Cauta
De la o luna la alta - La Targu Ocna03/10/2018


IN ANUL CENTENARULUI CONSILIUL LOCAL TARGU OCNA ARE INITIATIVA SCHIMBARII DENUMIRII UNOR STRAZI

La Targu Ocna intre proiectele supuse dezbaterii publice unul este mai deosebit si se refera la schimbarea denumirii unor strazi si a unei piete. La baza acestui proiect de hotarare, initiat de catre Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna a fost o argumentatie istorica a profesorului Corneliu Stoica, privind redenumirea unor strazi in contextul faptului ca pentru Romania acest an este unul al Centenarului incheierii Primului Razboi Mondial si al infaptuirii Marii Uniri din 1918. Prin acest proiect de hotarare se doreste ca strada Victoriei sa revina la denumirea anterioara - Strada Carol I iar Bulevardul Republicii sa reia denumirea Bulevardul Ferdinand I, pe care a purtat-o intre anii 1899-1948. De asemenea, se solicita ca Piata Victoriei (situata la intersectia strazilor Victoriei, 9 Mai, Costache Negri si B-dul Republicii), sa poarte denumirea Piata Regina Maria. Aceste strazi targ-ocnene au un trecut important in istoria locala, ele fiind legate de vizitele in orasul de la poalele Magurii a Regelui Carol I(ce a fost intr-un turneu prin Moldova si a fost prezent si la inaugurarea tunelului de extractie de la Salina), a Regelui Ferdinand (care a vizitat de mai multe ori orasul si a facut vizite pe fronturile de la Oituz si Ciresoaia in timpul Primului Razboi Mondial. Atribuirea numelui Piata Regina Maria este legata de vizitele Reginei Maria in zona frontului Ciresoaia.

"Marea Unire de la 1918 este un eveniment memorabil al istoriei romanesti . Memoria si faptele inaintasilor trebuie onorate cu decenta, intr-o maniera moderna, pentru ca soldatii romani s-au jertfit pe campurile de lupta pentru ca Romania sa progreseze, sa faca un salt inainte" - se arata in Expunerea de motive a acestui proiect de hotarare cu privire la schimbarea denumirii unor strazi si a unei piete din orasul Targu Ocna. Mentionam ca cheltuielile legate de confectionarea si montarea placutelor cu noile denumiri, respectiv cheltuielile legate de schimbarea actelor de identitate ale cetatenilor care locuiesc pe aceste strazi vor fi suportate de la bugetul local al orasului Targu Ocna.

FRUMUSETEA SI "DESCHIDERILE" UNEI TRADITII

Au trecut 18 ani de la prima editie a Zilelor orasului Targu Ocna si acest eveniment a devenit in timp o traditie, care a adus an de an lucruri noi. Daca atunci (in 2000), sute de locuitori din Targu Ocna si din alte asezari trotusene veneau in Parcul Magura pentru a se bucura de frumusetea spectacolelor nocturne sustinute de catre interpreti de muzica populara si usoara si de formatii cunoscute, ce nu ar fi putut concerta in alt loc din localitate, azi lucrurile s-au schimbat si "Zilele orasului" au devenit o mare sarbatoare, ce este asteptata cu mult interes de catre localnici.

Dupa ce anul trecut noutatea acestei manifestari a fost data de faptul ca familiile care au aniversat 50 de ani de la casatorie au fost sarbatorite de catre autoritatile targ-ocnene la Biserica Ortodoxa "Precista" (din centrul orasului), acum, ca un lucru inedit si singular in judetul Bacau, la Targu Ocna au fost premiate si familiile cu gemeni minori. Astfel, pe scena din Parcul Magura, cu prilejul Zilelor orasului Targu Ocna, bucuria primirii unei sume de cate 500 lei dar si a unor produse farmaceutice a fost traita din plin de opt familii cu gemeni minori din localitate. De aceeasi suma de bani si de cate un buchet de flori s-au bucurat si 24 de familii din Targu Ocna care au aniversat 50 de ani de la casatorie. Stefan Silochi, primarul orasului a inmanat la fiecare din aceste familii cate o diploma aniversara, cu sincere urari de fericire si sanatate.

Este de subliniat faptul ca dincolo de aceste evenimente cu o profunda incarcatura emotionala editia din acest an a Zilelor orasului Targu Ocna a fost si prilejul unei noi "deschideri spre lume" a statiunii de la poalele dealului Magura. "Pentru orasul nostru este deosebit de important faptul ca am putut semna Intelegeri de colaborare cu orasele Reni (din regiunea Odessa) si Gola Pristani (din regiunea Herson) - ambele din Ucraina. De a semenea, in cadrul unei festivitati la care a participat si Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, s-a semnat si Intelegerea de colaborare intre Consiliul Judetean Bacau si raionul Ovidiopol (regiunea Odessa, Ucraina), Vladimir Levcik (presedintele Consiliului Raional), fiind cel care a semnat din partea Ucrainei. La acest eveniment au participat primarii mai multor orase din Ucraina, care au fost insotiti de consulul general al Romaniei la Odessa si prieteni ai orasului Targu Ocna din Republica Moldova", a declarat primarul Stefan Silochi, care si-a exprimat speranta "sa putem continua traditia si in anul urmator si sa putem organiza a XIX -a editie a Zilelor orasului Targu Ocna.

NUTU COSTACHE ESTE NOUL VICEPRIMAR AL ORASULUI TARGU OCNA

Consilierul local social-democrat Ilie Ionel a fost cel ce a avut misiunea de a conduce o sedinta importanta la Consiliul Local Targu Ocna, la care a fost ales noul viceprimar al orasului. Aceasta situatie a fost posibila dupa ce lui Neculai Draganuta i s-a retras sprijinul politic al partidului (ALDE), el indeplinind functia de viceprimar pana in luna iulie.Este de notat faptul ca la aceasta sedinta au fost prezenti toti consilierii locali , care au avut pe ordinea de zi dezbaterea a mai multe proiecte de hotarare. Pentru inceput Comisia de validare din cadrul Consiliului Local Targu Ocna si-a dat avizul pentru ca Lucian Mihai Mitrofan sa-si exercite atributiile de consilier local al ALDE. La momentul in care secretarul orasului Targu Ocna, Corina Vasoiu a anuntat dezbaterea proiectului de hotarare privind alegerea noului viceprimar au fost facute doua propuneri: Costache Nutu (din partea Aliantei PSD - ALDE) si Mihai Rusu (din partea PNL). Inedit a fost faptul ca in pauza de pregatire a buletinelor de vot pentru consilierii locali o venerabila profesoara din orasul Targu Ocna (Mariana Dinulescu, mandra de faptul ca "nu a asteptat Revolutia din 1989 pentru a spune ce crede"), a adresat un indemn consilierilor locali: "sa nu fiti manipulati, sa dovediti mai mult respect!" Votul consilierilor locali ai orasului Targu Ocna pentru alegerea noului viceprimar s-a indreptat catre Costache Nutu (ce a obtinut 10 voturi), liberalul Mihai Rusu avand doar sase voturi, (inregistrandu-se si un vot nul). "Nu vreau sa fac promisiuni ci sa va asigur ca voi da dovada de o buna colaborare cu executivul, cu toti colegii", a mentionat Costache Nutu, noul viceprimar al orasului Targu Ocna, multumind celor care i-au acordat votul.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII