Cauta
De la o luna la alta: Cu noutatiā€¦08/02/2018


LA SPITALUL MUNICIPAL ONESTI: Inceputul acestui an aduce la Spitalul Municipal "Sfantul Ierarh Dr. Luca" din Onesti cateva noutati, care pot bucura pacientii ce apeleaza la serviciile oferite de aceasta mare unitate sanitara de pe valea Trotusului. Astfel, recent a fost realizata cea mai complexa interventie in cadrul sectiei Ortopedie. Dr. Oana Mihaela Secara, manager al Spitalului Municipal Onesti ne-a declarat despre acest succes: "O echipa de profesionisti in domeniu (doctorii Dinu Cristinel, Aurel Sarban si Cristinel Dichiu), utilizand un instrumentar ultramodern, au extras o proteza veche ce a fost inlocuita cu o proteza de sold. Interventia s-a realizat in cazul unei paciente care a suferit un traumatism la nivelul membrului inferior , ea avand o proteza Austin Moore, ce impunea revizia. Introducerea noii proteze de sold, ce are stabilitate antiluxatie si un grad mic de uzura in timp, a bucurat pe pacienta Spitalului Municipal Onesti, aceasta proteza fiind de ultima generatie. Este de mentionat faptul ca proteza a fost fixata cu ciment ortopedic cu antibiotic integrat si prezinta sprijin diafazar. La aceasta interventie s-a practicat fixarea fracturii cu cabluri special rezistente la rupere, cu ajutorul unor instrumente performante, care controleaza forta de strangere. Toate materialele utilizate depasesc 20.000 de lei dar pacienta, gratie sistemului de asigurari, nu a suportat nici un fel de costuri. Aceasta interventie complexa a fost posibila cu sprijinul Casei Judetene de Asigurari Bacau prin Programul National de Endoprotezare". Managerul Spitalului Municipal "Sfantul Ierarh Dr. Luca" din Onesti, dr. Oana Mihaela Secara, a adresat felicitari echipei de medici si asistenti care au dovedit comunitatii ca si in municipiul de pe Trotus se pot implementa progresiv tehnici medicale noi si complexe.

O alta noutate este achizitionarea, de catre Protoieria Onesti pentru Sectia de Oftalmologie a Spitalului Municipal "Sfantul Ierarh Dr. Luca" a unui aparat medical ultramodern, in valoare de 24 000 lei. Acest aparat, care se numeste Sinoptofor se foloseste in mai multe simptome (incetosarea pasagera a vederii, oboseala dupa citit, ochi inlacrimati, vedere dubla la citit si altele), care apar la persoanele ce petrec 10-12 ore pe zi la calculator. Acest aparat a fost achizitionat de catre Protoieria Onesti in urma desfasurarii, in luna decembrie, a unui concert caritabil la Casa de Cultura a Sindicatelor din municipiu. Concertul a fost sustinut de catre Corala "Armonia" din Constanta, unul dintre cele mai bune coruri barbatesti din tara care activeaza pe langa Arhiepiscopia Tomisului.

Mentionam ca patru sectii ale Spitalului Municipal "Sfantul Ierarh Dr. Luca" din Onesti (ORL, Oftalmologie, Neurologie si Medicina Interna), prin lucrarile de renovare care se executa, prind contur a fi aduse la standarde europene. Asupra acestui fapt dr. Oana Secara, managerul spitalului onestean, a declarat:"Aceste lucrari de renovare sunt realizate gratie Consiliului Judetean Bacau si Consiliului Local Onesti, proiectul fiind in valoare de 7.605.250 lei. Echipele de verificare a calitatii lucrarilor, sosite din partea celor doi finantatori au dat girul desfasurarii activitatii medicale la sectiile ORL si Oftalmologie (care sunt la etajul VI al Spitalului) si la sectia Neurologie (de la etajul V). Acum se efectueaza lucrari la sectia Medicina Interna. In acest context este de subliniat faptul ca Primaria municipiului Onesti a suplimentat fondurile acordate spitalului cu suma de 191.000 lei pentru mobilier, atat pentru sectiile renovate cat si pentru cele care erau deficitare la acest capitol. Tot Primaria municipiului Onesti, care alaturi de Consiliul Judetean Bacau a finantat noul Compartiment de Primiri Urgente (ca infrastructura si aparatura), s-a implicat si in cofinantarea unor dotari asigurate de Ministerul Sanatatii, pentru acest compartiment atat de important pentru functionarea spitalului, in valoare de 50.000 lei".

Mai este de subliniat un lucru: executarea lucrarilor care se fac la Spitalul Municipal "Sfantul Ierarh Dr. Luca" la sectiile aflate in renovare sunt urmarite indeaproape de primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc. El a declarat ca "aceste lucrari vizeaza modernizarea infrastructurii medicale pentru indeplinirea exigentelor minime necesare, obiectivul fiind cresterea gradului de confort si siguranta al pacientilor ce apeleaza la Spitalul Municipal Onesti, odata cu cresterea calitatii actului medical prestat de cadrele medicale".

LA TARGU OCNA: O atitudine ferma a spiritului civic al "valcelenilor" la Targu Ocna a facut ca autoritatile locale ale orasului Targu Ocna sa fie puse in garda de o intamplare mai putin asteptata de la sfarsitul anului trecut din aceasta localitate. Neasteptata intamplare s-a inregistrat in ziua de 31 decembrie, cand la prezentarea obiceiurilor de iarna ceata de uratori din cartierul Valcele (apartinator orasului Targu Ocna), nu a vrut sa urce pe scena pregatita de Primaria si Consiliul Local pentru faptul ca unele doleante ale locuitorilor de aici nu si-au gasit rezolvare. Cea mai mare suparare a locuitorilor acestui cartier se datoreaza unor portiuni "sub orice critica" ale drumului de legatura cu orasul Targu Ocna (ce este acelasi care asigura si accesul in Salina "Trotus", ce este vizitata anual de mai multe zeci de mii de turisti din tara si din strainatate). Intr-un inedit protest, pentru a sensibiliza si mai mult autoritatile locale in rezolvarea situatiei critice a drumului, in ajunul Anului Nou "valcelenii" au invitat locuitorii orasului Targu Ocna sa urmareasca datinile stramosesti ale acestor meleaguri nu pe scena aflata in zona Primariei orasului ci la o distanta de peste 500 metri departare, in apropierea Garii Salina.

In urma acestei luari de atitudine, neasteptate de catre conducerea orasului Targu Ocna si pentru lamurirea cetatenilor cu toate problemele legate de strada in cauza (dar si a altora, ce se afla in aceeasi stare), autoritatile locale au facut cunoscuta o informare. Dincolo de toate detaliile oferite de catre autoritatile targocnene este de mentionat faptul ca in aceasta informare se precizeaza ca primele demersuri din cadrul obiectivului de investitii "Reabilitare strazi in orasul Tg. Ocna" (finantat prin Programul National de Dezvoltare Locala) s-au facut la 13 octombrie 2014. Atunci s-a incheiat un contract de prestari servicii cu o firma bacauana de proiectare iar la 9 septembrie 2015 a fost semnat la Ministerul Dezvoltarii Contractul de finantare pentru reabilitarea strazilor Salinei (pe distanta de 868 metri liniari), Paraul Valcica (201 m), Poet Ion Gramada (209 m), Coasta Magurii (240 m),Gura Slanic (520 metri), Stefan Constantinescu (357 m), Avram Iancu (447 m) si Vasile Alecsandri (208 m). Desi in noiembrie 2015 a fost semnat si un Act aditional la Contractul de finantare (in suma de 4.549.204,00 lei (inclusiv TVA), din care 4.098.144 lei – valoarea cheltuielilor finantate prin PNDL si 451 060 lei, cofinantare de la bugetul local) si fusese stabilita, la 11.12.2015 si data licitatiei, procedura a fost anulata datorita continutului documentatiei de atribuire. "Demersurile privind obiectivul de investitii «Reabilitare strazi in orasul Targu Ocna» au fost reancepute in septembrie 2016 dar de aceasta data nu a fost posibila asigurarea unui nivel satisfacator al concurentei, respectiv numarul de operatori economici a fost mai mic decat cel minim prevazut" se arata in Informarea Primariei orasului Targu Ocna, care s-a confruntat si cu lipsa unei documentatii actualizate in vederea initierii unei noi licitatii. In aceasta situatie ce a tergiversat in mod repetat lucrurile totusi autoritatile targocnene au reusit, in urma a numeroase notificari, reluarea unei proceduri simplificate si 25 septembrie 2017 a fost data limita de depunere a ofertelor. Este de subliniat faptul ca un numar de trei operatori economici au prezentat oferte, fiind solicitate si mai multe clarificari. "In prezent se deruleaza a doua etapa din procesul evaluarii ofertelor, respectiv Evaluarea tehnica si avand in vedere importanta acestui proiect pentru orasul statiune Targu Ocna, depunem tot efortul necesar pentru realizarea obiectivului de reabilitare a strazilor mentionate. Estimam ca termen de semnare a contractului de lucrari, respectiv de demarare a lucrarilor luna martie 2018", se arata in finalul acestei informari.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII