Cauta
Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare20/08/2018


In primavara acestui an, la 25 martie, un eveniment nefericit a adus o familie din comuna Dofteana in pragul deznadejdii. Atunci, in satul Stefan Voda, a luat foc casa in care locuia o familie numeroasa (Stangaciu), cu doi adulti si cinci copii - cel mai mic fiind in varsta de doar 4 ani! O casa cu mai multe camere a fost cuprinsa de flacari si totul s-a facut scrum dar acest incendiu, care i-a lasat pe toti fara a mai avea unde locui, nu a trecut neobservat de catre comunitate. Un strigat de ajutor a ajuns la Asociatia Impreuna pentru viitor Bacau, al carei presedinta este Cristina Gusu, din Dofteana. De cum au venit la fata locului, la doar cateva zile de la producerea incendiului, membrii acestei asociatii au luat hotararea de a ridica pentru familia napastuita o locuinta noua. Vicepresedintele Asociatiei "Impreuna pentru viitor Bacau", Florentin Iftime ne -a declarat: "Primul sprijin a venit din partea primarului comunei Dofteana, Ioan Bujor, care a directionat persoane ce beneficiaza de Legea ajutorului social pentru a indeparta toate urmele incendiului. El ne-a dat si sortul necesar pentru turnarea fundatiei si a placii de beton a noii locuinte. Fundatia acesteia a fost turnata voluntar de o echipa indrumata de Florin Constantin Zapor, din comuna Dofteana iar la zidit ne-a ajutat Ghita Asauanu in timp ce la acoperis a lucrat Danut Uglea. Pentru procurarea intregului material lemnos ne-au venit in sprijin padurarii Nicolae Andriescu, Cornel Tustiu si Mihai Grigore iar cel mai mare ajutor l-am primit din partea familiei Ion Vasilica. S-a lucrat cu un mare entuziasm la pregatirea structurii si la asigurarea stalpilor de rezistenta ai casei dar si la acoperis".

Dincolo de aceasta situatie, ce a creat o mare emulatie in comunitatea locala, sunt de evidentiat mai multe lucruri care pot aduce o reverberatie in sufletele celor ce pot sa ajute familia in necaz. Desi au varste de 13, 16 si de 21 ani, avand si o surioara si un fratior, cei trei baieti ai familiei Stangaciu au facut multa treaba la zidirea noii case impreuna cu tatal lor. La Dofteana Depozitul de Materiale de Constructii a acordat reduceri la pretul acestor materiale iar Parohia Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" a venit in sprijinul familiei Stangaciu cu un sprijin financiar, fiind si locuitori care au donat bani, ei dorind ca sa ramana anonimi. In timp ce doua firme din municipiul Onesti au asigurat tamplaria noii constructii din termopane, o persoana care lucreaza in Italia si al carui nume vrea sa ramana in anonimat (nefiind din comuna Dofteana), a donat Asociatiei "Impreuna pentru viitor Bacau" suma de 2000 de euro, pentru ca aceasta constructie sa se apropie de finalizare. "Trecand peste mari si tari", este de apreciat faptul ca s-au implicat si membri ai comunitatii de romani din Bristol, care au contribuit cu o suma de bani din care a fost achizitionata caramida noii case a familiei Stangaciu. Faptul ca a fost adusa alaturi, cu sprijinul Primariei comunei Dofteana, inca un ONG - Fundatia SERA Romania, care de nenumarate ori a acordat ajutor in special copiilor aflati in situatii vulnerabile - este o veste buna, imbucuratoare, ce poate face ca sa fie inaugurata noua locuinta cat mai repede. Cu ajutorul Fundatiei SERA Romania a fost cumparata tigla metalica, structura, rigipsul, vata minerala si un numar de patru usi interioare precum si parchetul, gresia, faianta si adezivul necesar. Dupa cum a declarat Florentin Iftime, "la casa noastra, ce a prins conturul unde sa poata reveni o familie cu cinci copii si doi adulti, dupa ce totul le-a fost mistuit de flacari, mai sunt lucruri importante de facut. Ne trebuie teracota pentru sobe ori o centrala termica, 100 metri patrati de polistiren exterior, tencuiala decorativa pentru aceeasi suprafata, mobilier, tot ceea ce este necesar pentru realizarea instalatiei electrice".

Mentionam ca cei care doresc sa ajute familia Stangaciu din satul Stefan Voda (comuna Dofteana) pentru a avea o locuinta noua in locul celei care a ars pot dona in conturile RO94RNCB0279157642800001 (lei) si RO13RNCB0279157642800004 (euro) - Asociatia "Impreuna pentru viitor Bacau".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII