Cauta
Constantin Lazar: «2016, momentul sa ne rupem de trecut in Onesti»06/02/2016


Intr-un moment in care Onestiul sta pe un butoi de pulbere atat din punct de vedere social, cat si economic, intr-un moment in care presiunea pentru schimbare este evidenta, intr-un moment in care societatea a dovedit ca nu mai iarta derapajele politicienilor, omul de afaceri Constantin Lazar a decis sa intre in competitia interna pentru desemnarea candidatului la functia de primar al municipiului Onesti din partea PNL.

- Domnule Lazar, oamenii s-au saturat de politicieni, iar multi onesteni spun asta raspicat.
- E putin spus ca s-au saturat. Si eu m-am saturat de toate promisiunile nerespectate, dar mai ales de modul in care am fost amagiti mai mereu cand s-a promis o "schimbare" sau ca "nu va mai fi ca inainte". De multe ori schimbarea a fost, de fapt, o rotire a cadrelor, pentru ca acelasi sistem sa ramana la putere. Din pacate, statul pe margine este o solutie si mai proasta, iar decizia mea de a intra in politica, in 2013, se datoreaza acestui fapt. Mi s-a reprosat ca nu ma implic. Iata, ma implic, iar rezultatele incep sa se vada, cel mai mare castig fiind faptul ca multi onesteni incep sa vorbeasca deschis si sa solicite transparenta din partea administratiei.

Onestiul, un fel de "vaca de muls", de care au profitat toti

- Cum caracterizati dezvoltarea Onestiului dupa Revolutie?
- Cred ca Onestiul nu a reusit sa profite de sacrificiile celor care au ridicat municipiul. Veti auzi de multe ori expresii precum "au distrus totul", cuvinte ca "dezamagire", "lehamite". E o atmosfera in care oamenii nu mai au nicio asteptare, fiind aproape convinsi ca nu vor avea parte decat de o noua dezamagire. Onestiul a avut o sansa extraordinara ca, beneficiind de sprijin din partea statului, avand in vedere industria sa strategica, sa se modernizeze pas cu pas si sa protejeze in primul rand locurile de munca. Din pacate, a fost un fel de "vaca de muls", de care au profitat toti, iar acum a ajuns un animal costeliv, care mai e periat din cand in cand si i se mai da o stralucire, cand vin alegerile. S-au pierdut ramuri ale industriei, unele definitiv, s-au pierdut locuri de munca si, cel mai grav, s-au pierdut oportunitati, inclusiv momentul 2012.

- A fost mereu o competitie, cel putin la nivel de orgoliu, intre Onesti si Bacau.
- Aceasta competitie a fost si ar putea fi una benefica. Presupune ca responsabilii din politica si administratie sa-si propuna ca oamenii care i-au ales sa aiba un nivel de trai mai bun decat vecinii. Pana la un moment dat, se poate spune ca Onestiul era sus, dar asta doar pentru ca nu se pusese totul la pamant. Acum e evident ca o comparatie cu Bacaul devine ridicola si va dau doar un exemplu: o locuinta identica, in aproximativ aceeasi zona, fie centrala, fie mai la periferie, e de cel putin doua ori mai ieftina in Onesti. Spre deosebire de Bacau, Onestiul a renuntat la constructia pasajului subteran de la intrarea in oras… si va pot da nenumarate exemple. Economia locala e sustinuta de cateva firme mari, care au reusit sa se dezvolte si sa se modernizeze, de mici antreprenori care incearca sa supravietuiasca si de remiterile celor din strainatate. In rest, suntem un oras asistat.

- Credeti ca, in ultimii ani, diferenta intre zona Onesti si restul tarii a crescut sau a scazut, din perspectiva nivelului de trai? De ce?
- Pai raspunsul e evident, l-am spus si mai inainte. Cauza e unica: alegerile pe care le-am facut si faptul ca nu i-am tras ulterior la raspundere pe responsabili, ca i-am mai acceptat la discutii. De cate sanse trebuie sa beneficieze un politician, pentru a-si justifica votul primit? Din punctul meu de vedere, una e de ajuns. Un mandat inseamna patru ani din viata celor care ti-au acordat increderea. Le-ai irosit patru ani si mai insisti? Tragi linie dupa patru ani si, daca tot ceea ce ramane sunt niste spectacole si niste festivaluri, plus mult, foarte mult populism, iar vecinii tai au ce arata, atunci pleci acasa definitiv.

Onestiul sta pe un butoi de pulbere

- Cum caracterizati relatia dintre administratia locala si diverse categorii: angajati, pensionari, oameni de afaceri?
- Strict in acest moment, sta pe un butoi de pulbere. Fara a fi informati deloc cu privire la ce ii asteapta, micii intreprinzatori din Onesti s-au trezit ca trebuie sa plateasca 1,7 lei pentru un sac in care trebuie sa colecteze gunoiul si o chirie de 150 lei / luna pentru o pubela. Vorbesc cu ei si nu vreti sa stiti cuvintele pe care le folosesc la adresa administratiei. Ei bine, inchipuiti-va ca a fost timp de promovarea spectacolelor sau festivalurilor pe site-ul Primariei, de sustinerea din bani publici a unor raliuri, dar nu a fost timp de dezbateri publice cu onestenii si cu intreprinzatorii pe marginea taxei speciale de salubritate. Aceste dezbateri ar fi trebuit organizate periodic, dar cand refuzi sa le faci evident ca incepi sa te gandesti la anumite motive ascunse.

- Iar opinia dumneavoastra cu privire la aceasta taxa este ca…
- Este ca trebuie gasite solutii legale pentru trei categorii distincte: onestenii obisnuiti, cei care au un grad mare de vulnerabilitate si intreprinzatori. Printre solutiile populiste, dar asa a fost condus Onestiul pana acum, sunt cele care propun ca taxa sa fie platita de la bugetul local, ca si cum bugetul nu s-ar alimenta din contributiile oamenilor. Noi spunem ca am gasit o solutie in ceea ce priveste scolile si am depus un proiect de hotarare in acest sens. De altfel, consilierii PNL nu au votat aceasta documentatie prezentata in 22 decembrie, ea fiindu-le adusa la cunostinta inainte de sedinta. Daca nu ai nimic de ascuns, de ce nu procedezi legal, permitand studierea documentelor? Studiem in continuare solutii punctuale, facem adrese. E foarte important ca toata aceasta procedura sa se desfasoare legal si eficient si sper ca oamenii sa-I izoleze definitiv pe cei care ne-au adus in aceasta situatie.

Stiu ce inseamna crearea, dar mai ales mentinerea unui loc de munca

- Puneti-va in situatia in care, fiind la conducerea Onestiului, trebuie sa convingeti un investitor sa vina aici si sa creeze locuri de munca. Cum il convingeti?
- Stiu ce inseamna crearea, dar mai ales mentinerea unui loc de munca, pentru ca am creat sute. Greseste cine spune ca administratia locala nu poate sa influenteze asta. De la fluxul documentelor si pana la infrastructura, totul conteaza in calculele pe care si le face un intreprinzator. In al doilea rand, depinde cum construiesti bugetul. Daca il construiesti populist, mizand pe spectacole, festivaluri si alte directii care conteaza la imagine si atat, evident ca nu are nicio influenta asupra locurilor de munca. Va reaminesc argumentatii din Consiliul Local Onesti, care a finantat desfasurarea unui raliu in oras prin faptul ca, ulterior, in urma acestui raliu, va veni sa investeasca Mercedes sau Continental. Mai poti sa ai replica la asa ceva? Pun pe masa, in fata unui investitor, viziunea mea, proiectul meu si buna mea credinta. Sunt convins ca nici Consiliul Judetean, nici Guvernul nu se vor da la o parte in a sprijini o administratie care, prin abordarea pe care o are, contribuie la dezvoltarea zonei pe termen lung.

- Cum va caracterizati, din perspectiva candidatului la functia de primar al municipiului Onestiului?
- In primul rand nu sunt desemnat inca, e o competitie interna. Pot spune ca inteleg nevoile tuturor categoriilor sociale sau profesionale, pentru ca am relatii si cu cei fara loc de munca, si cu angajati, si cu intreprinzatori, si cu tineri, cu preoti sau cu reprezentanti ai institutiilor de invatamant. Toti au avut usa mea deschisa si nu de ieri, de azi, ci de ani intregi. De fapt, ei m-au determinat sa fac acest pas. Tot proiectul meu este subordonat acestei idei: investitii, sprijinirea intreprinzatorilor si crearea de locuri de munca. Numai asa vom creste numarul de angajati si vom scadea numarul asistatilor social.

Onestiul sa nu mai stea cu mana intinsa si atat

- Spuneati ca in PNL este o competitie interna...
- Da, e firesc ca partidul sa faca alegerea cea mai buna. Din punctul meu de vedere, intrunesc criteriile solicitate. Sunt primele alegeri locale la care particip, nu am facut parte din niciun alt partid, am demonstrat in mediul privat inainte sa-mi propun ambitii in politica si administratie si consider ca sute de locuri de munca create, milioane platite ca taxe si impozite, toate acestea ma indreptatesc sa stiu cum functioneaza statul si ce trebuie facut ca Onestiul sa nu mai stea cu mana intinsa si atat.

- Cum este onesteanul?
- Este un om cu greutate, al carui cuvant ar trebui luat in considerare si ale carui dorinte ar trebui ascultate. Este un om care s-a saturat sa tot fie doar auzit, ar vrea sa fie si ascultat. Nevoile, mai ales din ultima perioada, l-au invatat sa se adapteze, dar parerea mea este ca se insala grav cine are impresia ca onesteanul e un om cu capul plecat, pe care il poti subjuga cu minciuni, cu tupeu si cu bani. Iunie 2016 este momentul pentru a ne rupe de acest trecut, momentul in care pot fi izolati toti cei care ne-au dus din dezamagire in dezamagire.

- Pentru ce vor vota onestenii in 2016?
- Pentru ei, cred si sper.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
adriana
#4 : 16/02/2016, 18:10
Visuri ,visuri, d-le Vasile,nici un primar nu va scoate din joben locuri de munca si parcuri industriale, desi ne vor minti frumos in campanie si noi naivii ii vom crede si ii vom vota iar ei se vor imbogatipe spatele nostru si ne vor sfida din viloaiele si masinile bengoase ca asa-i in romanica .
vasile
#3 : 13/02/2016, 14:41
As dori sa vina o vreme fara :VREME:De20 de ani acest PAPAGAL electronist fost :MINISTRU:fara voce in parlament, dar cu tupeu sa nu mai apara pe nici o lista la alegerile locale din iunie 2016.Avem nevoie de locuri de munca,infiintarea de parcuri industriale,atragerea de fonduri europene,etc.Pana acum nu am avut nici un primar care sa se priceapa la asa ceva.
Mihai Ionescu
#2 : 10/02/2016, 15:46
Daca puneti accentul pe cinci probleme importante pentru onesteni:locuri de munca,apa,gunoi,pasajul spre Bacau si soseaua spre Adjud aveti mari sanse sa castigati.Sa vedem dupa aceea cum o sa va tineti de promisiuni.Multa bafta!
unu de pe acilea
#1 : 08/02/2016, 14:22
sa va vedem la fapte....de vorbe suntem satui


IMAGINEA SAPTAMANII