Cauta
De la o luna la alta08/12/2017


De la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" la Catedrala Romano - Catolica "Fericitul Ieremia"

DESCHIDEREA STAGIUNII ARTISTICE 2017 - 2018 Ansamblul vocal - instrumental "Floralia" al Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi a deschis in ziua de joi 19 octombrie stagiunea artistica 2017 - 2018 de la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti. Astfel, onestenii au putut urmari un concert cu cantece de lume din colectia folclorica a lui Anton Pann, in interpretarea acestui ansamblu vocal - instrumental din Iasi. Acest concert s-a inscris a fi "un florilegiu de margaritare", publicul meloman din Onesti si din imprejurimi bucurandu-se de interpretarea mai multor cantece de lume de influenta orientala ("Uita-te cu mila, puica", Draga mea ce stai pe ganduri", "Scoala puiculita scoala", "De-ai sti sufletelul meu","Nu ma pedepsi straina", "Pana cand nu te iubeam", "Bordeiasul") dar si cantece folclorice cu tematica patriotica ("Mugur mugurel" si altele). Culegatorul acestora, Anton Pann (1796 - 1854), a fost recunoscut ca o personalitate complexa a culturii romanesti, fiind si compozitor de muzica psaltica, scriitor si publicist si cel care a compus muzica Imnului national al Romaniei. Este de mentionat faptul ca "Floralia" are in componenta profesori de la Colegiul National de Arta "Octav Bancila" si studenti de la Universitatea Nationala de Arte "George Enescu" (ambele din Iasi) si pana in prezent a sustinut mai multe concerte la Chisinau, Iasi si la Piatra Neamt.

Ansamblul vocal - instrumental "Floralia" (ce are ca dirijor pe conf. univ. dr. Irina Zamfira Danila, titular al disciplinelor Teoria muzicii bizantine si Folclor muzical din cadrul Facultatii de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice la Universitatea Nationala de Arte "George Enescu" din Iasi), a fost infiintat in anul 2007. Initial a activat sub forma unui cor psaltic, sub indrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu (un cunoscut folclorist si dascal iesean de muzica psaltica) iar in ultimii ani obiectivul principal al acestui ansamblu a fost promovarea muzicii vechi romanesti si balcanice, de mare autenticitate. In repertoriul ansamblului, alaturi de colindele arhaice si de cantecele de lume din colectiile de folclor este si muzica traditionala greceasca, sarbeasca si bulgareasca. Este de notat faptul ca pentru interpretarea cat mai autentica a repertoriului in ansamblu au fost integrate si instrumentele traditionale vioara, fluierul, cobza precum si unele instrumente specifice folclorului altor popoare. Dirijoarea Ansamblului vocal - instrumental "Floralia", conf. univ. dr. Irina Zamfira Danila cat si membrii ansamblului (peste 30!), au o mare pasiune comuna - dragostea pentru muzica autentica, astfel ca onestenii prezenti la acest concert au avut multe motive de bucurie.

"NOCTURNA" BIBLIOTECII MUNICIPALE Onestenii au fost nerabdatori, si in acest an in asteptarea unei noi editii a "Nocturnei Bibliotecii Municipale", care a programat un mare numar de manifestari culturale dintre cele mai diverse. Vineri 10 noiembrie, de la ora 16 "Nocturna" Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" din Onesti a debutat cu "Libraria de criza’, actiune la care de la esplanada acestei institutii iubitorii de carte si-au putut alege volumele ce ii pot incita la lectura. De fiecare data "Libraria de criza" a avut succes, la aceasta activitate fiind prezenti un mare numar de elevi de la scolile din municipiu precum si cititori de toate varstele. Este de notat faptul ca dincolo de cartile de poezie, de proza si de critica literara in acest an au aparut la "Libraria de criza" si numeroase volume tehnice, din domeniul petrochimiei, fapt ce poate fi "interpelat" cu o intrebare: "o fi apus aceasta pe meleagurile trotusene?" - in prezent doar la Chimcomplex SA fiind dusa mai departe "stafeta" petrochimiei onestene! Tot pentru iubitorii cartii Editura "Magic Print" a deschis in holul bibliotecii onestene o expozitie cu cele mai recente aparitii editoriale care au vazut lumina tiparului la Onesti. Vernisajul expozitiei de pictura cu lucrari semnate de Gabriel Ambarus a fost gazduit de spatiul expozitional, in holul Aulei Bibliotecii fiind prezentate tablouri ce o au ca autoare pe Alexandra Cosma. La editia 2017 a "Nocturnei" Bibliotecii s-au evidentiat si lucrarile pe care le-a expus (pentru prima data intr-o sala de expozitie) tanarul Robert Roca, un talentat portretist (in foto). Numeroase "ateliere" au bucurat pe cei peste 1000 de onesteni care au trecut pragul Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" la aceasta "mega - manifestare" culturala. Astfel, la Sala de internet a fost Atelierul de creatie si inspiratie pentru copii "Noaptea in care biblioteca prinde viata", la Ludoteca - atelierul "Ne jucam, reciclam, cream" iar alte spatii au fost gazde ale Atelierului de sah, de Facepainting (pictura pe fata) si a unei expozitii a Cercului de Design vestimentar de la Clubul Elevilor Onesti.

La "Nocturna Bibliotecii Municipale" au mai avut loc lansari de carte (poetul Valentin Radulescu si-a lansat volumul "Iluzii in alb") si concerte muzicale (sustinute de Cvartetul "Gaudeamus" din Brasov si de Adrian Nour - Trio Zamfirescu, care s-a bucurat de o asistenta numeroasa). Prezentarea a doua proiecte educationale ("Jurnal de lectura" si "De n-ar fi nu s-ar povesti"), a unor filme documentare "Orasele lumii", inaugurarea unui mozaic (donat de Eduard Coman) si un minirecital la pian (sustinut de Andrei Ochian) au completat programul "Nocturnei" din acest an de la Biblioteca Municipala din Onesti.

DUBLA SARBATOARE PENTRU FRATII CAPUCINI DIN ONESTI In adierea putinelor raze de soare ale toamnei o sarbatoare mirifica a incalzit sufletele credinciosilor romano - catolici din municipiul Onesti si a pelerinilor care au ajuns la Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia" din localitate. Au fost sarbatoriti 25 de ani de cand fratii capucini sunt in Romania si 34 de ani de la ridicarea la cinstea altarelor a Fericitului Ieremia. La celebrarea acestor doua evenimente a fost prezent IPS Miguel Maury Bendia, Nuntiul Apostolic in Romania si Republica Moldova. "Un motiv de bucurie pentru fratii capucini, a fost sa vada in mod concret si tangibil aprecierea de care se bucura printre cinstitorii sfantului nostru confrate, Fericitul Ieremia. Printre pelerinii veniti in aceasta zi la sanctuar a fost si primarul municipiului Onesti, ing. Nicolae Gnatiuc, prezenta care arata stima de care se bucura fratii in urbea de pe malurile Trotusului. Un alt motiv de bucurie a fost si semnul de pretuire al pastorilor Diecezei de Iasi, care, desi nu au putut fi prezenti fizic in mijlocul cinstitorilor «primului roman ridicat la cinstea altarelor» (cum spunea Sfantul Ioan Paul al II-lea), au acordat o «Diploma de merit si recunostinta» pentru intreaga activitate desfasurata in cei 25 de ani in Dieceza de Iasi, dar mai ales pentru meritul de a-l fi «adus acasa» pe Fericitul Ieremia, fratelui Ubaldo Oliviero, primul capucin din Napoli care a dat curs invitatiei de «a face la fel» ca Fericitul Ieremia. De asemenea si consacrarea la Sfanta Fecioara Maria, pe care fratii au facut-o in mod solemn, a «Custodiei, conventelor si fraternitatilor, a Liceului si Seminarului» este un motiv de bucurie al fratilor capucini", a declarat Petre Marin Ianos, de la Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia" din Onesti.
Ion Moraru

Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII