Cauta
Cu visurile-n desaga, liceenii onesteni amana facultatea si-si cauta de munca10/07/2014


Miercuri, 2 iulie, absolventii claselor a XII-a au sustinut proba obligatorie a profilului a examenului de bacalaureat. Au intrat in sali la 9:00 si au avut la dispozitie trei ore pentru a convinge examinatorii ca merita diploma maturitatii. La Colegiul National „Grigore Moisil” Onesti, pe la unsprezece fara un sfert era o liniste statica, nezdruncinata. Erau acolo absolventi de „Moisil” si ai Colegiului Teologic „Fericitul Ieremia” Onesti, care sustineau probele de matematica si istorie.

Elevii au inceput sa iasa cam dupa o ora si patruzeci de minute pe la „Locul de pupaceala”. „Ce usor a fost, nu-mi vine sa cred!” s-a auzit din gura unui tanar ce purta expresia arogantului care „a facut tot”. Altii, timizi, isi duceau pasii spre iesirea din curtea liceului cu privirea pierduta, in care se citeau deznadejdea si speranta deopotriva. Marius-Florin a fost primul care si-a gasit starea sa stea de vorba cu presa. „A fost… nici prea greu, nici prea usor. Subiectele I si II au fost mai usoare, subiectul III a fost mai greu un pic. A trebuit sa povestim fapte istorice din secolul XIV pana in secolul XVIII, a fost mult de scris, a trebuit sa scriem toate bataliile, tratate si multe altele” - ne-a spus Florin, caruia i-ar fi placut sa-i pice comunismul. Pentru el, urmau din acel moment inca o proba, „la geografie”, si plecarea spre necunoscut „impreuna cu un coleg, la munca, in Anglia”. Moda studiilor superioare indiferent de imprejurari pare sa apuna usor-usor. Educatia si disciplina dobandite dupa patru ani la Colegiul Teologic „Fericitul Ieremia” l-au facut pe Florin sa tinteasca sus, bazandu-se pe el. Cu un tata care lucreaza in agricultura de cand avea Florin 13 ani, in Ungaria, cu mama casnica, cu patru frati si o sora mai mica, Florin vrea sa reuseasca singur: „munca, deocamdata munca, sa fac niste bani sa-mi platesc studiile pe mai departe. Nu vreau sa ma ajute doar parintii, vreau sa ma descurc cu forte proprii. Parintii m-au ajutat destul pana acum cat am facut liceul si vreau ca de acum inainte sa ma descurc si singur” - ne-a marturisit increzator tanarul - „ma voi intoarce in tara la studii, la Academia de Politie, mi se pare o meserie usoara, nu mi se pare ceva dificil, nu trebuie sa depui mult efort. E o meserie in care mereu esti imbracat elegant.”
Ca Florin, si Elena, absolventa de „Moisil”, iesita de la proba de matematica. Elena vrea sa se angajeze ca vanzatoare dupa ce termina cu examenele: „consider ca nu prea mai avem optiuni dupa ce terminam o facultate. Multi producatori cer foarte multa experienta, iar in facultati faci foarte multa teorie, mai putina practica, si nu avem sansa de a ne gasi un loc de munca in domeniul in care terminam facultatea” - e de parere tanara.

Antonia-Maria a iesit din examen tot pe la Locul de pupaceala, dar cu un alt aer. Molcoma la vorba, cu un zambet discret, ne-a spus ca ea nu e pregatita sa dea piept cu munca. „Consider ca am mai multe sanse daca fac o facultate. O diploma totdeauna te va ajuta, mai ales daca termini cu nota mare. Sa pleci de pe acum mi se pare cam frageda varsta, pentru ca nu prea suntem noi obisnuiti. Eu, cel putin, nu consider ca pot sa ma descurc, sa merg sa muncesc pe cont propriu, e prea din scurt, si cred ca mai intai ar trebui sa facem o facultate”, iar Antonia e pasionata de economie si vrea sa mearga la Brasov, „la Transilvania”, la „inginerie economica”. Asta pentru ca nu a fost niciodata atrasa de „lucrurile delicate”: „mi-ar placea sa lucrez intr-o firma, sa ma ocup de ingineria anumitor materiale ce tin de constructia masinilor, avioanelor”.
Teodora Ciuraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII