Cauta
DOSARUL BERZUNTI: Contraexpertiza de care nu vrea sa stie nimeni si distrugerile de probe14/04/2014

Acuzatii de distrugeri de probe in cazul inculpatilor de la Berzunti, dar care nu au fost acceptate in dosar! Fostul primar al comunei, Gheorghe Balan, fostul director al scolii „Alexandru cel Bun”, Dan Sandu, si Ion Lupu, directorul INFRAROM S.R.L. Moinesti, au fost trimisi in judecata pentru incasari nejustificate pe unele lucrari nefinalizate si altele fictive. „In ianuarie - februarie 2012, cand zapada era de peste 1 m, firma INFRAROM izola tevile prin care urca apa din puturi cu niste caramida. Faptele se incadreaza la distrugeri de probe.” declara prof. dr. Bogdan Botezatu, fost director al scolii „Alexandru cel Bun”. „Judecatoarea nu a luat in considerare aceste fapte. S-au facut lucrari in curtea scolii fara aprobarea directoarei de la acea vreme,” mai spune Botezatu. Tot fara aprobarea conducerii scolii sau a Primariei, inculpatii Balan si Sandu, alaturi de contabila firmei moinestene si un inspector I.S.C., ar fi intrat in scoli pentru culegerea de date in vederea realizarii unei contraexpertize tehnice, care a durat 30 minute. Pe surse, Onesti Expres a aflat si pedepsele pe care grupul de la Berzunti le prezinta ca sigure, asta inainte de pronuntarea unui verdict al justitiei. Condamnare cu suspendare pentru Gheorghe Balan si Ion Lupu, amenda penala pentru Dan Sandu si Viorel Marin, inginer in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

Inculpatii ar fi revenit la locul faptei, intervenind asupra probelor din proces. In iarna lui 2012 au fost efectuate interventii asupra obiectivelor cuprinse in contractul de reabilitare incheiat in 2006 si denuntate ca fiind neexecutate, dar decontate. „Faptele se incadreaza la distrugeri de probe. Judecatoarea nu a luat in considerare aceste fapte. S-au facut lucrari in curtea scolii fara aprobarea directoarei de la acea vreme,” spune prof. dr. Bogdan Botezatu, fost director al scolii „Alexandru cel Bun” Berzunti. „Am depus sesizare in acest sens la Procuratura, cu tot cu imagini. Mi s-a spus ca nu se mai pot adauga materiale la dosarul acesta. Doar procurorul poate sa faca o verificare, daca s-au distrus probe, si sa ia masurile legale. Din 2 decembrie 2013 nu am primit niciun raspuns,” arata Botezatu.

In perioada mandatului de director al lui Dan Sandu au fost efectuate lucrari de reabilitare la scolile nr. 1 „Alexandru cel Bun”, nr. 3 Butucaru si nr. 2 Dragomir. Firma castigatoare, desemnata prin licitatie publica, a fost INFRAROM S.R.L. Moinesti, administrata de Ion Lupu. La 10.11.2006 s-a incheiat contractul de executie lucrari intre I.S.J. Bacau si firma mai sus-amintita. In anul urmator, la 10.08.2007, valoarea contractului a fost suplimentata cu 137.440 lei, printr-un act aditional semnat din partea INFRAROM S.R.L. de Ion Lupu, iar din partea beneficiarului, Consiliul Local Berzunti, de catre primarul de la acea vreme, Gheorghe Balan, si contabilul Ion Andries.

Reamintim faptele pentru care procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a celor patru. Viorel Marin este trimis in judecata pentru faptul ca, avand calitatea de inginer constructor - sef compartiment tehnic investitii cu sarcina de a verifica in teren executarea unor lucrari, dupa care sa semneze documente, a indeplinit in mod abuziv atributiunile de serviciu, semnand documente false, prin care a determinat virarea ilegala de catre I.S.J. Bacau, in contul executantului, a sumei de 204.036 lei. Totodata, inginerul Marin a semnat procesul verbal de receptie pentru lucrarile derulate la Scoala „Alexandru cel Bun”, desi acestea nu erau finalizate. Ceilalti trei invinuiti, Gheorghe Balan, Dan Sandu si Ion Lupu, au intocmit acte false privind executarea unor lucrari de reabilitare la cele doua scoli, punandu-le la dispozitia reprezentantului I.S.J., care era obligat sa verifice in teren veridicitatea documentelor, determinand astfel virarea in contul executantului a sumei de 204.036 lei.

Condamnarile sifonate, agreate de inculpati

Cei patru inculpati si-ar cunoaste pedepsele chiar inainte de un verdict dat de Judecatoria Onesti. Conform surselor Onesti Expres, care citeaza grupul invinuitilor de la Berzunti, cei patru se declara multumiti de pedepsele despre care spun ei ca le-ar primi. „Inculpatii se lauda ca ei or sa scape, chiar fara inchisoare. Unii o sa primeasca o amenda penala, iar altii cu suspendare. Sunt blindati la nivel de Procuratura si Politie in zona Onesti. Condamnare cu suspendare pentru Gheorghe Balan si Ion Lupu. Amenda penala pentru Dan Sandu si Viorel Marin, inginerul de la Inspectorat.”

Contraexpertiza de 30 de minute care l-ar ingropa pe Balan

Dupa patru luni de la decizia instantei cu privire la efectuarea unei contraexpertize, aceasta a fost facuta in vederea depunerii ei pana pe 7 aprilie, data ultimului termen stabilit. „A fost inaintat un nou termen, pe 7 aprilie. Este al patrusprezecelea termen intr-un an si jumatate. E clar ca se tergiverseaza voit. Initial, realizarea contraexpertizei a tot fost amanata de judecatoare din luna decembrie 2013,”arata Botezatu.

Contraexpertiza care l-ar ingropa pe fostul primar a fost realizata pe furis, fara aprobarea conducerii scolii sau a Primariei din Berzunti. In adresa venita la Primarie, remisa de Inspectoratul de Stat in Constructii Bacau, se preciza desemnarea de catre primar a unei persoane din partea Consiliului Local, care sa-i insoteasca pe inculpatii Sandu, Balan, precum si pe inspectorul ISC Metelescu si Emilia Patrole, contabilul firmei INFRAROM. In lipsa primarului Tifan, plecat la cursuri I.S.U., si a viceprimarului, preocupat cu lucrari prin comuna, si fara aprobarea directorului scolii, cei patru au efectuat contraexpertiza solicitata. „N-a fost delegata nici o persoana. Au intrat in scoala, Dan Sandu plecand de la ore, din timpul programului, nu a anuntat pe nimeni. Au fost insotiti de un politist comunitar, care, din proprie initiativa, s-a dus cu ei. Au intrat in scoli si au facut fotografii, filmari, in anumite sali de clasa, unde au fost indemnati sa intre, la anumiti profesori si invatatori,” explica prof. dr. Bogdan Botezatu. „S-au interesat daca la scoala de la Centru au soba de teracota din cahle bej in clasa. Nu exista asa ceva, fiindca nu s-a facut niciodata. Din 1968, de cand s-a facut scoala, sunt aceleasi sobe. Au mai intrebat daca in scoala noua exista sali cu parchet laminat si lambriuri. Doamnele profesoare au spus ca nu. Nu exista asa ceva. Acestea si altele sunt lucrarile care apar in devize, dar ele, de fapt, nu au fost facute,” concluzioneaza Botezatu.

Vizita inspectorului I.S.C. a vizat si scoala din satul Butucaru. Perioada de culegere a informatiilor a durat 30 de minute, omitandu-se obiective importante prevazute in contractul de lucrari in cauza si denuntate ca neexecutate. „Au fost doar in doua clase si pe holul scolii noi, unde au solicitat informatii de la femeia de serviciu. Nu au intrat in clasa invatatorului Jugaru, care era in mandatul trecut viceprimar si a carui semnatura ar fi fost falsificata de Balan. Trebuia sa desfaca capacele de la cele doua puturi de 30 de metri, trebuia sa verifice fosele de decantare a apei de la chiuvete, corpurile de iluminat,” subliniaza Botezatu.

Gheorghe Balan, fostul primar al comunei Berzunti, ar dori sa fie luat in considerare doar documentul Curtii de Conturi, redactat in urma controlului efectuat la Primarie in 2011, si care arata ca lucrarile au fost realizate. „Avocatul lui Balan s-a opus realizarii acestei contraexpertize, pentru ca ar agrava situatia fostului primar. Ei vor sa fie luat in seama doar documentul Curtii de Conturi, dar documentul nu a fost semnat,” arata Botezatu.
Subliniem faptul ca atat Gheorghe Balan, cat si Dan Sandu au fost sunati pentru a li se solicita un punct de vedere cu privire la subiectul abordat de Onesti Expres, insa acestia nu au raspuns.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII