Cauta
De la o luna la alta: TOAMNA BOGATA13/11/2018


NOCTURNA BIBLIOTECII MUNICIPALE "RADU ROSETTI" DIN ONESTI

Editia din acest an a "Nocturnii" bibliotecii onestene - ce a avut loc vineri 26 octombrie, intre orele 16.00 - 24.00, s-a evidentiat prin mai multe activitati ce pot "alimenta" cum nu se poate mai bine dragostea publicului pentru frumos, arta si adevar. Primul eveniment a fost expozitia de caricatura cu lucrari semnate de Victor Eugen Mihai (VEM), aceasta inscriindu-se ca un eveniment inedit in viata culturala a municipiului de pe Trotus. In holul Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" a fost vernisata si o alta expozitie interesanta:"Viata in transee". Realizata cu sprijinul Asociatiei "Prospectorii Istoriei", in expozitie sunt prezente obiecte din Primul Razboi Mondial, ce au fost "detectate" pe liniile frontului de la Oituz - Ciresoaia - Valea Uzului si in alte locuri unde au fost cumplite batalii in urma cu 100 de ani. Holul bibliotecii onestene a fost infrumusetat si cu "un interior taranesc" din judetul Neamt - gratie stradaniei fostei muzeografe Savenica Hantar, stabilita de doar cativa ani pe meleagurile onestene. Aceasta mini-expozitie cuprinde lucruri taranesti ce pot infrumuseta "o odaie", remarcabile fiind cateva masti realizate de Nicolae Popa din Tarpesti - jud. Neamt, a carui casa a devenit un muzeu vizitat anual de mii si mii de turisti. Mentionam ca in lunile iulie si august ale acestui an biblioteca onesteana a gazduit si o expozitie cu lucrari de pictura realizate de Savenica Hantar si Dumitru Gradinaru. Aceste lucrari au adunat cu curaj sentimentele celor doi pictori, fapt ce la simpla lor privire "un profesionist al dansului" - coregraful Francisc Enasel, de la "Doina Trotusului", a mentionat:"asa cum scriitorii isi pun sufletul pe o foaie de scris si peisajele prezentei expozitii nu sunt intamplatoare - ele au facut parte in mod sigur din viata cotidiana a celor care le-au dat culoare!"

Este de mentionat faptul ca editia din acest an a "Nocturnei Bibliotecii" a fost dedicata valorilor si simbolurilor culturale ale Unirii, activitatile desfasurandu-se sub sloganul "Bibliotecile Unesc", astfel ca si Concertul extraordinar al interpretei Ada Milea a fost asteptat cu multa bucurie de onesteni ("muziciana - actrita" fiind pentru prima data la Onesti!) Programul editiei din acest an a "Nocturnei" Bibliotecii "Radu Rosetti" a fost completat de vernisarea mai multor expozitii (de colaj textil, de desene si de carte), de concursul de lectura "Ora povestilor", de un spectacol de teatru sustinut de Trupa "Alfa" precum si de prezentarea unor momente artistice de dans modern (de catre formatiile Filialei Onesti a Palatului Copiilor Bacau). Sala de internet a bibliotecii municipale a gazduit un concurs de desene pe calculator si prezentarea mai multor videoproiectii. Cu mult interes a fost asteptata "Libraria de criza" (ce a ajuns la cea de-a XVII - a editie), la care, pe esplanada bibliotecii, onestenii au putut gasi o sumedenie de carti , pentru a se delecta cu lectura.

EVENIMENTE RELIGIOASE ARHIERESTI IN DOFTEANA SI LA BOISTEA (IN ORASUL DARMANESTI)

Recent, in comuna Dofteana a fost sfintita o noua biserica, la Parohia Dofteana II (care isi celebreaza hramul istoric la marea sarbatoare religioasa "Cuvioasa Parascheva"). Aceasta biserica a fost realizata in stil moldovenesc, cu acoperis fara turla (similar celor construite in vremea domnitorului Stefan cel Mare) si cu un pridvor deschis. Desi piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa in anul 2016, cu sprijinul Consiliului Local si Primariei Dofteana ea a fost finalizata in doar doi ani, datorita modului cum s-au implicat autoritatile locale ale comunei si tanarul preot slujitor Iustin Isache, ce a strans in jurul sau comunitatea de aici pentru a implini zidirea unei "noi porti catre cer". Slujba de sfintire a acestei biserici a fost oficiata de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, de Ioan Bargaoanu, parintele protopop al Protoieriei Onesti si de un sobor de preoti din zona. Este de mentionat faptul ca la sfintirea acestei biserici Ioachim inaltul ierarh al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a primit titlul de Cetatean de onoare a comunei Dofteana, daruindu-i-se si "cheia comunei". La randul sau IPS Ioachim a inmanat primarului comunei Dofteana, Ioan Bujor Ordinul "Melchisedec", clasa a III a. Este de evidentiat faptul ca evenimentul desfasurat la Parohia II Dofteana (ce are si hramurile Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou) a facut ca dupa 63 de ani sa aiba loc o slujba arhiereasca pe aceste meleaguri scaldate de valea Trotusului.

"Intr-un soroc de 40 de zile" inainte de sarbatorirea Centenarului Unirii din 1918, la Boistea (in orasul Darmanesti), a fost sfintita Catedrala cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" si Acoperamantul Maicii Domnului in prezenta a trei ierarhi ai bisericii. Astfel, cucernicii ierarhi Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Timotei Prahoveanu (Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului) si Antonie (Episcop de Balti - Basarabia) au savarsit slujba de sfintire a acestei biserici impreuna cu preotii Costel Mares (protoiereu al Protopopiatului Moinesti), Costica Busuioc (protoiereu al Protopopiatului Bacau) si cu un impresionant sobor preotesc. Piatra de temelie a acestei impozante biserici de la Boistea, reprezentativa pentru zona Darmanestiului, a fost pusa la 14 iulie 2002 si "dupa 16 ani de multa osteneala, a venit ziua de bucurie a sfintirii" (dupa cum se arata in Hrisovul prezentat la slujba arhiereasca). In satul Boistea, de unde se deschide frumoasa panorama a vaii Uzului, este si o biserica - monument istoric, construita in anul 1808 din lemn de stejar. Sfintirea acestei noi biserici darmanestene a fost marcata de momente sublime, prin prezenta inaltilor ierarhi. Ei au dat glas puternicelor simtaminte romanesti "in duhul unitatii, in acest an centenar". PS Antonie, Episcop de Balti a evocat anii in care si-a facut studiile la Iasi dupa 1990 "cand mainile Imperiului Sovietic amortise putin si popoarele incercau sa scape de robie". El a daruit preotului paroh de la Boistea, Daniel Marius Prepelita o candela pentru unitatea neamului romanesc. Cuvinte deosebite la acest eveniment au rostit IPS Ioachim si IPS Timotei Prahoveanu (ce e nascut in Bucovina), care a evidentiat faptul ca parohul locului "a sadit in sufletul oamenilor dragostea fata de Dumnezeu". Intr-un cuvantare in care cu greu si-a stapanit lacrimile preotul Daniel Marius Prepelita (ce a fost distins cu Crucea Patriarhala a Patriarhiei Romane), a marturisit: "Lucrurile mari se intampla o singura data in viata, cu multa bucurie, ce este irepetabila! Azi, cand in Calendarul ortodox sunt praznuiti mai multi sfinti transilvaneni nu se putea sa nu fie si Basarabia cu noi! Ea este «rana cea nevindecata a piciorului» lui Stefan cel Mare! Basarabia este cel mai trist copil al neamului!" Parintele Daniel Marius Prepelita a multumit tuturor pentru "jertfa" adusa in construirea noii biserici de la Boistea si a remarcat cu cuvintele "in fata lor paleste orice mandrie" oamenii de rand, intre ei si Maria Haldau (o batrana de 98 ani) si sora sa!

LANSAREA UNUI VOLUM DE EPIGRAME LA COMANESTI


La Comanesti "camarazi in ale scrisului" si iubitori de frumos (ai culturii, literaturii si ai muzicii), se bucura de activitatile deosebite organizate de Grupul de literatura si arta "Metafore comanestene", ce este coordonat de profesorul Leonid Iacob. Grupul a fost infiintat in orasul Comanesti in urma cu un an si organizeaza activitati ce sunt adevarate sarbatori ale culturii intr-un loc "harazit" parca pentru acestea - la Cafeneaua literara din localitate. Avand "darul" de a aduna "intre copertile unei carti" toata staruinta "camarazilor" sai de la "Metafore comanestene" (precum a facut de-a lungul a multor ani cand activand ca profesor - indrumator literar la Clubul Copiilor din Comanesti a realizat numeroase antologii literare cu creatii ale elevilor), poetul Leonid Iacob a venit cu o surpriza! Este vorba despre realizarea, sub auspiciile Grupului de literatura si arta "Metafore comanestene", a volumului "Cuvinte cu tepi", ce apartine epigramistului Constantin Colacel. Sambata 20 octombrie acest volum a fost lansat in ambianta "Cafenelei literare" din Comanesti, la eveniment fiind prezenti profesorii Cristina Popescu (din Moinesti), Laura Murgu, Petre Colacel si numerosi iubitori ai culturii si artei din localitate, un fapt iesit din comun in aceste vremuri pline de restriste si de griji fiind ca la Comanesti, la astfel de actiuni sunt prezenti oameni de toate varstele - inclusiv scolari! Despre cartea "Cuvinte cu tepi" au vorbit poetul si profesorul Leonid Iacob, profesoara Cristina Popescu (evidentiata de mai multe succese obtinute prin daruirea sa pentru cunoasterea Limbii latine), profesorul si criticul literar Petre Colacel (care a facut si o incursiune in ... istoria epigramei romanesti), comanesteanca Laura Murgu iar Constantin Chirila a asigurat ambianta muzicala a acestui eveniment. Despre autorul acestei carti, Constantin Colacel, care scrie de multi ani epigrame, spun mai mult decat orice cuvinte randurile sale: "Intelegeti din ce-am dat / Ca nu-s chiar un Cincinat / Nici macar un Pastorel / Ci-s un simplu Colacel!"
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII