Cauta
De la o luna la alta - Cu dezbateri incinse, festivitati si… o sezatoare24/03/2017


Consilierii locali ai orasului Targu Ocna, au avut de dezbatut un numar de 11 proiecte de hotarare. Dupa ce au desemnat presedintele de sedinta pentru luna martie consilierii locali ai orasului Targu Ocna au supus aprobarii lista de prioritati la repartizarea locuintelor construite prin ANL, cotizatia anuala la patrimoniul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIS). Mai multe proiecte de hotarare au avut in vedere drumurile din orasul Targu Ocna. Astfel, consilierii locali au aprobat indicatorii economici reactualizati la 1 ianuarie 2017 aferenti proiectului "Modernizare 4 strazi (Viisoarei, Capitan Busila, Tabacari si Daniela Caurea) si a proiectului "Reabilitare strazi in orasul Targu Ocna". Este de remarcat faptul ca lucrarile de modernizare de pe cele patru strazi mentionate au inceput in toamna anului trecut iar aceste proiecte sunt finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL). De asemenea, au fost aprobati indicatorii tehnico - economici ai investitiei "Reabilitare si modernizare strazi in centrul orasului Targu Ocna", proiect ce este finantat tot prin PNDL, Subprogramul "Regenerarea urbana a municipiilor si oraselor". Un fapt deosebit este ca intre strazile care vor fi reabilitate si modernizate prin aceasta investitie se afla si strada Salinei, ce asigura accesul spre cel mai important obiectiv turistic al orasului Targu Ocna, la Mina de sare. Un proiect de hotarare care asteapta sprijinul consilierilor locali ai orasului - statiune de la poalele Magurii dar si o rezolvare certa a unei situatii nu prea imbucuratoare (datorate unei subfinantari), este cel privind continuarea activitatii fotbalistice (seniori) in cadrul Clubului Sportiv "Magura" din localitate, pentru acest an. Proiectul a fost initiat de viceprimarul orasului Targu Ocna, N. Draganuta, care doreste ca tinerii fotbalisti de aici sa beneficieze de conditii minime la vestiare (cabine, dusuri), un antrenor care sa se ocupe de pregatirea acestora . Este de mentionat faptul ca dupa indelungi dezbateri consilierii locali ai orasului Targu Ocna au amanat acest proiect de hotarare, urmand a fi analizat din nou la aprobarea bugetului pentru anul 2017.

O sarbatoare cu profunde semnificatii religioase si patriotice a avut loc duminica 12 martie in comuna Manastirea Casin. In prezenta Arhiepiscopului Romanului si Bacaului, IPS Ioachim, a numerosi preoti precum si a autoritatilor locale si judetene (Consiliul Judetean fiind reprezentat de vicepresedintele Marius Gheorghita), a primarilor din cateva localitati din zona (de la Casin, Onesti, Bogdanesti, Targu Ocna), la Biserica "Buna Vestire" s-au derulat mai multe evenimente, care au bucurat mult pe crestinii acestei parohii. Astfel, dupa sfintirea Troitei "Maica Domnului, Aparatoarea noastra" si oficierea Sfintei Liturghii a fost dezvelit un monument al eroilor. Este de mentionat faptul ca acest moment a avut loc dupa ce o garda de onoare a militarilor din Garnizoana Bacau a dat onorul oficialitatilor prezente si s-a bucurat si de participarea unei fanfare mlitare. "Avem datoria sacra sa nu-i uitam pe eroii ce au murit pentru neam si tara si sa-i pomenim la Sfanta Liturghie", a marturisit Arhiepiscopul Romanului si Bacaului laudand osteneala si dragostea credinciosilor din Manastirea Casin, ce au contribuit la realizarea acestui monument. Intr-un cuvant sustinut de catre generalul (in rezerva) Vasile Apostol s-a evidentiat ca "ostasul roman a stiut intotdeauna ca «arcul carpatic» nu este o linie de demarcatie a teritoriilor romanesti, cum au incercat unii sa sustina. Aici, la Manastirea Casin trebuie ca sa calcam cu piosenie pentru ca oriunde punem piciorul poate fi locul de unde s-au inaltat la cer sufletele eroilor". Generalul (in rezerva) Vasile Apostol a mai mentionat: "La intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, in seara de 14 / 15 august 1916, cand ostirea romana a intrat in Transilvania prin trecatorile Carpatilor, nu am fost agresori! Armata noastra a zdrobit « zidurile unei inchisori», unde romanii au fost inchisi. Istorici rigurosi sau mai putin rigurosi au declarat ca luptele de pe valea Casinului au avut loc intre 26 si 31 decembrie 2016 dar adevarul este altul, ca luptele de aici sunt legate de cele de la Marasesti - Marasti, Oituz si Ciresoaia, unde poporul si armata romana au facut «un tot» unitar!" Dezvelirea acestui monument al eroilor, numit "Crucea Bunei Vestiri", a fost precedata de citirea, de catre preotul Ioan Bargaoanu, protopop al Protoieriei Onesti, a unui hrisov care subliniaza jertfa ostasilor romani in luptele de pe valea Casinului, 3080 dintre ei pierzandu-si viata pe aceste meleaguri. ~ntr-o atmosfera inaltatoare, in ritmurile muzicii militare, la acest monument au fost depuse coroane de flori din partea mai multor institutii. Mentionam ca "moderatorul" festivitatii de dezvelire a noului monument al eroilor a fost colonelul (in rezerva) Paul Valerian Timofte, presedinte al Filialei Judetene a Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor", care, intrebandu-se "a cata mia fila se adauga prinosului de recunostinta pentru eroi?", a declarat ca "aceasta manifestare ramane in istoria comunei Manastirea Casin".

Acum, cand iarna isi mai trimite cate un mesager grabit sa aminteasca faptul ca inca nu a plecat - cu adierea unui vant rece ori cu rafale de ploaie si lapovita- la Asau e vreme de … sezatoare! La initiativa unei inimoase pastratoare a traditiilor populare, Simona Drilea, la Scoala Gimnaziala Asau a avut loc prima editie a "Sezatorii asauancelor", eveniment care s-a bucurat de o atmosfera rar intalnita pentru aceste vremuri. In timp ce elevi din zona "au migalit" sa realizeze diverse obiecte decorative, in frumoase costume populare asauancele au framantat paine, au cantat si s-au bucurat reanviind astfel tot farmecul sezatorilor satului. In prezenta mai multor generatii de localnici salile de clasa ale Scolii Gimnaziale Asau au devenit "casa mare" in care langa razboiul de tesut femeile au tors fire de lana din fuioare, au impletit, bucurandu-se de toate aceste momente frumoase. Sezatoarea a fost deschisa cu savarsirea unei slujbe religioase, preotii din Asau punctand si faptul ca "dupa 15 noiembrie si pana in Postul Mare, cu un ragaz la sarbatorile de iarna, la lumina opaitului femeile trebaluiau «la claca», pentru a termina mai repede treaba. Acum, «o mana de credincioase» au gasit de cuviinta sa reimprospateze aceasta traditie". Mentionam faptul ca la "Sezatoarea asauancelor" au fost prezenti tineri, cu putere de munca dar si persoane varstnice, ajunse la varsta senectutii, care au apreciat desfasurarea unei asemenea manifestari. La acest eveniment au participat primarul comunei Asau, Constantin Radulescu, primarul orasului Darmanesti, Constantin Toma, viceprimarul comunei Dofteana, Dana Camara, directorea Scolii Gimnaziale din Asau, reprezentanti ai autoritatilor locale si mai multi invitati. In timp ce primarul comunei Asau, Constantin Radulescu, a facut cunoscut faptul ca "la Primarie a aparut recent oferta de a cumpara Clubul din localitate, construit de Sindicatul Minier in anii 1957-1958, care este un loc ideal pentru desfasurarea de manifestari artistice", primarul orasului Darmanesti, Constantin Toma a felicitat organizatorii si a mentionat: "Dorim ca sa organizam un eveniment anual al zonei Vaii Trotusului, cu prezentarea traditiilor, pentru a scoate in evidenta ceea ce avem mai bun". Este de evidentiat si diversitatea programului artistic ce a fost sustinut la sezatoare, de la interpretarea cantecelor populare la prezentarea unui inedit moment de muzica folk. Ansamblul artistic "Cununa de pe valea Muntelui" (condus de cunoscuta iubitoare a folclorului, Camelia Rosu), a inveselit atmosfera acestei sezatori prin "dialogul prin cantec" pe care l-au purtat membrii grupului vocal barbatesc cu reprezentantele grupului vocal feminin iar interpreta de muzica populara Geta Enculescu din Comanesti a sustinut un frumos recital.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII