Cauta
«Din suflet porneste totul!»17/01/2015


Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti a bucurat iubitorii de arta din municipiu cu o expozitie deosebita si in aceeasi masura si inedita, avand lucrari semnate de Gheorghe Munteanu. Despre frumoasa expozitie, "rod a unei pasiuni de decenii", coplesitoarele marturisiri ale autorului lucrarilor, care ne-a acordat un interviu, spun totul.
- Sa facem cunostinta mai intai...
- Sunt nascut in satul Frumuselu, comuna Glavanesti, in judetul Bacau. Am urmat cursurile Liceului din Podu Turcului si sunt absolvent al promotiei 1978 a Facultatii de Medicina Veterinara a Institutului Agronomic din Iasi iar cu repartitie, am venit in Onesti.
- Propuneti iubitorilor de arta icoane in fir de pai...
- Multi ma intreaba cum mi-a venit ideea de a lucra icoane cu fir de pai. Aceasta idee este una personala si s-a asociat cu harul divin, imbracand astfel «sfintele vesminte» ale talentului. Eu m-am nascut cu «ingerul talent», pe care il consider «firul de aur tors din caierul sufletului». De aici porneste totul...
- Cand ati inceput ca sa cochetati cu aceasta tehnica?
- Inca de pe bancile Liceului din Podu Turcului. Am realizat tablouri si multe machete (Palatul Culturii din Iasi, Manastirea Voronet), diferite castele, mori de vant, vase cu flori (naturi statice) dar acest talent nu mi-l descoperise nimeni, sa il puna si mai mult in valoare. Am si acum lucrari realizate in perioada aceea, ce au o valoare deosebita pentru mine. Dupa Revolutia din 1989 «m-am desconspirat» cu talentul pe care il am, aratand colegilor lucrari ale mele. Atunci mi-a venit si ideea de a lucra icoane... Am avut o revelatie vazand pe un vesmant al preotilor icoana Maicii Domnului, cusuta cu fir aurit si m-am gandit ca pot lucra si eu cu firul de pai!
- Ce ne puteti spune despre aceasta tehnica?
- Tehnica lucrului acestor icoane este una deosebita, in special prin materialul folosit - paiul din cereale (grau, orz, secara, ovaz) dar si diferite paie de anumite nuante din fanete si din flora spontana (de culoare roz, roscat ori portocaliu). Ele au un fond negru, care pune in evidenta fiecare lucrare, reprezentand in acelasi timp si neantul. Imbinarea nuantelor si respectarea stilului bizantivn si neo-bizantin dau culori calde, care arata "imparatia cerurilor" ca o gradina inflorita.
- Care au fost cele mai mari satisfactii pe care le-ati avut de-a lungul timpului, lucrand astfel de icoane?
- Cea mai mare bucurie sufleteasca am avut-o atunci cand am realizat prima icoana, care a avut dimensiunile potrivite formatului A 4. Acea icoana am numit-o «Iisus rastignit pe lemnul Crucii» si bucuros de aceasta reusita de atunci am lucrat numai icoane! Am simtit o chemare pentru realizarea icoanelor si am observat ca atunci cand lucrez simt ca se elibereaza o energie, care ma deconecteaza de la lumea reala, mana fiindu-mi condusa de Sfantul Duh! Cred ca am realizat in jur de 1000 de icoane pana in prezent, dintre care multe le-am donat la manastiri, la biserici si la prieteni. Eu lucrez dupa icoane din traditia ortodoxa si reprezint scene biblice si sfinti.
- Cum au fost apreciate si unde putem intalni icoane lucrate de dumneavoastra?
- Prin faptul ca fac parte din Asociatia Mesterilor Populari din Moldova am participat la mari targuri (organizate la Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara), unde au fost cu icoane expozanti si din strainatate (din Grecia - "leaganul icoanelor", Serbia, Bulgaria, Ucraina, Federatia Rusa si din Republica Moldova). Icoanele pe care le-am realizat au fost apreciate de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane ca Vicentiu Ploiesteanul, vicar patriarhal, care s-a mirat "cum am stiut sa pot face icoane si din fir de pai", de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de IPS Ioachim Bacauanul, Arhiepiscop al Romanului si Bacaului si de PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Ei au mentionat ca aceste icoane sunt canonice, pentru ca respect intrutotul ermenia. Icoane la care am trudit se gasesc in Onesti la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena", la Catedrala "Pogorarea Sfantului Duh", la Biserica "Sfantul Nicolae" dar si la Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Am avut expozitii la Muzeul de Arta din Roman, la "Casa Motului" din Bucuresti. Am participat la targuri ale mesterilor populari care au fost organizate de Asociatia Mesterilor Populari din Moldova la Iasi, Pascani, Piatra Neamt, Bacau, Onesti. De asemenea, am fost prezent in judetul Alba la Festivalul "Fii Muntelui" (care s-a desfasurat in localitatea Vulcan, de langa Abrud dar si la Festivalul national de turism rural, desfasurat la Albac (tot in jud. Alba). Icoane unicat realizate de mine se afla si la romani din diaspora (in Canada, SUA, Italia, Spania, Portugalia, Anglia, Germania).
- Ce va doriti pentru viitor?
- Daca ma ajuta Dumnezeu, vreau ca sa lucrez mereu astfel de icoane. Ele reprezinta ceva sfant, te imbie la smerenie si fac parte din viata mea!
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII