Cauta
De la o luna la alta: Sarbatori in iarna05/03/2018


LA SARBATORIREA A 104 ANI

Cel mai in varsta locuitor al satului Poiana Sarata (din comuna Oituz), veteranul de razboi Gheorghe Casineanu (sublocotenent in retragere), a fost felicitat la implinirea varstei de 104 ani, de catre o delegatie de militari ai Brigazii Vanatori de Munte din Miercurea Ciuc (jud. Harghita). La acest eveniment, care a avut loc intr-un decor alb, ce a cuprins totul in jur, a fost prezenti ca reprezentanti ai comunitatii locale si ai Asociatiei "Sfantul Ilie" din Poiana Sarata preotii Ioan Bitir si Sinel Lazarel, profesorii Gheorghe Tutuianu si Nicolae Tutuianu precum si colonelul (in rezerva) Marian Petrescu. La acest moment aniversar Gheorghe Casineanu a primit o scrisoare de felicitare de la Ministerul Apararii Nationale si o diploma de excelenta din partea Brigazii Vanatori de Munte din Miercurea Ciuc, prin care ii sunt recunoscute patriotismul si darzenia de care a dat dovada de-a lungul vietii. El a luptat in cel de-al doilea razboi mondial pe frontul de est, fiind unul din bravii osteni ai Vaii Oituzului. Este de mentionat faptul ca Gheorghe Casineanu, cel mai in varsta locuitor al Vaii Oituzului, a primit cu bucurie aceste daruri, la aniversarea a 104 ani de viata fiindu-i pregatit si un tort. Desi nu mai aude bine, el a multumit pentru organizarea acestui moment si a dat tuturor intalnire peste un an, in 2019, cand va avea 105 ani! "Mos Ghita" Casineanu, care este un exemplu al generatiilor, a fost sarbatorit si in anii trecuti la Poiana Sarata, de catre biserica ortodoxa din localitate si de catre Filiala Bacau a Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor".

ONESTIUL L-A OMAGIAT PE EMINESCU

Municipiul Onesti a sarbatorit pe Mihai Eminescu - "geniul" literaturii romane, prin mai multe manifestari culturale. Astfel, la implinirea a 168 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu au avut loc emotionante activitati de celebrare a celui mai mare poet al Romaniei la Colegiul National "Dimitrie Cantemir", la Scoala Gimnaziala Nr. 1, la Liceul Tehnologic Onesti precum si la alte institutii de invatamant din municipiu.

O incitanta sesiune de comunicari cu tema "Mihai Eminescu - Luceafarul poeziei romanesti" a avut loc la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti". Prof. Adina Mitroiu (de la Colegiul National "Dimitrie Cantemir"), ce a moderat acest eveniment, a mentionat ca "cel mai bun prilej de «cuminecare» este sa impartasim creatia acestui poet nepereche, Mihai Eminescu fiind omul deplin al culturii romanesti. Sa punem in context si sa ne intrebam cine este Eminescu pentru noi? Este un adevar, o certitudine? El s-a nascut dintr-o lacrima a lui Dumnezeu pe pamantul romanesc! S-a nascut cu o misiune, sa stranga toate sevele culturii, pentru a ne da, noua romanilor, o identitate!" Prezentarea unui film documentar despre Mihai Eminescu, in care cunoscutul realizator de emisiuni radio si de televiziune Andrei Gheorghe incearca o "redescoperire a eminescianismului", a fost privit ca un lucru "pro si contra" in sprijinul acestui eveniment. Daca Andrei Gheorghe are convingerea ca "Eminescu nu a adormit in noi,fiind mai viu ca oricand si pregatit sa provoace", acest teleast fiind convins ca "mitul a inghitit creatorul", prof. Stefan Epure a impartasit ideea ca "parte din aspectele prezentate in film erau cunoscute iar acum Eminescu este mai actual ca niciodata!" Prof. Harieta Onesim a fost de parere ca "acest film nu trebuie sa ajunga niciodata in randul elevilor, fiind o blasfemie" iar moderatoarea manifestarii, prof. Adina Mitroiu a considerat ca "trebuie sa ne invatam sa ne ferim de ceea ce este neadevar si sa scoatem adevarul la lumina, elevii trebuind a fi feriti, pentru a combate raul!"

Prof. dr. Gabriela Garmacea, de la Colegiul National "Grigore Moisil" a vorbit de "teama de Eminescu", ea afirmand: "Viata lui Mihai Eminescu a cunoscut urcusuri si coborasuri in plan personal si profesional. El a fost elogiat de Titu Maiorescu atunci cand publicase doar trei poezii!Dar cand a intrat in gazetarie a devenit incomod! Nu este usor sa accepti o realitate… O teama de Eminescu exista si in ziua de azi, cand programa scolara nu mai pune un mare accent pe profunzimea operei sale! Si proza lui Eminescu a devenit inaccesibila, aceasta tema este ingrijoratoare! Se intampla ceva similar ca la nemti, ce il venereaza pe Goethe ca e «o culme a culturii germane» dar nu il mai citesc! Probabil ne temem si azi de gandirea lui Eminescu, care este una profunda, spectaculoasa, flexibila". In timp ce prof. Cristina Iscru a prezentat comunicarea "Mituri eminesciene", prof. Stefan Epure s-a referit la cele 5 patetice scrisori scrise de Mihai Eminescu. Asupra "scrisorilor eminesciene" prof. Stefan Epure a mentionat ca "acestea au ca model Epistolele lui Horatiu… Eminescu voia o Grecie «mai homerica»; el se ridica impotriva «limbii frantuzite» si abordeaza mitul geniului. Eminescu nu putea fi nici inteles dar nici judecat de catre omul de rand! El «nu este un meteor» ci este puternic infipt in radacinile poporului roman!" O comunicare foarte interesanta ("Patriotism in publicistica eminesciana"), a prezentat prof. Harieta Onesim, ea amintind faptul ca marele poet "a stapanit un impresionant tezaur al culturii nationale si a luptat, prin pagini dense de transfigurare a adevarului, pentru independenta tarii. Eminescu, ce s-a format la Cernauti, avand un pretios izvor de gandire, a avut o atitudine deosebita fata de independenta tarii. Spirit profund, el a scris pagini dense de transfigurare a adevarului. Independenta Romaniei «nu este un copil gasit, fara capatai» si fara antecedente ci «un print», care are sceptrul si coroana alaturi… neatarnarea noastra a fost pururea reala, scria Mihai Eminescu dupa intoarcerea ostasilor romani de la Plevna". La aceasta sesiune de comunicari, ce a fost dedicata si Zilei Culturii Nationale, prof. Gabriela Lupascu a venit cu o provocare prezentand initiativa critica a lui Alex. Stefanescu de intoarcere la textul eminescian, prin analizarea fiecarui poem din creatia poetului. Ea a mentionat ca "pentru o provocare la lectura, fac acest lucru de pe pozitia elevului, Alex. Stefanescu avand o critica profunda la adresa lui Eminescu". Prezenta la aceasta manifestare profesoara Elena Budescu Ciubotaru a multumit organizatorilor (Cenaclului "George Calinescu", Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti") iar Ion Rusu, presedintele Asociatiei "Autoritate, Lege si Ordine" din Onesti a mentionat:"Viitorimea trebuie ca sa cunoasca adevarul despre Mihai Eminescu si despre conjunctura vremurilor in care a trait. Traim intr-o diversitate si trebuie ca sa cunoastem lucrurile in adevarul lor!"

Dupa aceste frumoase rostuiri ale sesiunii de comunicari biblioteca onesteana a mai gazduit un eveniment de cinstire a lui Mihai Eminescu. Este vorba de o "serata eminesciana" la care studenti ai claselor de Canto si Arta actorului de la Extensia Piatra Neamt a Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj au oferit un concert. Sub indrumarea conf. univ. dr. Anastasia Buruian, a lectorului univ. dr. Gabriela Pepelea si a lector univ. dr. Ligia Ghilea mai multi studenti au interpretat lieduri pe versuri de Mihai Eminescu. Acest concert s-a bucurat de un deosebit succes in randul melomanilor onesteni, care sunt prezenti in numar din ce in ce mai mare la astfel de manifestari artistice.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII