Cauta
«Cununa de pretuire» pentru Ansamblul artistic «Privighetorile Zeletinului» din Podu Turcului21/02/2018


Peste dealurile departarilor, la Podu Turcului, acolo de unde drumurile se pornesc inspre Tecuci, Barlad, Bacau dar si spre Adjud, de peste patru decenii profesorul Nicolae Popa indruma copiii si tinerii acestor meleaguri spre a imbratisa dragostea fata de cantecul si de traditiile populare. Acesti iubitori ai folclorului, ce au ales ca din izvorul vietii sa se bucure de "apele limpezi ale muzicii", formeaza o noua generatie a Ansamblului artistic "Privighetorile Zeletinului", care si-a cucerit un prestigiu deosebit. Profesorul-dirijor Nicolae Popa "modeleaza" prin daruirea sa aceste "chipuri", ce - prin tot ceea ce realizeaza "bucura si pe oameni si bucura si pe Dumnezeu" - vorba a Sfantului Ioan Gura de Aur! La sfarsitul anului 2017 activitatea acestui ansamblu "a punctat" prin prezenta stralucita cu un program artistic de calitate , participarea la mai multe manifestari culturale, fiind prezent si in locuri "unde nu calca oricine" de nu are in suflet bucuria de a darui - la sediul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului!

In ziua de 17 decembrie Caminul Cultural din Podu Turcului a fost locul unde s-au intalnit mai multe formatii artistice, ele innaltand frumoase colinde in pragul sarbatorilor de iarna. Astfel, au fost prezente Corul Liceului Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman, Corul "Melozii Romanului"( sub bagheta parintelui diacon Vlad Samoila), Corul "Teoforii" (dirijat de prof. dr. Ovidiu Trifan), Corul "Laudamus" (pregatit de reputatul profesor Gheorghe Gozar), alaturi de acestea fiind si Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului". La acest splendid concert de colinde au avut bucuria de a asista PC Arhimandrit Andrei Ionita, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, preotul Ioan Negoita, protopop al Protopopiatului Sascut, preotul paroh Matei Daniel Dumbrava, de la Cercul Pastoral "Enache Serescu" din Podu Turcului. Demn de remarcat este faptul ca la acest concert Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului" din Podu Turcului, dirijat de prof. Nicolae Popa, a fost felicitat de prof. Gheorghe Gozar, unul din cei mai cunoscuti si apreciati dirijori din Bacau, profund atasat ideii ca "lumea va exista prin arta si credinta" iar "nevoia de muzica va fi permanenta deoarece aceasta transmite mesaje extraordinare, acea armonie care se creeaza intre voci, intre spectator si artist, in starea aceea de bine, de confort, data de sonoritate".

Despre alte manifestari culturale la care a fost prezent "la cumpana dintre ani" Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului" profesorul Nicolae Popa ne-a declarat:"In ziua de 18 decembrie 2017 am luat drumul spre Adjud, unde a avut loc Festivalul Traditiilor si Obiceiurilor Romanesti Hristos se naste! Slaviti-L! Acest festival s-a aflat la cea de-a VIII-a editie si s-a bucurat de participarea a doua ansambluri din Chisinau - Republica Moldova (Cetina si Bastina) precum si a ansamblurilor artistice «Paltinasii» din Paltin, «Ciobanasul» - Focsani, «Privighetorile Zeletinului» din Podu Turcului, «Caraselul» din Gaiceana . Au fost prezente si formatii artistice ale Casei de Cultura Adjud precum si «Mugurelul» si «Doruletul» din Sascut, acest festival fiind organizat cu sprijinul Primariei si Casei de Cultura «Tudor Vornicu» din Adjud si a Protopopiatului Panciu. Ansamblul din Podu Turcului s-a prezentat cu un program artistic la inaltime, fapt ce a fost apreciat de publicul prezent. In ziua de 20 decembrie glasul «Privighetorilor Zeletinului» a rasunat in Catedrala Arhiepiscopiei Romanului si a Bacaului, in fata unui numar mare de credinciosi si consilieri episcopali. Cu totii au felicitat membrii ansamblului nostru pentru programul sustinut, care a cuprins un repertoriu foarte bogat de colinde traditionale. A fost ca o seara de vis, in care IPS Ioachim Bacauanul, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a impartit daruri membrilor ansamblului si s-a fotografiat cu acestia in fata altarului".

«Spre zidire sufleteasca»

Frumusetea si intensitatea emotiilor acestui frumos eveniment sunt surprinse si in randurile pe care Prea Sfintia Sa, Ioachim Bacauanul le- a insemnat in Cartea de Onoare a Ansamblului artistic "Privighetorile Zeletinului" din Podu Turcului:"Acest frumos concert al glasurilor ingeresti ale copiilor Ansamblului artistic «Privighetorile Zeletinului» din Protoieria Sascut ne-a lasat o placuta amprenta sufleteasca, introducandu- ne in atmosfera Betleemului, unde s-a nascut Hristos, laudand nasterea Lui in Catedrala musatina de la Roman. Prin poezie si cantare ei au adus bucuria Nasterii Pruncului Iisus mult asteptata in intreaga lume! «Privighetorile Zeletinului» prin cantare zidesc suflete si inalta cantecul lor la nivel dumnezeesc. Avem sufletul plin de metafore cand vorbim despre Miracolul Nasterii si venirii Pruncului Iisus in lume. Ei sunt o poveste zamislita din sufletul curat al copiilor cat si din glasul lor ingeresc, ce au vestit astazi rasunand colindele in Cetatea Musatina de la Roman. Binecuvanteaza Doamne frumoasa lucrare a tuturor celor care se ostenesc spre zidire sufleteasca."

Alaturi de frumoasele ganduri ale IPS Ioachim, la Catedrala Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului membrii Ansamblului artistic "Privighetorile Zeletinului" au mai adaugat un giuvaier cu aprecieri deosebite, ce confirma valoarea si profesionalismul acestui colectiv artistic. Acest "giuvaier" cuprinde impresiile parintelui profesor doctor Sinica Palade, de la Cotu Vames (jud. Neamt), ce activeaza in colectivul de cadre didactice de la Liceul Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman: "In freamatul de asteptare a marii sarbatori a Nasterii Domnului 2017, domnul profesor Nicolae Popa, m-a invitat sa particip la un concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopala din Roman. Am mers cu bucurie, mai ales ca inainte cu doi ani «ratasem» un eveniment asemanator. Ansamblul vocal-instrumental «Privighetorile Zeletinului» a prezentat intr-o forma aparte cateva bijuterii muzicale ce slavesc bucuria Craciunului. Acest ansamblu cuprinde copii de la varsta prescolara pana la cei de liceu, mergand la instrumentisti cu parul carunt. Am ramas placut impresionat cum domnul professor Nicolae Popa a reusit sa « armonizeze» atatea generatii si sa le faca sa indrageasca muzica, arta cu cea mai mare influenta asupra sufletului uman. Emotiile au fost cu atat mai mari prin faptul ca dirijorul din fata celor prezenti este de pe aceleasi meleaguri cu subsemnatul si avem si un arbore genealogic comun, fiindu-i nepot colateral. Il stiu din copilarie pe domnul profesor Nicolae Popa, iar in primele clase de liceu l-am avut dascal la disciplina muzica. Credeam ca o sa fiu favorizat ca si ruda apropiata, dar m-am inselat in ciuda faptului ca muzica era considerata o disciplina mai putin insemnata. Preda cu acribie disciplina, ne evalua cu severitate, iar notele nu erau cele mai mari cum ne asteptam. Am ramas dezamagit de «lipsa de protectie» si am inceput sa invat si la muzica in mod serios. Aceasta «severitate binevoitoare» mi-a fost insa de mare folos in anii urmatori cand, la Seminarul Teologic de la Neamt, unde muzica era o disciplina prioritara, intelegeam mult mai bine notiunile de teorie muzicala, notiuni ce m-au ajutat in formarea mea ca preot.

Pe domnul profesor Popa l-am mai intalnit din cand in cand de-a lungul anilor si stiu ca a fost o viata dedicata muzicii. Despre domnia sa si Ansamblul «Privighetorile Zeletinului» imi vorbea cu mandrie un fost primar al comunei Podu-Turcului, domnul ing. Cezar Forcos, iar o alta personalitate bacauana dedicata cantarii corale, domnul profesor Gheorghe Gozar, fost director al Liceului de Arta din Bacau si profesor de muzica la Seminarul Teologic din Roman imi vorbea cu admiratie despre pasiunea de o viata a maestrului Nicolae Popa, mai ales in contextul in care astfel de oameni consacrati spiritului sunt din ce in ce mai rari.

Ma bucur sa fi avut posibilitatea ca prin aceste putine randuri sa-mi exprim pretuirea pentru acest om minunat, privind laborioasa activitate desfasurata pe acele locuri pe taram muzical si, totodata, recunostinta pentru contributia la zidirea mea cultural-spirituala".

Ansamblul artistic "Privighetorile Zeletinului" a facut un alt "popas" de vestire a Nasterii Mantuitorului in ziua de 22 decembrie la Caminul Cultural Motoseni (localitate aflata la cativa kilometri de Podu Turcului). Aici si-au unit glasurile mai multe formatii si au prezentat un frumos Concert de colinde, intr-un spectacol care a durat cateva ore. Pe scena au urcat formatii de la copiii de gradinita la Corul Scolii Gimnaziale Motoseni (infiintat de prof. Elena Tenie, membra a Ansamblului artistic "Privighetorile Zeletinului", de notat fiind faptul ca ea face parte din acest ansamblu din primul an de scoala iar pe parcursul studentiei a infiintat si condus un cor la universitatea ieseana!). "Ansamblul Privighetorile Zeletinului a prezentat un program artistic de o tinuta elevata si odata cu sustinerea unui concert de colinde am bucurat spectatorii si cu un concert de muzica popular. Si-au dat concursul orchestra, grupul vocal si solistii Maria Balan, Irina Marin, Melania Ivan (care este eleva a Colegiului National de Arta George Apostu din Bacau). Ca solist instrumentist la vioara Elena Tenie a prezentat u buchet de melodii populare si am fost incantati ca la acest spectacol, intre spectatori s-au aflat Corneliu Ghelase primarul comunei Motoseni si directorul Scolii Gimnaziale din aceasta localitate Adrian Mihailescu, ce au fost incantati de maiestria interpretarii fiecarui cantec", ne-a declarat prof. Nicolae Popa, cel care conduce de peste 40 de ani Ansamblul artistic "Privighetorile Zeletinului".

Pe "hrisovul" ce poarta acest ansamblu in lume trebuie insemnate si numele celor care ne vrajesc cu glasurile lor ingeresti ori cu strunele viorii: Ioana Evelina Dimitriu, Paul Popa, Melania Ivan, Irina Marin, Alexandra Furtuna Zaharia, Bianca Grosulescu si Despina Grosulescu (surori), Madalina Sogor, Alexia Calin, Maria Balan si Petru Balan (frati), Ana Alexandrescu, Alexandra Galan, Cosmin Butnaru, Bianca Popescu si Izabela Popescu (surori), Lorena Maria Bichescu, Marian Spulber, Andreea Stefania Hozu, Cristiana Bitere, Elena Tenie si Florin Miniosu. Ei sunt cei pentru care ne bucuram de prezenta pe micile ecrane ori pe scenele festivalurilor si concursurilor nationale atunci cand prezinta cantecele Zeletinului! Iar "mandria de a fi roman" nicicand nu poate fi mai adevarata decat atunci cand, departe de tara, pe scenele din mai multe tari europene, tocmai "arcusul viorilor" acestui ansamblu au deschis manifestari culturale internationale!
Ion Moraru

Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
CRISTINA GABRIELA CALIN
#1 : 24/02/2018, 21:38
Felicitari !


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu