Cauta
Cu mare dragoste de cantec, de dans si de viata04/01/2018


In "luna colindelor" si a celor mai frumoase urari pentru Noul An suntem obisnuiti cu ascultarea cantarilor duhovnicesti din biserici. Muzica tainica a acestor frumuseti fascinante ne poarta parca pasii spre casa, unde din camerele incalzite mai nou cu "focul" cate-unui semineu din perete, "ne pierdem" gandind la amintirea plapandelor lumini ale opaitului, candelei sau lumanarii. La lumina acestora se ridicau clipe de un farmec artistic deosebit, cand glasuri de copii ori de bunici murmurau cate un cantec, vreo poezie ori chiar si colinde! Vremurile s-au schimbat mult si acum, patrunsi de evlavia sarbatorilor religioase de iarna, privim (oare mai privim?), la cei care fiind "aproapele" nostru - persoanele cu dizabilitati, se straduiesc sa ne fascineze cu zambetul si cu bucuria sufletului lor .


Cu frumusetea zilelor de iarna ei ne-au bucurat la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti", aici beneficiarii Centrului de Servicii Sociale "Alexandra" si ai Asociatiei "Incluziunea" din Onesti au pregatit atat un program artistic foarte frumos dar si ornamente de Craciun. Spectacolul a inceput cu un dans ritmat ("Yupi - yupi), prezentat de cei mai mici copii ai Centrului de Recuperare , care au fost incurajati cu multe aplauze. Pe aceleasi ritmuri ale veseliei ne-au bucurat cu trei momente de dans si cantec fetele de la Casa Gabriela, ce formeaza "Gasca Zurli". In momentul in care sala a inceput sa fie alaturi, cantand impreuna cu protagonistii acestui spectacol, cu un dans romanesc s-au prezentat "la inaltime" si tinerii de la Casa Sorin. Dupa "Hora la romani" a venit momentul sa ne bucuram impreuna cu tinerii de la Casa Corina si de interpretarea cunoscutei melodii "Bine-i sade mesei mele" (devenita "slagar" din repertoriul solistului basarabean Ion Paladi).

Dansul, jocul si parodia au animat atmosfera spectacolului odata cu evolutia baietilor de la Casa Bogdan pentru ca distractia sa continue laolalta cu copiii de la Terapie ocupationala (ce au dansat pe ritmurile melodiei "Cocorico"). Cu un dans etno, intr-o tinuta placuta, s-au prezentat si fetele de la Casa Gabriela iar ca intr-o intrecere de bun augur ne-au adus o surpriza muzicala si colegele lor de la Casa Maria. Dupa un puternic ropot de aplauze au revenit , cu dorinta de a face atmosfera si mai "incinsa", baietii de la Casa Bogdan, de aceasta data cu un dans (Dab Step). Inspirati de melodia "Toca - toca", in atentia publicului s-au aflat din nou - cu un moment de dans - tinerii de la Terapie ocupationala. Programul artistic prezentat de beneficiarii Centrului de Servicii Sociale "Alexandra" si ai Asociatiei "Incluziunea" Onesti cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati s-a incheiat intr-o nota de unicitate, la unison baietii de la Casa Stefan cantand pe ritmuri etno "Inima bate tare!" . Este de mentionat faptul ca acesti tineri si indrumatorii lor i-au bucurat pe onesteni si cu obiecte decorative, pe care le-au lucrat cu multa migala iar in preajma Sarbatorii Religioase a Nasterii Domnului au fost din nou protagonistii unui spectacol, ce a fost prezentat tot la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu