Cauta
DE LA O LUNA LA ALTA: De aproape si mai de departeā€¦27/07/2017


Un raspuns la intrebarea "cine a petrecut cel mai mult" in minivacanta din zilele de 1 - 5 iunie ar da castig onestenilor deoarece in toata aceasta perioada in municipiul de pe Trotus a avut loc "Festivalul Verii". Daca in prima zi a acestui festival copiii au luat cu asalt Parcul Municipal, aici avand loc concursuri de desene pe asfalt, de teatru in aer liber, ce au fost organizate in colaborare cu Biblioteca Municipala "Radu Rosetti", surprizele au continuat pentru cei mici. Ei s-au putut bucura de o intalnire "nastrusnica" in care "oameni pe picioroange" si clovni de la Chisinau au prezentat numeroase momente artistice "pe gustul lor", veselia continuand la numeroasele carusele ce au cuprins Parcul Municipal. Din seara de vineri 2 iunie, pe scena amplasata langa "roata" ce da unicitate acestui parc, onestenii au avut prilejul ca sa aplaude evolutia unor nume consacrate ale muzicii usoare si populare (Anda Adam, Irina Loghin, Maria Dragomiroiu si altii). Au fost prezente formatiile "Potential" (de muzica rock, din Onesti), "Selfie" (din Moinesti) si ansamblurile folclorice "Tara Vrancei" (din Focsani) si "Plaiuri bacauane" din Bacau. "Ne-am aflat pentru prima oara la Onesti, venind aici sa fim alaturi de acest public minunat, cu cantec, joc si voie buna", a declarat cunoscuta interpreta a muzicii populare Maria Murgoci, director al Ansamblului "Tara Vrancei" din Focsani. Acest ansamblu in toate spectacolele sale pune in valoare valorificarea si promovarea vetrei folclorice a Vrancei dar si atragerea tinerilor catre folclorul traditional (aici activand mai multi tineri interpreti de muzica populara). In cadrul acestui spectacol au urcat pe scena un instrumentist desavarsit la trompeta- Gheorghe Radu, solistul Mitrita Cretu (un cunoscut interpret al cantecelor moldovenesti), Ionel Balajel , "vocea de aur" a Vrancei - Maria Murgoci , Marian Bucur si altii.

Desfasurarea "Festivalului Verii" de la Onesti (realizata de catre intreprinzatorul local Nelu Butucaru), a fost asteptata cu mult interes de tinerele talente artistice din zona si este de remarcat evolutia interpretilor de muzica usoara de la asociatiile culturale "Axis Music" (din Onesti) si de la M Y Music Art din Moinesti, care au prefatat recitalurile vedetelor prezente la aceasta editie. Pe scena festivalului onestean a urcat si George Aghinea, interpret de muzica usoara din Targu Ocna, ce in seara zilei de 2 iunie a fost finalist la cunoscutul concurs de televiziune "Romanii au talent" (la care s-a clasat pe locul VII). Cu mare bucurie au evoluat la "Festivalul Verii" ansamblurile folclorice pentru copii "Razesii lui Stefan cel Mare" ( ei asigurand o frumoasa coregrafie la recitalul sustinut de interpreta Maria Dragomiroiu) si "Brau barsanestean" (in foto, din comuna Barsanesti). O surpriza deosebit de placuta a fost prezenta in Parcul Municipal a formatiei conduse de cunoscutul solist onestean Marcel Stegaru. Alaturi de dansul au realizat o ambianta muzicala placuta Marian Neamtu, Costea Costica si Andreea Tavalus,aceasta formatie cantand pana la ora 1.00 din noapte. "Suntem o tara foarte bogata in folclor; avem doine si balade ce nu se mai intalnesc la nici un popor dar este pacat ca se pierde autenticitatea folclorului nostru", ne-a declarat Marcel Stegaru, cel care a adus bucurie la sute si sute de onesteni, in cei peste 40 de ani de cand canta (el onorand acum si invitatii de a canta si in strainatate!) Atmosfera de veselie din Parcul Municipal al Onestiului a fost completata de prezenta unei formatii de muzica ce pune in valoare traditiile incasilor si "indienilor" de pe continentul american si de numeroasele tarabe (unde se gaseau din belsug produse de carmangerie, de patiserie si cofetarie). O nota de autenticitate a fost data de prezenta comerciantilor ce pun in valoare frumusetea iilor romanesti precum si a produselor alimentare ecologice, lucruri cu care ne mandrim din ce in ce mai mult.

Vineri, 9 iunie onestenii au avut un mare motiv de bucurie cand la Statia Rompetrol, de pe bulevardul Republicii (nr. 43), s-au intalnit cu indragitul bucatar Horia Virlan (prezentatorul emisiunii "Cireasa de pe tort" de la Prima TV). Alaturi de onesteni el a pregatit cateva "savuroase" combinatii de salata, pentru a pune in valoare si mai mult "experienta hei", ce este una foarte placuta pentru clientii care opresc pentru a alimenta aici autovehiculele cu combustibil si a se bucura de aceste preparate. "Este o experienta foarte placuta, pentru ca este important nu numai sa privim ci si… sa mancam iar la statiile Rompetrol se gasesc mereu produse deosebite de panificatie, salate dupa cum doresti, alte specialitati, fiind oameni ce lucreaza cu mare placere la pregatirea acestora", a declarat la Onesti maestrul bucatar Horia Virlan. Atragand toate privirile asupra sa , dupa ce a trecut prin toata gama "de produse de dulce" (despre care a dat mai multe amanunte celor prezenti), el a pregatit o delicioasa salata (care "este binevenita atat dimineata cat si la pranz si seara" - dupa cum a declarat cunoscutul bucatar). El a mai mentionat:"Fiecare om are nevoie de un aport de calorii si «experienta hei» aduce doritorilor 5 - 6 feluri de baze de salate, poate si mai mult!" Pentru a fi si mai convingator Horia Virlan a pregatit o salata cu rucola (una din cele mai sanatoase verdeturi pentru sezonul cald), careia i-a adaugat segmente de grapefruit (curatat de coaja), fasii de ardei gras (pentru a da un gust "crocant") si avocado ( ce este o ,,leguma - fruct", care da un gust foarte placut).

"Ai sansa sa demonstrezi ca esti un bucatar foarte bun daca faci ca salatele sa aiba un colorit cat mai estetic", a afirmat Horia Virlan si in timp ce toate privirile erau indreptate doar asupra sa "a dat culoare" noului preparat amestecand cateva masline, branza de o calitate superioara si alte ingrediente! La acest "moment al rasfatului culinar" maestrul a vorbit celor prezenti si despre autentica "salata greceasca", de salatele cu ton ori cu… porumb precum si de … sosurile cu care acestea se asorteaza! In aceasta atmosfera maestrul bucatar a primit de la cei prezenti si propuneri pentru alte variante de salate, una dintre acestea fiind … salata cu omleta! Este de mentionat faptul ca toate salatele pregatite de Horia Virlan (ce a avut ajutoare de nadejde la statia Rompetrol de la Onesti in bucataresele de aici!), au aratat foarte bine si au fost savurate cu o mare placere de catre onestenii care au participat la acest "festin" . Dar ei "nu au lasat" ca aceste clipe sa se scurga in trecerea timpului si au facut numeroase fotografii cu cunoscutul maestru bucatar. Clipele de bucurie au fost imortalizate si de personalul statiei Rompetrol, de pe bulevardul Republicii din Onesti, care au trait adevarate momente de fericire in preajma bucatarului Horia Virlan, un profesionist cu un sarm deosebit de placut.

Comemorarea trecerii a 513 ani de la moartea voievodului Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei timp de 47 de ani (intre 1457 - 1504), a prilejuit desfasurarea mai multor manifestari de omagiere in localitatile de pe valea Trotusului. La Borzesti, locul unde Stefan cel Mare a inaltat o biserica voievodala, a avut loc cea de-a V a editie a "Zilelor Betleemului Stefanian" (preotul Cautis Petrica fiind "sufletul" organizarii acestei manifestari . Astfel, sambata 1 iulie, de la ora 17, au fost savarsite slujbe religioase inchinate Sfantului Voievod Stefan cel Mare, raspunsurile la strana fiind date de Corul psaltic "Filomelos". In acest cadru, dupa un recital de poezii si imne religioase profesorul universitar doctorand Adrian Sarbu (de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi) a sustinut prelegerea "Importanta muzicii psaltice in contextul actual al Bisericii". Cu acest prilej a fost lansat si un CD inregistrat de Grupul psaltic "Filomelos" al Bisericii voievodale din Borzesti cu Slujba Paraclisului Sfantului Voievod Stefan cel Mare. In cadrul unui spectacol de lumini si umbre, dupa prezentarea unui recital de doine si balade romanesti au evoluat Leon Magdan, finalist al Concursului "Romanii au talent". Duminica 2 iulie la Biserica voievodala de la Borzesti a fost savarsita Sfanta Liturghie la care raspunsurile la strana au fost date de Corul academic de musica psaltica "Byzantion". Soborul de preoti prezent la Borzesti a oficiat si un parastas pentru ctitorii acestei biserici. Mentionam ca in cadrul "Zilelor Betleemului Stefanian" in seara zilei de vineri 30 iunie, la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti conf. univ. dr. Radu Preda, presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a Memoriei Exilului Romanesc (IICCMER) a conferentiat pe tema "Biserica sub comunism, Rezistenta, adaptare si sfintenie" (evenimentul fiind organizat cu prilejul Anului omagial al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului.

O delegatie formata din primarii oraselor Moinesti (Valentin Vieru), Darmanesti (Constantin Toma) si a comunelor Berzunti (Stefan Tifan) si Helegiu (Ciprian Enea) s-au aflat recent, la invitatia europarlamentarei ALDE Norica Nicolai la Bruxelles, la Parlamentul European. Aici ei s-au intalnit cu sefi de cabinet ai acestei institutii europene si au putut sa isi exprime problemele pe care le intampina primariile pe care le reprezinta. La capatul a trei zile de intalniri de la Bruxelles sunt mai multe vesti pe care membrii acestei delegatii le-au adus din capitala Belgiei. Dupa cum a declarat primarul comunei Berzunti, Stefan Tifan, in sedinta Consiliului Local Berzunti, "s-ar putea ca pe viitor sa aiba loc externalizarea serviciului de salubritate, acest serviciu urmand a fi infiintat si coordonat de catre primarii. In urma prezentarii contractului actual in ce priveste salubritatea, ce este incheiat la nivelul multor primarii din localitatile judetului Bacau cu SC Romprest reprezentanti ai Parlamentului European vor solicita Ministerului Mediului din Romania incheierea unui act aditional astfel incat sa se diminueze taxa de colectare a gunoiului menajer si sa se faca o colectare selectiva a acestor deseuri". O alta veste adusa de la Bruxelles se refera la problemele de infrastructura, Comunitatea Europeana nu va mai acorda fonduri pentru modernizarea infrastructurii decat daca se respecta o ordine de dezvoltare. Astfel, nu se vor mai acorda sume pentru asfaltarea drumurilor din interiorul localitatilor daca nu se realizeaza intai retea de apa si de canalizare. Primarul comunei Berzunti, Stefan Tifan a mai mentionat ca "se cauta o solutie pentru ca primariile din tarile Uniunii Europene sa se poata adresa direct Parlamentului European in rezolvarea problemelor cu care acestea se confrunta, in accesarea fondurilor pentru proiecte de dezvoltare. Datorita si birocratiei, Romania este mult in urma altor tari in accesarea fondurilor europene".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII