Cauta
Cu bucuria de a fi pe primul loc13/09/2018


Municipiul Onesti se bucura de un nou succes pe plan national, care a fost obtinut de Stefan Capmare, absolvent in aceasta vara al Colegiului National "Grigore Moisil". Daca amintim ca in primavara acestui an Stefan Capmare a obtinut o mentiune la Olimpiada Internationala de Filosofie (ce a avut loc in Muntenegru, el fiind pregatit de prof. Alina Zamfir), performanta de acum este la fel de stralucitoare: la cea de-a V-a editie a Olimpiadei Internationale de Lectura, care a avut loc zilele trecute la Constanta, el a cucerit primul loc la nivelul III (la care au participat liceeni cu varsta intre 17 si 19 ani). Aceasta olimpiada internationala a adunat la Constanta un numar de 58 elevi din Romania, Cipru, Ucraina, Republica Moldova si din... Qatar (de unde au fost prezenti patru tineri indragostiti de lectura). Acesti pasionati ai literaturii, care dovedesc abilitati deosebite de a folosi lectura in vederea dezvoltarii personale si de a reflecta asupra textelor citite, au sustinut in cadrul olimpiadei internationale o proba scrisa de trei ore. Ei au urmarit si cursuri sustinute de profesori ai Universitatii Ovidius din Constanta: prof. univ. dr. Angelo Mitchievici (autor a numeroase volume de literatura comparata), prof. univ. dr. Marina Cap-Bun si de conf. univ. dr. Alina Buzatu.

Mentionam ca tema din acest an a Olimpiadei Internationale de Lectura de la Constanta a fost "Prietenia" iar pentru succesul obtinut Stefan Capmare a primit felicitarile multor profesori onesteni. "Stefan a demonstrat inca o data ca Romania are un viitor, o speranta", a mentionat prof. Bogdan Romandas, cunoscut pentru mai multe carti de istorie locala la care a lucrat iar profesoara Margareta Agapi l-a evidentiat pe acest performer amintind perioada in care a fost elev al Scolii Gimnaziale "George Calinescu". Ea a declarat: "Ii stiu valoarea lui Stefan Capmare de multi ani! El are ‹‹un nume predestinat›› si aceste succese nu se pot obtine fara profesori si indrumatori, pe care-i felicit!"

Pentru Olimpiada Nationala de Limba Romana, la care Stefan Capmare a obtinut primul loc si calificarea la olimpiada internationala de zilele trecute de la Constanta, el a fost indrumat de prof. Elena Florina Mandel . Un merit deosebit pentru ca panoplia succeselor obtinute de catre onesteanul Stefan Capmare (in foto) sa fie cat mai bogata au avut si profesorii Oana Droiman (inspector la ISJ Bacau, ce l-a sustinut activ pentru ajungerea in Muntenegru), Marioara Brescan (director al Colegiului National "Grigore Moisil", care l-a sprijinit mult deoarece competitiile scolare nationale de la Limba romana si Filosofie s-au desfasurat ... aproape simultan in orase diferite), Magdalena Velicu, Bogdan Romandas si Luigi Bambulea.

Bucuria traita de onesteni dupa aceasta performanta a lui Stefan Capmare mai evidentiaza un aspect: dincolo de toate succesele pe care le-a obtinut acest tanar din "orasul Nadiei Comaneci", impresioneaza consecventa si pasiunea sa, pe drumul unor noi impliniri.

"Simbolurile victoriei"

Pentru cititorii "Onesti Expres" Stefan Capmare - ce este fara nici o indoiala un performer intr-o continua ascensiune - a declarat: "In perioada 1-5 septembrie 2018, Constanta s-a dovedit a fi gazda ospitaliera nu numai a Olimpiadei Internationale de Lectura, cat, mai ales, a Prieteniei care se reformula in ipostazele relatiilor dintre participanti. Aici, in ambientul protectiv al litoralului, detenta naturala a bailor de soare si promenadelor (matinale sau nocturne) s-a impacat fermecator cu emotiile probei scrise. A rezultat un entuziasm care pe noi, participantii, ne-a apropiat indiscutabil si, cred eu, ireversibil. Am avut ocazia unica de a verifica parametrii irepetabilului. Proba in sine (subiectele, ofertante si solicitante totodata), regularitatea proportionata a orarului construit de organizatori, libertatea de miscare si de interactiune au fost conventiile nobile si discrete care ne-au circumscris. A fost un cantonament al Lecturii si Solidaritatii. Spiritul de fair - play, comunicarea lipsita de prejudecati, eruditia lipsita de ostentativitate, jocul inteligentei eliberat de complexele de superioritate: iata cateva dintre caracteristicile contactelor dintre sufletele si mintile noastre. Indivizi admirabili, minti remarcabile, de o creativitate reconfortanta. In tabloul astfel construit, premiul pe care l-am obtinut nu este altceva decat punctul in care Olimpiada se oficializeaza: denuntand cliseul, concurenta stransa facea sa para ca ipoteza unui castigator este imposibila. Placut surprins si incantat m-am intors acasa cu simbolurile victoriei si cu bucuria ca am incheiat simbolic secventa olimpiadelor din liceu. La inceputul olimpiadei, ni s-a cerut sa notam cateva dintre asteptarile pe care le avem de la Olimpiada Internationala de Lectura. Am scris: delicatete, emulatie, crestere. Le-am primit din plin".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII