Cauta
Consilierii locali onesteni, aproape de a da cu subsemnatul pentru „tulburare de posesie”03/07/2014

Consiliul Local Onesti a votat trecerea Casei de Cultura a Sindicatelor in patrimoniul public al Primariei. Conform unor surse, ministrul Liviu Dragnea si-ar pune, astfel, in aplicare planul de preluare a patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania. Miza finala ar fi deposedarea sindicatelor de hotelurile si bazele de tratament si agrement. Reprezentantii administratiei locale invoca modelul Alexandria, unde Primaria din localitate ar fi intrat in posesia Casei de Cultura. „In urma cu cateva luni, Primaria Alexandria a preluat Casa de Cultura prin aceleasi proceduri pe care le facem si noi acum,” justifica Neghina demersurile Primariei. Exemplul Alexandria e prezentat mincinos de administratia publica onesteana, asa cum declara si Theodor Adobricai, directorul Casei de Cultura Onesti: „nici la Alexandria nu a castigat Primaria, au zis degeaba. Vor sa manipuleze si sa iasa in fata.”

Dupa modelul Alexandria, Primaria Onesti doreste sa intre in proprietatea imobilului Casei de Cultura a Sindicatelor (C.C.S.). Facem precizarea, inca de la inceput, ca nu supunem atentiei dumneavoastra oportunitatea ori motivele acestui demers initiat si aprobat de Consiliul Local Onesti, ci legalitatea si modul in care se doreste preluarea Casei de Cultura. Secretarul Primariei invoca faptul ca, pana la acest moment, conducerea Casei de Cultura nu a putut prezenta niciun act de proprietate. „Nu ne-a fost pus la dispozitie nici un document din care sa ateste ca imobilul este al ANCCS. In situatia asta nu se afla doar Casa de Cultura din Onesti, ci toate Casele de Cultura din tara. Singurul lucru in care apare Casa de Cultura este statutul ANCCS, in care se spune sec, intr-un articol, ca din patrimoniul Asociatiei fac parte si Casele de Cultura, si care in nici un caz nu poate sa constituie un act de proprietate,” arata Daniel Spanu.

Tertipul de care s-a folosit Primaria Alexandria, preluat de administratia onesteana, ar fi omiterea trecerii in Hotararea de Consiliu Local a denumirii complete, respectiv Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria / Onesti. In HCL este trecuta doar Casa de Cultura, din Municipiul Onesti, str. Culturii, nr. 1. Pe certificatul fiscal, in dreptul adresei respective se gaseste Casa de Cultura a Sindicatelor. Cladirile Caselor de Cultura sunt ale Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania, asa cum este si cazul in Alexandria, iar ANCCSR le are in administrare. Miza, de fapt, odata cu crearea precedentului Alexandria, este preluarea hotelurilor si a bazelor de tratament si agrement aflate in proprietatea sindicatelor.

Conducerea Asociatiei Nationale a Casei de Cultura a Sindicatelor Romania (ANCCSR) asteapta punerea la dispozitie a Hotararii de Consiliu Local, pentru a initia demersurile necesare. „Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor cunoaste situatia de la Onesti si urmeaza sa demareze actiunile sale. ANCCS o sa vina cu o intampinare, dupa ce vom primi hotararea de Consiliu Local. Casa de Cultura este a Asociatiei si o sa se vada mai tarziu,” declara Theodor Adobricai, directorul C.C.S. Onesti.

Primaria Onesti nu este la prima tentativa de preluare a Casei de Cultura. Fostul primar Lemnaru a mai incercat acest lucru, dar au existat doar discutii, nu s-a concretizat nimic. Istoria relatiilor dintre CCS Onesti si Primarie este caracterizata de mai multe deturnari, prin Hotarari de Guvern si Hotarari ale legislativului onestean. „In 1999 a fost atestata printr-o Hotarare data in Consiliul Local ca fiind in domeniul public al Primariei. In 2001 s-a dat Hotararea de Guvern prin care atesta domeniul public, ca imobilul este al municipalitatii. In 2002 a aparut Hotararea in Monitorul Oficial. Teoretic, in 2002 Primaria putea sa intre in posesia Casei de Cultura. In schimb, in 2003 Guvernul a venit cu o alta Hotarare, fara a mai intreba Consiliul Local, prin care ne-au luat Casa de Cultura. In urma cu cateva luni, Primaria Alexandria a preluat Casa de Cultura prin aceleasi proceduri pe care le facem si noi acum. Eu va spun ca, daca exista un precedent, in mod sigur se va intampla si la Onesti acest lucru,” este de parere primarul Neghina.

La Judecatoria Alexandria a castigat Primaria, dupa care a fost mutat procesul la Curtea de Apel Bucuresti, prima infatisare fiind pe 24 septembrie. Hotararea de Consiliu Local a vizat trecerea imobilelor care nu au proprietar de pe raza municipiului in patrimoniul Primariei. „Nici alte Primarii nu au castigat nicaieri. Nici la Alexandria inca nu a castigat Primaria, au zis degeaba. Vor sa manipuleze si sa iasa in fata,” spune Adobricai. Municipalitatea din Alexandria se judeca cu ANCCSR din noiembrie 2013. Conform publicatiei Informatia Teleormanului, ANCCSR cere anularea actului emis de autoritatile publice locale din Alexandria. Pe parcurs, Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania a devenit intervenient in acest caz, la fel si Casa de Cultura din Alexandria.Consilierii locali care au aprobat trecerea imobilului ca bun apartinand domeniului public de interes local al municipiului Alexandria au fost chemati sa dea cu subsemnatul la Tribunalul Teleorman pentru tulburare de posesie.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
un fost onesten
#4 : 10/08/2014, 18:49
Cu scuze. Am postat un comentariu si (probabil) nu l-am semnat. Multumesc redactiei ptr intelegere. Comm este despre fam Adobricai.
Anonymous
#3 : 10/08/2014, 18:34
Oricare cetatean informat, cat de cat, cunoaste faptul ca edificiul cu pricina (Casa de Cultura Onesti) nu este al Primariei dar nici nu exista, din "N" motive, un proprietar cu acte in regula. Exista acea asociatie care l-a numit pe Th. Adobricai director, administrator, manager etc., functie apoi comutata (fara nicio exagerare) in proprietar. Da, nu gresesc, ptr ca fam Adobricai este proprietarul acestui edificiu de peste 20 de ani. Fostul primar (Lemnaru) a avut in mandatele sale vreo patru tentative de preluare a Case de Cultura dar s-a "izbit" de opozitia doamnei Adobricai care era membru marcant al PSD. Cu veniturle din salariu de functionar al d-lui Th.A. si salariul de prof consilier in CL Onesti al d-nei Adobricai, acestia (familia) si-au construit o "casuta" la fel de mare (fizic) cat Casa de Cultura din Onesti, Alexandria, Iasi sau Brasov, caci toate sunt la fel. Edificiul cu pricina este orice vreti dv-stra (magazine de mobile, telefonie mobila, incaltaminte, fabrica de termopane, bar de zi, disco-babysttar, scoala de asistenti madicali etc) numai edificiu cultural nu este. Da, este o fabrica de bani ptr fam Adobricai ce a cantat in struna lu'Emil L si (probabil) actuala conducere municipal nu este multumita cu "suma" propusa de stapanul real al Casei de Cultura (Th.Adobricai).
Ultima modificare: 15/08/2014, 16:38 - user  
d.racu
#2 : 06/07/2014, 20:03
Urat, lipsa de respect fata de mediul inconjurator. Sa strici cuibul ciorii...
Ultima modificare: 08/07/2014, 09:10 - user  
bazil
#1 : 04/07/2014, 18:46
cred ca mai bine o darama si facem un bazar sau o crama carciuma spalatorie auto ca orasul duce mare lipsa...
Ultima modificare: 07/07/2014, 08:55 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII