Cauta
Distrugerea sistemului de termoficare de 22 milioane euro: axa Neghina - Cetean - Consiliul Local07/04/2014


Primarul Laurentiu Neghina si Termon CT joaca ping-pong cu investitia de 22 de milioane de euro din sistemul de termoficare a orasului. Nimeni nu raspunde de retea si nici de pagubele produse in aceasta iarna. O evaluare in acest sens, solicitata de Onesti Expres, nu a fost prezentata pana acum. „Noi nu avem nicio putere asupra centralelor. Nu cred ca s-a facut un calcul. Deocamdata, Primaria nu are nici un acces,” spune primarul Neghina despre o societate a Consiliului Local. De partea cealalta, Mircea Cetean, administratorul Termon CT, se cearta cu presa: „v-am spus ca nu pot sa iau nici o decizie, dar dumneavoastra nu vreti sa intelegeti. Ce punct de vedere sa va dau, ca oricum dumneavoastra scrieti o gramada de chestii despre mine la modul absolut deplorabil.” Cu toate astea, intrebarea ramane, iar Onesti Expres si cititorii sai asteapta un raspuns. Cine va plati, poate si din punct de vedere penal, pentru distrugerea sistemului de termoficare in aceasta iarna? Primaria? Conducerea Termon CT? Administratorul judiciar?

In numerele anterioare ati putut citi in exclusivitate despre pagubele produse la centralele de cartier si reteaua de termoficare a Onestiului; din cauza neluarii masurilor de conservare, o investitie de 22 milioane euro a crapat, la propriu. Fotografiile care reflecta distrugerea sistemului public de termoficare sunt elocvente. Onesti Expres a solicitat, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, o evaluare a daunelor asupra sistemului de termoficare in urma sezonului rece. Inainte de a prezenta o situatie clara a retelei, o investitie de 22 de milioane de euro facuta de municipiul Onesti, primarul Neghina spune, incredibil, ca nu se poate atinge de o societate a Consiliului Local dominat de alianta care-l sustine - PSD-PDL-UNPR: „Noi nu avem nici o putere asupra centralelor. Nu cred ca s-a facut un calcul. Stiti bine ca actionarul unic este Consiliul Local. Este un administrator judiciar si, probabil, ei au un regulament pe care trebuie sa-l respecte. Cand se va lichida aceasta societate, in mod sigur vom prelua obiectivele. Va raspunde cine se va face vinovat, daca va fi cineva vinovat.” Lichidarea societatii inseamna vinderea la fier vechi a unei investitii de 22 milioane euro???

Am solicitat explicatii si societatii de termoficare Termon CT, respectiv administratorului Cetean, precum si administratorului judiciar Ionut Apostu. Responsabilitatea emiterii unei astfel de evaluari in spatiul public nu cade nici in sarcina Termon CT. Daca Neghina arata spre Consiliul Local care-i asigura majoritatea, Cetean arata spre Neghina. „Eu am anuntat proprietarul de drept, Primaria Onesti. I-am spus si despre cerinta dumneavoastra. V-am spus ca nu pot sa iau nici o decizie in sensul acesta, dar dumneavoastra nu vreti sa intelegeti. Cat timp o sa ma mai balacariti pe mine si pe familia mea?” acuza Cetean, in conditiile in care Onesti Expres nu a facut altceva decat sa prezinte datele si declaratiile obtinute pe cale oficiala, plus fotografiile care arata dezastrul. In lipsa unui punct de vedere cu privire la problema daunelor produse sistemului de termoficare de 22 de milioane de euro, Cetean reclama reaua-credinta a reporterului: „eu v-as propune sa ma ignorati. Nu m-am gandit niciodata ca pot fi atat de rau cum ma descrieti in ziarul dumneavoastra. Eu zic ca nu merit lucrul asta. Eu nu sunt responsabil de faptul ca gerul a inghetat o vana. Am facut tot ce se poate omeneste sa rezolva problema. Mai mult nu va pot spune.”

In concluzie, nici Primaria Onesti si nici Termon CT nu se afla in pozitia de a-i informa pe onesteni de ce si cum s-au produs pagubele, a cui este vina, la ce valoare se ridica daunele, in conditiile in care populatia Onestiului plateste 22 de milioane de euro pentru o retea de termoficare, dar oamenii nu au caldura si apa calda in apartamente, iar, pe deasupra, sistemul s-a mai si stricat, fara a avea cineva vreo vina. Primarul Neghina ne spune ca nu ne poate pune la dispozitie o evaluare a daunelor, este responsabilitatea Termon CT si a administratorului judiciar, iar Cetean si Apostu invoca proprietarul sistemului si ne trimit inapoi la Primarie, in timp ce fiecare se disculpa si se „jura” ca are dreptate.
„Eu va spun ca Primaria nu va minte,” arata primarul Neghina. „Deocamdata, Primaria nu are nici un acces. Atunci se va face un proces verbal de predare-primire... Deocamdata Termon CT incaseaza, isi platesc datoriile la furnizori.”

„Ceea ce va spun eu este adevarul adevarat. In masura in care depindea de mine, v-as fi aratat centralele,” se scuza foarte amabil Mircea Cetean, sustinut pe post de Neghina si Consiliul Local fidel acestuia, asigurandu-ne ca „nu s-a intamplat nimic criminal. Au pocnit cateva vane. Ceea ce s-a intamplat sunt lucruri firesti. Se intampla peste tot. Sunt o gramada de conducte sparte prin subsolurile blocurilor. Eu sunt foarte corect cu declaratiile, nu inteleg ce-mi reprosati.”

Poate faptul ca intr-o declaratie anterioara administratorul Cetean a declarat ca nu s-a intamplat nimic. Ba chiar si-a dat cuvantul. „Va rog sa ma credeti pe cuvant ca nu este nici o problema cu centralele termice,” (declaratie data pentru Onesti Expres din data de 18 februarie). In cadrul ultimului dialog oficial, administratorul Termon CT isi neaga declaratiile: „nu-i adevarat. Nu v-am spus lucrul asta. Ar fi trebuit sa ma intrebati daca sunt sau nu de acord sa ma inregistrati.” De parca reporterul Onesti Expres era interesat de retetele de prajituri tinute la secret de interlocutor si nu de informatiile de interes public pe care, in virtutea functiei sale, trebuie sa nu le ascunda.

Intrebarea ramane: cine e vinovat de pagubele produse in sistemul de termoficare de 22 de milioane de euro, pentru care onestenii vor plati rate pana in 2026, petrecand viitoarele ierni, probabil, tot in frig si fara apa calda?
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Anonymous
#1 : 08/04/2014, 09:22
Intr-un oras al petrochimiei nu avem oameni sa exploateze niste instalatii simple pe timp de iarna?!

Care-i filozofia sa le golesti si sa le bagi in conservare?
Ultima modificare: 08/04/2014, 19:34 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII