Cauta
Cu dragostea de cantec si de lume03/09/2018


Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti a gazduit in cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus + MusInc (Incluziune sociala prin muzica) un eveniment care a bucurat multi iubitori ai culturii din municipiu. Este vorba de prezentarea de catre Asociatia BRAT ONEST (condusa de ing. Constantin Ungureanu) a unei activitati de multiplicare din cadrul parteneriatului mentionat, a carei tema a fost "Folclorul si muzicantul comunitar, factori de incluziune sociala". Constantin Ungureanu, presedinte al Asociatiei BRAT ONEST, partenera din Romania in acest proiect din care mai fac parte Marea Britanie, Italia, Romania, Letonia si Ungaria, a declarat:" Cand cantecul tinde ca sa devina o «unealta de lucru» in terapia muzicala, Proiectul Strategic Erasmus + MusInc (Incluziune sociala prin muzica), coordonat de Organizatia Wren Music - Okehampton-Devon-UK si finantat cu suport de la Comisia Europeana (in perioada septembrie 2016 - august 2018) si-a propus ca principal obiectiv utilizarea muzicii si dansului traditional (folcloric) ca mijloc de invatare non - formala pentru realizarea incluziunii sociale a persoanelor defavorizate. Acest proiect se adreseaza in special persoanelor cu varste de 18 - 30 ani si peste 50 ani. Produsele acestui proiect, inserate pe un site la sectiunile cu acces liber «Incluziune prin muzica» si «Proiecte esantion» prezinta prin resurse online aspecte legate de activitatea muzicantului comunitar precum rolul, pregatirea, analiza de nevoi, programarea activitatilor , evaluarea de risc, exemple de buna practica ce pot asigura succesul acestuia ca factor de incluziune sociala in comunitatea locala, regionala si nationala". Intrebandu-se daca "mai este de actualitate caracterul oral al folclorului?" ing. Constantin Ungureanu (indragostit de cantecul popular romanesc vechi si autentic), a mai mentionat: "Tot timpul trebuie ca sa scoatem in vedere ce este mai bun. Partenerii proiectului nostru au fost cuceriti de cantecul «Iaca - sa», care intr-o sesiune de lucru s-a dovedit a fi melodia pe care oamenii o pot asimila. Abilitatea lautarilor este foarte importanta in comunitate, ea aduce un optimism fara sfarsit, neobosit! «Nimic nu este nou sub soare» - educatia non-formala este o recomandare a Uniunii Europene, care sa fie prezenta in fiecare tara a spatiului european!"

La evenimentul gazduit de Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti au participat reprezentanti ai unor servicii din sfera social - culturala precum si de integrare europeana de la Primaria si Consiliul Local Onesti, reprezentanti de organizatii locale non - profit din zona, iubitori ai culturii din municipiu. Au fost prezenti lector univ. dr. Alexandru Velescu si conf. univ. dr. Delia Stoian Irimie, de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca (Extensia Piatra Neamt) si prof. Virginia Smarandita Braescu, de la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti, care in scurte interventii au evidentiat experientele izolate de la noi si au facut sugestii utile pentru transpunerea in realitatea romaneasca a bunelor practici ale partenerilor europeni . Profesorii de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj au apreciat acest proiect si au mentionat ca la institutia muzicala clujeana pe care o reprezinta "in urma cu 10 ani a fost o intentie de a realiza un asemenea proiect. Alte tari (una din acestea fiind Ungaria), au cate o baza de date unde este adunat tot folclorul. Compozitorul maghiar Bela Bartok a cules din Transilvania si nu numai de acolo, peste 100 de cantece populare. Iar noi nu avem acces la Arhivele de folclor, unde avem inmagazinate mii de cantece populare! Noi lucram din culegerile de specialitate." Conf. univ. dr. Delia Stoian Irimie, de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca (Extensia Piatra Neamt) - ce conduce Ansamblul "Icoane Moldave", a marturisit ca "folclorul este o terapie pentru persoanele singure. Orice gen de muzica erste o terapie si usureaza situatiile prin care trec oamenii". Ea a tinut sa remarce ca "acest proiect al Asociatiei BRAT ONEST este binevenit si sper sa se realizeze cat mai multe lucruri similare in tara!"

Participand cu multa caldura sufleteasca si avand o deosebita abordare a evenimentelor culturale onestene prof. Virginia Smarandita Braescu (de la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti), a mentionat :" Am avut ocazia ca sa calatoresc si in strainatate, sa vad cum este viata si in alte parti. Prin acest proiect s-a configurat standardul de muzician pentru comunitate. Onestiul (ce a avut peste 50 000 de locuitori, in prezent mai fiind 38 000), este un oras ce isi cauta acum noi forme de a reinvia, de a aduce muzica - ce iese in strada! - si poate sa bata la portile sufletului nostru! Aceasta este terapie si fiecare are nevoie sa gaseasca propria sa terapie! Se spune «bate si ti se va deschide!» O comunitate renaste doar prin oamenii sai! Sa permitem sufletelor noastre sa se exprime! Muzica este o cale de succes, una ce ne ajuta sa ne regasim in viata!" Atmosfera acestei seri a fost infrumusetata cu prezentarea unui florilegiu de cantece si prelucrari folclorice de catre un grup al Coralei "Armonia" din Onesti. Intre ei s-au aflat destoinici iubitori ai muzicii corale - Cristina Iscru, Petrica Beznea, Iuliana Munteanu, fratii Nicolae si Petrica Guruita, Dana Niculescu, Mariana Micu si Aurelian Apostu, la pian fiind cunoscutul profesor si dirijor onestean Iulian Munteanu.

Prof. Cristina Iscru, care a bucurat participantii la acest eveniment cu interpretarea, intr-o linie duioasa, fermecatoare si plina de fascinatie, a poeziei "La oglinda" (scrisa de George Cosbuc), considera ca "acest proiect a urmarit promovarea valorilor culturale si traditionale dar si stimularea interesului pentru folclor si traditie. Acestea vor dainui peste ani!"

Mentionam ca in cadrul acestui eveniment (la care au participat ca invitati si membrii ai unor ONG-uri onestene), a avut loc si spectacolul interactiv "Copilaria, ieri si azi" Acesta a fost o fericita combinatie de muzica si dans traditional cu teatru sustinut de prietenii locali ai partenerului roman in proiectul "MusInc" (Grupul vocal si grupul de dans al Fundatiei "Doina Trotusului" impreuna cu Trupa "Alfa" a Asociatiei ALFASTEP). Bibliotecara Nicoleta Salbatecu a facut, printr-o prezentare plina de farmec, sa traim cu bucuria ca am urmarit un spectacol "despre copilaria de ieri si de azi, care nu se termina odata cu intrarea in adolescenta!" Cu intrebari fara raspuns, alaturi fiind si (Cercul juniorilor!), cu momente de teatru ("cand te opresti la toate maruntisurile, interesandu-ne esentialul"), cu interpretarea melodiei "Cine a zis dorului dor!" - toate au aratat "punctele comune" dintre copilaria de ieri si cea de azi, ce face ca sa privim in realitate pentru a vedea difertentele dintre cele doua repere! Concluzia? Inginerul Constantin Ungureanu, presedinte al Asociatiei BRAT ONEST, a adunat in jurul sau oameni cu dragostea de cantec, care stiu ca "marea opera se afla in inima celui ce o descopera!"

Si a mai fost ceva! In cadrul acestui proiect, la inceputul lunii iulie, a avut loc o intalnire cu batranii aflati la Caminul pentru persoane in varsta din cartierul 6 Martie Onesti. Aici a fost prezent si coregraful Francisc Enasel, participant activ in activitatile proiectului, "de 44 ani dansator al Ansamblului Folcloric «Doina Trotusului» din Onesti, fiind cel care incearca acum sa gaseasca talente locale in comunele Caiuti, Stefan cel Mare, Oituz, pentru a duce mai departe traditiile stramosilor nostri" - dupa cum a fost prezentat de catre ing. Constantin Ungureanu. Coregraful Francisc Enasel a fost insotit de membrii Ansamblului "Razesii lui Stefan cel Mare", condus de Geta Stanciu (o mare impatimita a transmiterii cintecelor si dansurilor populare generatiilor viitoare, care a participat si la spectacolul de la biblioteca onesteana) si impreuna "au dat glas prezentarii frumosului", incingand mai multe hore si sarbe stramosesti. De frumusetea acestor momente s-au bucurat foarte mult persoanele in varsta de la acest centru, unii dintre ei lasandu-se purtati in ritmurile pasilor de dans. Maestrul Francisc Enasel a facut si o demonstratie, la "hora boiereasca", un gand implinit fiind ca "frumusetea dansului este ca si a mersului, cand sufletul iti este plin de bucurie si implinire".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII