Cauta
De la o luna la alta: August fierbinte01/09/2017


CARAVANA FILMULUI ROMANESC LA ONESTI Dupa ce la inceputul lunii august a fost prezenta timp de cateva zile la … Medias (in jud. Sibiu), Caravana Filmului Romanesc a poposit pentru o saptamana la Onesti. Bucuria onestenilor de a se (re)intalni cu filmul romanesc a fost cu atat mai mare pentru ca este al cincilea an, consecutiv de cand municipiul de pe Trotus a fost inscris in "calendarul" Caravanei. In plus, aceasta a avut o surpriza si pentru micii spectatori, care timp de trei zile au putut urmari la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" unele dintre cele mai indragite filme de animatie ("Uimitoarele aventuri ale muschetarilor", Misiunea spatiala Delta", "Calatoriile lui Pin Pin"). Animatia acestor filme a atras nu numai pe copii ci si pe "cinefilii patimasi" deoarece ei s-au putut bucura de "vocile" unor mari actori (Marcel Iures, Mariana Mihut, Alexandru Arsinel, Virgil si Valeria Ogasanu dar si ale regretatilor Dem Radulescu si Anda Calugareanu). Proiectiile in aer liber, din Parcul Municipal Onesti ( de pe platoul Salii Polivalente "Nadia Comaneci", in preajma careia se afla una din putinele "roti" impozante din fier, ce are o inaltime de peste 20 de metri!), au cuprins prezentarea unor capodopere ale cinematografiei nationale. Astfel, in acest cadru feeric dominat de inaltimea dealului Perchiu si de curgerea molcoma a Trotusului, au rulat filmele "Ramasagul" (autorul scenariului si regiei fiind Ion Popescu Gopo), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (cu Stela Popescu, Florin Piersic, Marin Moraru, Jean Constantin), "Faimosul Paparazzo", in regia lui Nicolae Margineanu). Ca o mare surpriza pentru onesteni a fost prezentarea a doua filme ("Cei care platesc cu viata" si "Patima") in prezenta actorilor ce au interpretat roluri principale in acestea. Fiind in aceasta conjuctura prezenta la Onesti actrita Maia Morgenstern a fost coplesita de emotii si a rugat publicul "sa lasam imaginile ca sa vorbeasca" iar Draga Olteanu Matei - "eroina" a filmului "Patima" alaturi de Gheorghe Cozorici si Emanoil Petrut), a cucerit publicul prin marturisirile facute despre realizarea acestei pelicule. Odata cu "Caravana Filmului Romanesc" la Onesti a poposit si muzica usoara dar si poezia. La deschiderea acestei veritabile "saptamani a filmului romanesc" in municipiul de pe Trotus s-a aflat indragitul interpret de muzica usoara Mihai Constantinescu (care a … atras pe scena zeci de copii, fermecandu-i cu cantecele copilariei). Si in acest an la Onesti a insotit "caravana" actorul Dorel Visan, ce a delectat publicul de la proiectiile de film din Parcul Municipal (mai putin numeros ca in alti ani), cu un recital liric din creatia poetilor Mihai Eminescu si Lucian Blaga. Mentionam ca Primaria municipiului Onesti a fost partenera a acestei manifestari cinematografice care prinde traditii din ce in ce mai viguroase pe meleagurile trotusene.

"AURA UNIVERSITARA SI ACADEMICA" LA COMANESTI"

Odata cu desfasurarea "Zilelor orasului", Comanestiul s-a bucurat si de "aura universitara si academica" a unui eveniment de traditie, prin faptul la Sala ‘Coloanelor" a Palatului "Ghika" a avut loc cea de-a VII -a editie a Simpozionului Stiintific National. Aceasta manifestare anuala are ca organizatori Primaria orasului Comanesti, Centrul "Europe Direct" din localitate, Asociatia Cultural - Stiintifica "Dimitrie Ghika Comanesti", Academia Romana si Colegiul Tehnic "Dimitrie Ghika" si aduce an de an in acest frumos oras de pe valea Trotusului profesori universitari, academicieni si cercetatori stiintifici din Bucuresti si din marile orase ale tarii. Printre cei care au sustinut comunicari sambata 5 august la Simpozionul Stiintific National "Dimitrie Ghika Comanesti - In Memoriam" s-au aflat dr. Dumitru Murariu (membru corespondent al Academiei Romane), academicienii Gheorghe Benga (prof. univ. dr. la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hateganu" din Cluj Napoca), profesorul universitar iesean Constantin Toma (academician, membru al sectiei de Stiinte biologice a Academiei Romane), prof. dr. ing. Viorel Badescu (membru corespondent al Academiei Romane). De asemenea, au fost prezenti conf. dr. Lacramioara Ivanescu (decan al Facultatii de Biologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi), conf. univ. dr. Lenuta Alboaie (prodecan al Facultatii de Informatica la universitatea ieseana si… fiica a orasului Comanesti), dr. ing. Viorel Gaftea (secretar stiintific la Academia Romana) si alte personalitatI marcante ale stiintei sI tehnicii. In atmosfera acestui simpozion ce a cuprins prezentarea mai multor comunicari deosebit de interesante ("Premii Nobel pentru stiinta pierdute de Romania" - de acad. Gh. Benga, "Petrache Poenaru - primul inginer din Academia Romana’, de prof. dr. ing. Viorel Badescu, "Aplicatii ale microscopiei electronice in biologia vegetala: geniul tehnicii si geniul cercetatorului", de conf. dr. Lacramioara Ivanescu si acad. Constantin Toma), au fost lansate si doua volume ce au ca autori profesori din jud. Bacau. Astfel, la aceasta manifestare profesorul targ-ocnean Corneliu Stoica a prezentat Editia de lux a volumului "Valea Trotusului, Enciclopedie" iar profesoara Laura Murgu, de la Colegiul Tehnic "Dimitrie Ghika" din Comanesti a vorbit despre recenta aparitie editoriala "Doua vieti intr-o carte", ce ii are ca autori pe profesorii Constantin Taranu si Petre Colacel, care au activat pana la pensionare la colegiul mentionat.

Este de evidentiat faptul ca alaturi de aceste personalitati culturale si oameni de stiinta au prezentat comunicari interesante si cadre didactice si elevi din Comanesti. Simpozionul Stiintific National "Dimitrie Ghika Comanesti - In Memoriam" a fost deschis de catre primarul orasului Comanesti, Viorel Miron si s-a bucurat si de anuntarea premiilor Concursului Judetean "Universul Cunoasterii", ce a ajuns la editia a III a. De asemenea, in cadrul acestei manifestari a fost lansat, de catre dr. col. (r) Valentin Marin (secretar stiintific al Academiei Romane), cel de-al saselea volum "Columna", care aduna in paginile sale comunicarile prezentate la editia precedenta a simpozionului comanestean.

RECUNOSTINTA EROILOR LA TARGU OCNA

Daca in urma cu 100 de ani pe inaltimile Cosnei, Ciresoaiei si Magurii ostasii romani, cu pretul vietii lor au invins un inamic puternic si tenace (armatele germane si austro - ungare in Primul Razboi Mondial), la implinirea unui centenar de la acele momente inaltatoare de vitejie orasul Targu Ocna a adus cel mai profund prinos de recunostinta. Vineri 11 august intreaga suflare a acestui oras - statiune s-a adunat in preajma Cimitirului Eroilor de la Biserica "Sfantul Nicolae" (aflata in centrul localitatii), unde, in prezenta autoritatilor judetene si a reprezentantilor unor institutii nationale, a avut loc cea mai impresionanta manifestare de cinstire a eroilor neamului. In timp ce Presedentia Romaniei a fost reprezentata de consilierul de stat pentru securitate nationala Constantin Dudu Ionescu iar Departamentul Centenar din Guvernul Romaniei a avut ca reprezentant pe secretarul de stat Cristian Ioan Videscu, la aceste inaltatoare clipe de omagiere au fost prezenti Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Maricica Cosa, prefect al judetului, Marius Gheorghita (vicepresedinte al C.J.) dar si Viorel Ilie, moinesteanul ce este Ministru pentru Relatia cu Parlamentul, deputata Theodora Sotcan, generali ai armatei romane. Au participat si primarii mai multor localitati din aceasta zona a judetului Bacau (din Onesti, Moinesti, Darmanesti, Slanic Moldova, Pargaresti), cadre militare si vanatori de munte de la toate batalioanele care activeaza in unitatile militare ale arcului carpatic (de la Vatra Dornei, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Brasov, Predeal si Campulung Muscel). In mesajul transmis de presedintele Romaniei, Klaus Iohannes, pe care l-a prezentat consilierul Constantin Dudu Ionescu, a fost mentionat faptul ca "Armata Romana a salvat existenta Statului Roman in luptele de la Cosna si Ciresoaia, fapt ce indatoreste cinstirea pe care o purtam celor care, prin jertfa lor, au facut posibila Marea Unire". Cuvinte patetice, patrunse de o inflacarata traire a istoriei a rostit si Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, ce a declarat:"Faptele inaintasilor ne sunt lectie de viata, ne vorbesc despre vointa si putinta de a tine piept vitregiilor istoriei, despre curaj si unitate. Ne vorbesc de faptul ca, a fi roman este in egala masura o virtute si o datorie care ne obliga la verticalitate, constiinta si responsabilitate".

In aceasta frumoasa zi in care soarele stralucitor a luminat chipurile miilor de oameni partasi la evenimentul de comemorare a Centenarului luptelor de pe inaltimile targ-ocnene, crucile eroilor au fost cuprinse de candele aprinse, in atmosfera unei slujbe religioase, oficiata de un sobor de peste 20 de preoti, ce a avut in frunte pe Arhiereul Romanului si Bacaului, IPS Ioachim. Colonelul (in retragere) Paul Valerian Timofte, presedintele Filialei Bacau "Colonel Corneliu Chiries" a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria" a fost cel care a moderat intreg ceremonialul militar si festivitatea de la Targu Ocna, cu o mare bucurie in suflet fiind urmarita o defilare a militarilor si a masinilor de lupta ale armatei. Este de evidentiat faptul ca alaturi de bravii osteni care au participat la comemorarile de la Targu Ocna s-au aflat, prezentand uniformele militare de acum 100 de ani si reprezentanti ai Asociatiei "Traditii Militare Romanesti - Regimentul 3 Artilerie" (condusa de colonel in rezerva Stelian Cojocaru). Un moment mai mult decat inaltator, care a adus in orasul de sub Magura sentimentele unice ale unei trairi pline de patos si de patriotism, s-a constituit defilarea cu torte (din seara zilei de joi 10 august), spre inaltimile unde ostasii romani s-au acoperit de glorie. Desfasurata dupa un ritual plin de solemnitate, festivitatea a adus atata bucurie in sufletele targ-ocnenilor de toate varstele ca acestia au insotit pana in miez de noapte "tortele" aprinse, ce au luminat inaltimile Cosnei, Ciresoaiei si Magurii. Intre alte manifestari care au mai avut loc la Targu Ocna in aceste zile mai mentionam Simpozionul "Din tainele Razboiului Intregirii Neamului pe meleagurile trotusene" (care a fost prefatat de vernisajul unei expozitii de cartofilie din colectia inginerului bacauan Mihai Ceuca, pe tema "Regele Ferdinand I" si a unei expozitii cu obiecte din Primul Razboi Mondial - intre acestea regasindu-se paftale, casti militare strapunse de gloante) si lansarea unor noi aparitii editoriale. In timp ce prof. Corneliu Stoica, de la Colegiul National "Costache Negri" a lansat volumul "Zile de foc la portile orasului Targu Ocna, Centenarul luptelor de la Cosna si Ciresoaia (1917-2017)", la simpozionul mentionat generalul (in rezerva) Vasile Jenica Apostol, colonelul (in retragere) Paul Valerian Timofte, prof. Vilica Munteanu, scriitorii Dan Sandu, Ioan Danila si alti invitati au reliefat aspecte mai putin cunoscute din timpul Primului Razboi Mondial si au evocat eroi ai acestei mari conflagratii.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII