflat si de o surpriza: profesorul Aristica Vaida, intampinat cu ropote de aplauze, a trait bucuriile inceputului acestui "mega- spectacol" chiar in ziua in care "in cartea destinului sau" s-a intors pagina aniversarii zilei sale de nastere!

Rezonante concertistice

Prezentarea si audierea primei piese din concert (Aria din Suita a III a in Re Major de Johann Sebastian Bach) ni l-a adus in fata dirijand instrumentistii Filarmonicii "Mihail Jora" pe prof. Aristica Vaida, care a ramas la pupitru si la prezentarea colindelor "Sus la poarta raiului", "Colo sus pe langa Luna", "Noua azi ne-a rasarit" si "Mos Craciun" (a caror prelucrare si orchestratie a fost realizata de Cristian Bance - Muk, lector universitar doctor la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj. In scena au fost intampinati cu aplauze si solistii Gabriela Pipelea (soprana, lector universitar doctor de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj, Extensia Piatra Neamt), Florin Mocanu (bariton, student in anul III la clasa lect. univ. dr. Gabriela Pipelea) si Ionut Laios, tenor in cadrul Corului de camera "Caelestis" din Onesti. Soprana Gabriela Pipelea ne-a incantat cu maiastra interpretare a lucrarii "Ave Maria" de Franz Schubert iar din lucrarile prelucrate si orchestrate de lectorul universitar doctor Cristian Bance - Muk a fost prezentat si colindul "Astazi s-a nascut Hristos". Prima parte a concertului a mai cuprins interpretarea lucrarilor "Adeste fideles" (de John F. Wade), "Ingerii canta in coruri" (de Georg Friedrich Handel) si "Stiile Nacht" (de Franz X. Gruber). Cuceriti de frumusetea si fascinatia muzicii notam si cateva lucruri din biografia profesorului - dirijor Aristica Vaida, care a starnit admiratia publicului spectator, el fiind "stalpul" desfasurarii la Onesti a acestui concert emblematic. S-a nascut in anul 1973 in municipiul de pe Trotus si este absolvent al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj, fiind licentiat in Arte cu lucrarea "Imnele Sfintei Liturghii in contextul creatiei corale religioase romanesti de Gavriill Musicescu". De la absolvirea studiilor universitare tanarul dirijor onestean a infiintat doua formatii corale si anume Corul "Magnificat" al Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" si Corul de copii "Andantino" al Scolii Gimnaziale "Ghita Mocanu". Din anul 2001 este colaborator permanent al Stagiunii artistice organizate la Onesti, la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" de Academia de Muzica "Gheorghe Dima", Extensia Piatra Neamt iar in anul 2012 a sustinut un concert vocal simfonic de Craciun cu Orchestra de camera a Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau la biblioteca onesteana.

Spectacolul "Feerie muzicala, De la Colinde la … Strauss" a programat in partea a doua mai multe lucrari din creatia marilor compozitori J. Strauss Junior, J. Strauss Senior si J. Brahms. "Dans ungar nr. 5 opus 214 - La Major", "Dans ungar nr. 1, opus 39 - Sol minor" (din creatia lui J. Brahms) ca si "Annen Polka opus 117 - Re Major", "Fruhlingstimmen" (Voci de primavara) Vals op.410 - Fa Major, "Wiener Blut" (Sange vienez) Vals op. 354 - Do Major (din creatia lui Johann Strauss Junior si ."Radetzky March" (Marsul lui Radetzky) - op.228. Re Major , compus de J. Strauss Senior sunt cateva din lucrarile ce gasesc o mare rezonanta in sufletele iubitorilor muzicii, care au fost interpretate alaturi de altele la magnificul concert de la Sala Polivalenta "Nadia Comaneci". Ele au fost dirijate de Sergiu Spiridon, care a inceput sa studieze arta dirijatului in anul 2008 cu maestrul Ovidiu Balan, dirijorul Filarmonicii Mihail Jora din Bacau. In CV-ul sau remarcam faptul ca a participat la cursurile de masterclass ale maestrilor Konrad von Abel, Charles Gambetta si Robert Gutter, din anul 2010 si a urmat cursurile de Master la sectia de Stilistica Dirijorala de Orchestra a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa maestrului Dumitru Goia. Sergiu Spiridon este angajat ca profesor de orchestra la Colegiul National de Arta "George Apostu" din Bacau, infiintand aici Orchestra "Sinfonietta", cu care a sustinut numeroase concerte in cadrul unor diverse manifestari. Cu orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau (la pupitrul careia se afla si in stagiunea 2014-2015), a sustinut concerte in cadrul Cursurilor Internationale de Dirijat precum si numeroase concerte educative pe care le-a dirijat alaturi pe profesorul si dirijorul Ovidiu Balan.

Inaltator si «divin»

Daca publicul onestean a fost impresionat "pana la sublim" de frumusetea acestui concert, nu au fost putine si usoare nici emotiile traite de prof. Aristica Vaida, care a pregatit pana in cel mai mic detaliu grandiosul eveniment artistic. In acest sens prof. Aristica Vaida ne-a declarat:"Asa cum s-a vazut la concert, observ ca nu a fost o munca atat de usoara pregatirea si prezentarea acestuia. Elevi de la varste fragede, spre adolescenta si oameni in varsta, aflati la maturitate artistica, au contribuit la realizarea acestui proiect. Repetitiile cu fiecare formatie corala au necesitat multa munca, ce a fost total diferita la cele trei formatii. Aceasta munca «titanica» s-a desfasurat aproape saptamanal, in prima faza lucrandu-se separat cu fiecare cor. In luna decembrie am reunit cele trei formatii corale iar cu Filarmonica «Mihail Jora» am avut doua repetitii (una la Bacau si una la Onesti). Consider ca toate cele trei formatii corale s-au prezentat la inaltime; nu gasesc «cuvinte potrivite» cu privire la prestatia lor! Plecand de la vestimentatie, aranjarea mapelor in structura concertului, punerea in valoare a celor opt piese prezentate in concert. Felicit cei trei solisti care au cantat in timp ce corurile au acompaniat cu vocale. Multumesc directorului Liceului Teologic «Fericitul Ieremia», parintelui profesor Cristinel Ghiurca, prof. Otilia Anuca Bargaoanu (director al Scolii Gimnaziale «Ghita Mocanu», parintelui Toma Rediu, din cadrul Parohiei Romano - Catolice «Sfintii Apostoli Petru si Paul» pentru tot sprijinul acordat precum si colegilor mei de la institutiile scolare mentionate. Multumesc artistilor, solistilor (lector universitar doctor Gabriela Pipelea, tenorului Ionut Laios si baritonului Florin Munteanu), care au contribuit la sudarea si punerea in valoare a tot ceea ce a insemnat munca in echipa a acestui proiect. Multumesc si Primariei municipiului Onesti, Filarmonicii «Mihail Jora», colegului meu dirijorul si artistul Sergiu Spiridon, doamnei muzicolog Ozana Kalmuski din Bacau (prezenta la concertul de la Onesti) si nu in ultimul rand publicului, care a fost extraordinar. Concertul a pus in valoare si o semnificatie profunda a Craciunului, ce reprezinta un moment in care Soarele se oculteaza cel mai mult, lasand loc noptii celei mai lungi. Aceasta perioada ne invita la introspectii, este momentul sa ne orientam catre «lumina din interior», pentru a ne redescoperi pe noi insine, luminand astfel acele aspecte ale noastre pe care le constientizam mai putin! Consider ca acest concert a fost unul inaltator, unul care nu s-a mai intamplat in istoria Onestiului! A fost ceva «divin», la care publicul nu se astepta... Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa realizez si sa ofer la «poporul onestean» si nu numai un frumos cadou de sarbatori!" Intre ecourile acestui splendid concert profesorul Aristica Vaida, care a trait emotii foarte mari si a apreciat si reactia pozitiva a publicului onestean, pastreaza un mesaj deosebit (semnat de prof. Lia Vornicu): "Numai dumneavoastra, organizatori si distinsi oameni de arta stiti jertfa si dragostea care se ascund in spatele acestor minunate reusite. Nu stiam dar mi-a fost dat sa fiu de fata, cu nevrednicie, la un mare concert al sufletului romanesc, cu harul, frumusetea, maiestria profesionala de care ar fi mandra cred si Orchestra Simfonica din Viena". Mentionam ca Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii "Mihail Jora" a fost foarte incantat de acest concert, care a fost prezentat in ziua de 18 decembrie la Sala "Ateneu" din Bacau.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu