Cauta
Dezbatere incinsa in Consiliul Local Onesti, de la doua plangeri prealabile14/02/2018


Solutionarea a doua plangeri adresate la Prefectura Bacau impotriva hotararii Consiliului Local Onesti din 27 decembrie 2017 privind stabilirea impozitelor si a taxelor locale si a unor taxe speciale pe anul 2018 (mai precis cea referitoare la valoarea taxei anuale de parcare a autoturismelor, ce a crescut de la 60 lei in 2017 la 200 lei in acest an), a adus primarului municipiului, Nicolae Gnatiuc o infrangere severa in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local, ce a avut loc la inceputul acestei saptamani. Daca pentru plangerea prealabila a avocatului Nicolae Enache s-a invocat faptul ca "articolul 41 din Codul Fiscal prevede indexarea anuala a taxelor si a impozitelor locale" si majoritatea consilierilor locali (ai Aliantei PSD - ALDE) au respins prin vot solicitarea petentului (ce se poate adresa justitiei), lucrurile au luat o intorsatura neasteptata la analizarea plangerii formulate de un grup de cetateni din cadrul Asociatiei de locatari REPCAS. Astfel, Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti a admis aceasta plangere prealabila si a propus diminuarea, de la 200 la 150 lei anual a valorii taxei anuale de parcare a autoturismelor. Edilul-sef al Onestiului si-a asumat greseala ca a fost propusa o taxa destul de mare si a venit cu "argumentarea" de a o diminua, mentionand: "veniturile stranse din aceasta taxa pot contribui la retrasarea spatiilor de parcare, la realizarea unui afisaj pentru fiecare parcare si pot conduce la aplicarea de resurse umane in intretinerea acestor spatii si in solutionarea unor diferende". In aceeasi linie a vorbit si Daniel Tarlungeanu, seful Directiei Economice a Primariei municipiului Onesti, ce a mentionat ca "aceasta taxa nu are caracter obligatoriu". Nicolae Gnatiuc a mai mentionat ca "locurile de parcare trebuie bine gospodarite iar cei de la SC Domeniul Public si Privat (SC DPP), ce se vor ingriji de acest lucru vor realiza si un sistem de blocaj". Consilierul local independent Gelu Panfil (ce a votat pentru aceasta taxa la stabilirea taxelor si impozitelor locale), a apreciat acum:"Daca este sa analizam aceasta plangere, ea pare a fi una intemeiata. Se impune diminuarea acestei taxe si sa fie realizate blocaje care sa securizeze locurile de parcare".

Consilierul local Gheorghe Ene (PNL) a considerat propunerea primarului Nicolae Gnatiuc "complet nelegala. In cazul in care admitem plangerea prealabila a cetatenilor trebuie ca sa revocam hotararea Consiliului Local iar daca respingem aceasta plangere, cetatenii se pot adresa instantei de judecata! Aceasta rabufnire a fost provocata de faptul ca taxa a crescut foarte mult, de la 60 la 200 lei pe an. Opozitia nu a votat proiectul privind stabilirea impozitelor si a taxelor locale pentru acest an!" Secretarul municipiului Onesti, consilierul juridic Daniel Spanu a facut cateva clarificari mentionand ca "este prima oara cand se admite o plangere prealabila. Hotararea Consiliului Local Onesti privind taxele si impozitele locale a produs efecte!" In timp ce secretarul municipiului a aratat ca "se poate intra in contradictie cu art. 3 al Codului Fiscal - pe parcursul unui an nu putem veni cu taxe noi!", consiliera Mihaela Badic Geaboc (ALDE) a intervenit in aceasta contradictie cu o remarca ce a inversunat dezbaterea problemei, ea intreband: "care este temeiul de drept? Este motiv de oportunitate?"

«Duelul» argumentelor


Disputele privind aceste probleme au devenit si mai aprinse din momentul in care Gheorghe Ene a propus un amendament in numele consilierilor Partidului National Liberal. "Propunem ca aceasta taxa sa fie de 80 de lei anual (cat a solicitat si grupul de cetateni) si nu 150 lei! Modificarea acestui cuantum poate linisti toate valurile de nemultumire care s-au ridicat!", a declarat consilierul local Gheorghe Ene. Primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a reactionat imediat si a mentionat ca "nu este sustenabila aceasta propunere, pentru ca exista nevoie sa facem noi locuri de parcare si sa realizam un sistem de blocaj de catre DPP!" Demn de remarcat este faptul ca in aceasta disputa, alaturi de cetatenii nemultumiti ce au inaintat la Prefectura Bacau petitia, a intrat si Federatia Asociatiilor de Proprietari din municipiul Onesti. Gheorghe Racu, presedintele acestei federatii, a afirmat ca "suma de 80 lei anual este de acceptat la care sa se adauge 40 lei pentru dispozitivul de blocaj". El a precizat ca "din punct de vedere economic Onestiul nu se compara cu Brasovul si Moinestiul (unde sunt taxe anuale la nivelul celor propuse de primarul Nicolae Gnatiuc" si a dat exemplul capitalei si a unor mari orase - Bacau, Piatra Neamt, unde sunt acceptabile taxele anuale pentru parcarea autoturismelor. Intr-un limbaj "pur avocatesc" (pentru care a fost criticat de liberalul Gheorghe Ene, la aducerea in discutie a cuvantului "politicianism"), independentul Gelu Panfil a mentionat: "Dezbaterea a luat niste conotatii tipic romanesti si nu inteleg de ce atata zbatere!"

Desi consilierii locali ai opozitiei au fost deschisi in gasirea unei solutii, pentru care s-au pronuntat si reprezentantii cetatenilor municipiului, hotarat si nemaiacceptand nici un punct de vedere, primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a declarat ca "nu trebuie lasate lucrurile la bunul plac al fiecaruia!" Dupa ce s-a mentionat ca "modificarea taxei - de la 200 la 150 lei pe an - este pe considerent de oportunitate", la votul consilierilor locali, cu sase abtineri ale consilierilor de la PNL - PSRO, proiectul a cazut. Onestenii vor fi nevoiti a plati tot 200 lei anual aceasta taxa, pana cand instanta va lua o hotarare in urma proceselor intentate Primariei Onesti de catre Federatia Asociatiilor de Proprietari din municipiu si de Asociatia de locatari REPCAS.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
omul cu parcarea
#1 : 14/02/2018, 15:50
secretarul mun.Onesti {consilierul juridic}Danel Spanu ar trebui sa afiseze fluturasul cu salariul sau ca sa vada toti onestenii de ce avem asa de mari taxele si impozitele,ca sa fie platiti acesti CIOCOI din primarie { ALESII NOSTRI} care cauta motive sa ne jupoaie in avantajul lor.SA VA FIE RUSINE CA VA BATETI JOC DE NOI.


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu