Cauta
Cu dragoste de tara si de credinta stramoseasca21/03/2018


Aniversam in acest an 100 de ani de cand s-a infaptuit marele ideal al romanilor - Unirea de la 1 Decembrie 1918, care ne-a ajutat pe noi, romanii, sa avem o identitate comuna. Pentru a cinsti acest maret eveniment istoric elevi ai Scolii Gimnaziale "Emil Racovita" din municipiul Onesti - coordonati de profesoarele Elena Daniela Cosa si Alina Gabriela Graur au initiat proiectul numit "1 Decembrie 1918 - nascuti liberi, crescuti in unire, educati spre nemurire". Acest proiect a fost realizat sub obladuirea Parohiei Ortodoxe "Pogorarea Sfantului Duh" din Onesti , unde au avut loc mai multe activitati si s-a adresat unei echipe de lucru formate din elevii de clasa a VI a, care fac parte din Grupul Catehetic "Sfanta Filofteia". Acesti elevi sunt: Argint Alexandra, Babasa Amalia Ioana, Branza Ana-Maria, Bucur Iulia -Erika,Bitoiu Bianca, Ciobanu Alex-Cristian, Facaoaru Calin -Rares, Ghilogas Ioan Rares, Hazaparu Denisa, Homor Denis-Paul,Iiordache Denisa-Andreea, Lungu Mara, Murgu Andrei, Scripcaru Andrei, Simion Darius-George, Stoica Radu Florentin, Tapalaga Stefan Bogdan, Udrea Rares Gabriel, Verman Teodor, Vilea Antonia Bianca, Zota- Motoc Ioana Sabina, Zarnescu Robert Nicholas, Serban Carmen Antonia si Sferciuc Emanuel. Alaturi de acesti elevi grupul tinta al proiectului a cuprins si parintii elevilor participanti precum si pe profesoara de religie ortodoxa Elena Daniela Cosa si prof. de Limba si literatura romana Alina Gabriela Graur iar din partea Parohiei Ortodoxe "Pogorarea Sfantului Duh" pe preotul Alexandru Panzaru. Perioada de implementare a proiectului a fost de patru luni (din decembrie 2017 si pana in luna martie a acestui an).

Proiectul a plecat de la realitatea ca "Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit" - dupa cum a scris istoricul Florin Constantiniu in lucrarea "O istorie sincera a poporului roman". Si cuvintele initiatoarei acestui proiect educational, prof. Elena Daniela Cosa au dat un imbold deosebit pentru activitatile desfasurate de catre elevii din clasa a VI a de la Scoala Gimnaziala "Emil Racovita" din Onesti. Ea ne-a declarat: "1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, dar si a noastra, a tuturor romanilor. Fiinta noastra este incarcata de sacrificiul depus de stramosii nostri pentru a-si apara tara. Noi suntem datori tarii in care ne-am nascut si este timpul sa invatam sa o pretuim la adevarata ei valoare. Desavarsirea unirii nationale a contribuit la faurirea unei Romanii mai puternice si mai bogate. Romania, tara noastra, s-a faurit cu mari jertfe, cu viata a zeci si sute de mii de viteji. Suntem datori sa nu-i uitam si sa-i slavim din toata inima noastra".

Prima activitate din cadrul acestui proiect s-a numit "Pe urmele istoriei" si a fost una de o mare incarcatura emotionala . Astfel, in ziua de 11 iulie 2017, cand pe meleagurile onestene si oituzene s-a aflat in vizita Principesa Margareta si Principele Radu elevii din grupul de cateheza au fost intre cei care au intampinat Familia Regala, ei manifestandu-si bucuria pentru un asemenea moment. A urmat o activitate ("Uniti in tinda bisericii"), in care profesoara Elena Daniela Cosa si preotii Justinian Alupei si Alexandru Panzaru au stabilit, impreuna cu elevii, obiectivele si toate actiunile ce se vor desfasura in cadrul proiectului. Elevii au primit si binecuvantarea de a participa cu credinta, rabdare si putere de munca la toate activitatile, urmand a implini si mai multe obiective avute in vedere.

Alaturi de onesteni, cinstind eroii tarii


Cinstirea, alaturi de locuitorii municipiului Onesti a Zilei Nationale a Romaniei, la 1 Decembrie 2017 a fost un moment asteptat al participantilor la acest proiect. Ei s-au mobilizat pentru activitatea "Sunt mandru ca sunt roman in tara mea" si au fost prezenti la Catedrala "Pogorarea Sfantului Duh, unde au asistat la slujba de Te Deum in cinstea eroilor neamului romanesc. La acest eveniment Corneliu Cristea, reprezentant local al Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor", a adresat tuturor un cuvant despre iubirea de neam si patrie, bucurand sufletele tuturor. Elevii au depus o coroana la troita din curtea Catedralei si s-au indreptat la Monumentul "Regina Maria", impreuna cu colegii lor de la clasa a I a (invatator, Paula Radulescu), unde, sub faldurile tricolore, au urcat treptele monumentului cinstind memoria eroilor cu o frumoasa coroana. "Echipa de lucru" a proiectului s-a intalnit in ziua de 5 decembrie 2017 la activitatea "Sa ne cunoastem istoria!". La Scoala Gimnaziala "Emil Racovita" prof. Elena Daniela Cosa a facut cunoscute - prin prezentari power point - evenimentele care au condus la infaptuirea Marii Uniri din 1918 si au fost evocati scriitorii George Toparceanu, Octavian Goga si Camil Petrescu, ei participand activ la luptele din Primul Razboi Mondial.

Imbinarea activitatilor referitoare la istoria Romaniei cu cele religioase reuseste sa dea o aura de stralucire acestui proiect educativ, ce a fost mult indragit de catre elevi. Astfel, in ziua de 12 decembrie 2017 Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" a fost gazda celei de-a V a activitati din cadrul proiectului - sustinerea unui frumos program artistic sub genericul "HRISTOS SE NASTE, SLAVITI- L!" Alaturi de prezentarea unui program de colinde traditionale si a scenetei "Nasterea Domnului" , la acest spectacol a impresionat si prezenta unor tinere sperante ale muzicii populare (coordonatori ai spectacolului fiind profesoarele Elena Daniela Cosa si Gabriela Cortac). In ziua de 20 decembrie 2017 a fost si randul celor ce iubesc literatura si pictura sa isi puna in valoare talentul, ei realizand creatii literare si plastice cu tema Unirii de la 1918. "Marea Unire in culoare si cuvant" s-a numit aceasta activitate ce a avut loc la Scoala Gimnaziala "Emil Racovita" sub coordonarea prof. Elena Daniela Cosa. Desfasurata in ziua cand aniversam Revolutia din 1989, care ne-a adus libertatea, la 22 decembrie, o activitate filantropica - "Dar din dar, de la inima la inima", a facut ca participantii la acest proiect educativ sa ajunga la domiciliul persoanelor varstnice, fara posibilitati materiale. Elevii din grupa de cateheza le-au adus in dar produse alimentare (din donatia de 600 lei a parintilor) dar si … colindele ce vestesc Nasterea Domnului, insotite de zambetul candid al copilariei. Desfasurarea acestei activitati filantropice (responsabil, prof. Elena Daniela Cosa), a fost posibila cu sprijinul asistentului social Raluca Alupei, a doamnei Silvia Udrea (reprezentant al clasei inscrise in proiect). Aceasta activitate filantropica a avut loc in colaborare cu Asociatia "Filantropia Onesteana" a Parohiei "Pogorarea Sfantului Duh". O alta activitate caritabila ("Fii darul lui Dumnezeu - Daruieste un zambet!"), in care s-au implicat cei mentionati mai sus, a avut loc , in cadrul acestui proiect in ziua de 14 martie, cand a fost ajutata cu diferite produse o familie fara posibilitati materiale, cu doi copii.

Activitati emblematice la Tg. Ocna, Alba Iulia si pe valea Oituzului

In sirul activitatilor inedite ale acestui proiect se incadreaza vizita membrilor Grupului de cateheza "Sfanta Filofteia" la Centrul Educativ Targu Ocna. Astfel, la 2 martie, in cadrul activitatii "Noi si Unirea - Dragoste de mama si de tara" elevii onesteni au fost in mijlocul tinerilor si minorilor din Centrul Educativ Targu Ocna, fiind informati despre ce inseamna delincventa juvenila, care sunt cauzele si consecintele acesteia. Elevii s-au deplasat la Targu Ocna impreuna cu Elena Daniela Cosa (profesor de religie) si cu Raluca Alupei (asistent social si presedinte al Asociatiei "Filantropia Onesteana") si Simona Purcaru (asistent social in cadrul Protoieriei Onesti). Un moment de suflet al acestei activitati a fost cel al prezentarii unui program artistic (cu cantece patriotice si populare, creatii literare proprii dedicate Centenarului Unirii ) precum si participarea impreuna cu tinerii din Centrul educativ Tg. Ocna la un atelier in care au fost confectionate felicitari pentru sarbatorirea zilei de 8 Martie."Picatura de sensibilitate" a acestui moment a fost impartasita de eleva Carmen Serban:"Experienta capatata la Centrul Educativ Targu Ocna a fost una deosebita. La inceput ma simteam ciudat. Am vorbit cu tinerii de acolo si imi povesteau cu lacrimile in ochi durerea pe care o resimt, fiind departe de casa, de mama si de tata. Acesti copii sunt foarte talentati atat in desen cat si in literatura. Cu lacrimi in ochi ascultam indurerata versurile scrise de ei, ce se adresau mamei si atunci am realizat ca trebuie sa pretuiesc tot ceea ce am! In concluzie, acei copii sunt niste suflete foarte frumoase, sensibile si prietenoase si sentimentul pe care mi l-au transmis a fost special! Le multumesc din toata inima deoarece m-au facut sa vad ce viata frumoasa am si ce bine este acasa!"

"Porniti la drum", elevii inscrisi in Proiectul educativ "1 Decembrie 1918 - nascuti liberi, crescuti in unire, educati spre nemurire" au ajuns si la Alba Iulia, localitatea unde mii de glasuri au strigat in urma cu 100 de ani "Noi vrem sa ne unim cu Tara!" Despre aceasta activitate, care a avut loc in ziua de 10 martie - "Alba Iulia, trecut, prezent si viitor" prof. Elena Daniela Cosa ne-a declarat: "Din donatiile parintilor, s-a realizat excursia, ce a permis elevilor sa viziteze Cetatea Unirii, Alba- Iulia , pentru a retrai evenimentele petrecute in anul 1918. Ei au mers pe urmele trecutului, s-au bucurat de momentele prezentului si au inteles importanta Unirii pentru viitorul tarii". Mentionam ca aceasta excursie le-a oferit tinerilor invatacei si prilejul de a cunoaste frumusetile orasului Sibiu.

"Impreuna pentru Romania Mare" este spectacolul care a adunat zeci de spectatori la Muzeul Municipal de Istorie Onesti in ziua de 13 martie 2018. Peste 50 de elevi (ai claselor a I a, a V a si a VI a), au imbracat costumul popular traditional alaturi de profesoara Elena Daniela Cosa intr-un spectacol ce a cuprins cantece patriotice si populare, creatii literare dar si scenetele "S-a intamplat in Ardeal" si "Spre Marea Unire". Acest spectacol a fost realizat sub coordonarea prof. Elena Daniela Cosa si a profesoarei pentru invatamant primar Paula Radulescu. "Ziua de 1 Decembrie vine ca o implinire a unui drum istoric, purtat de jertfe si sacrificii, de izbanzi si neizbanzi.E «un drum al crucii» , un drum al asteptarilor , al sperantelor in dreptatea mantuitoare, venita de la Bunul Dumnezeu! Scopul acestui spectacol a fost sa insufle elevilor dragostea pentru jertfa eroilor tarii, pentru sacrificiul facut de ei, pentru implinirea visului de a avea o tara libera si unita", a declarat prof. Elena Daniela Cosa.
Sa notam si o alta activitate foarte reusita a acestui proiect educativ: "Eroii nu au varsta", o actiune in care au fost vizitate locurile de pe valea Oituzului unde s-au purtat crancenele lupte din Primul Razboi Mondial. Astfel, elevii din grupa de cateheza au ajuns in ziua de 15 martie "pe linia frontului" din urma cu 100 de ani, de la Oituz, ei fiind insotiti de prof. Elena Daniela Cosa, de preotul Justinian Alupei (de la Catedrala Ortodoxa "Pogorarea Sfantului Duh" din Onesti) si de Corneliu Cristea, reprezentantul Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor - Regina Maria". Vizita de cinstire a eroilor din localitatile Bogdanesti, Oituz si Poiana Sarata precum si intalnirea cu veteranii de razboi Mos Ghita Casuneanu (104 ani) si Nicolae Rogoza (96 ani) raman cele mai scumpe amintiri pentru elevii care au dat o puternica rezonanta acestui proiect educational, numit "1 Decembrie 1918 - nascuti liberi, crescuti in unire, educati spre nemurire". Eleva Bianca Valea a marturisit:"Veteranii de razboi ne-au povestit cu lacrimi in ochi cat de greu le-a fost pe campul de lupta si cat de ingrijorati erau ca ziua de maine putea sa nu mai fie! Am invatat astfel ce important este sa apreciem jertfa si curajul lor si sa invatam din lectiile lor de viata, sa ne iubim tara!" Profesoara de religie Elena Daniela Cosa ne-a mai declarat:" Actiunile proiectului au demarat cu usurinta pentru ca au pornit din inima, cu gandul de exprimare a dragostei fata de tara, a credintei fata de Dumnezeu. Ele sunt in acelasi timp si dorinta elevilor de a descoperi tainele istoriei poporului strabun iar rodul tuturor activitatilor desfasurate este acela de a-i sensibiliza pe elevi prin intermediul acestor manifestari cultural-artistice, filantropice, de a-i ajuta sa-si pastreze sufletul curat prin creatie si de a se uni cu Hristos prin cuvant". Si este si o continua munca spre cunoastere, istorie, cultura si credinta.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII