Cauta
‹‹Doua mani›› la innoirea bisericii din satul Blidari (com. Caiuti)24/09/2018


Pentru a ajunge in frumosul sat Blidari, strajuit de culmea "tomnateca" a dealurilor, trebuie ca sa urmezi drumul ce se porneste pieptis la marginea comunei Caiuti, unde soseaua intens circulata spre Adjud taie in doua cuprinderea campiei. Uimit de frumoasa priveliste ce cuprinde valea Trotusului, cu semetele siluete ale Primariei comunei (cu Sala de spectacole "Zoe Rosetti") si ale Conacului "Rosetti" (unde doar cu puterea inchipuirii zaresti frumusetea de altadata a acestui loc), din varful de deal de la Popeni spre Blidari te duce drumul ce continua inspre mirifica zona a Pralei. "Biruit-au vremurile" ca aici la Blidari in 1990 sa se inalte, prin straduinta preotului Dumitru Toflea, o frumoasa biserica a carei priveliste e infrumusetata de culmea in vale a unui brau de padure.

In "salba" frumoaselor evenimente religioase ale meleagurilor trotusene, duminica 16 septembrie au fost clipe de mare sarbatoare la aceasta biserica. In prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a parintelui protopop Ioan Bargaoanu de la Protoieria Onesti, a unui impresionant sobor de preoti Biserica "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Blidari (com. Caiuti), a fost resfintita dupa executarea mai multor lucrari, ce ii dau o noua frumusete. Aici a fost realizat si Asezamantul Social - Filantropic "Sfantul Apostol Toma", fiind sfintita si tarnosirea acestuia odata cu innoirea Parohiei Blidari, ce are si hramul "Sfantul Gheorghe Pelerinul de la Manastirea Varatec".

Odata cu revarsarea razelor de soare ale unei frumoase dimineti de toamna IPS Ioachim, Arhiepiscopul Bacaului si Romanului a fost intampinat de cele mai mici vlastare ale satului Blidari, prescolarii, alaturi de ei fiind si elevi ai Scolii Gimnaziale Caiuti, ce au fost imbracati in frumoase costume populare nationale. Enoriasii Parohiei Blidari au facut o primire deosebita ierarhului Arhiepiscopiei, iesindu-i in cale cu traditionalul colac, cu paine si sare. Steagurile tricolore fluturate de catre elevi au creat atmosfera unei adevarate sarbatori a satului, la acest eveniment fiind prezenti mai multe sute de credinciosi, autoritatile locale si mai multi invitati. "Biserica aceasta s-a reinnoit prin stradania vrednicilor preoti Dorin Geaboc Badic si Dumitru Toflea. Ea a devenit un spatiu de nemurire si ‹‹poarta a cerului›› si va felicit ctitori si innoitori de lacasuri sfinte, urmasi ai voievodului Stefan cel Mare, pentru ca ati gandit sa asezati caramida daruita voua! Ati fost alesi de Dumnezeu pentru efervescenta acestui lucru! Astazi aceasta biserica s-a resfintit si o inaltare binecuvantata o metamorfozeaza in lacas si spatiu de intalnire cu Dumnezeu", a mentionat IPS Ioachim, de pe o scena ce a devenit un adevarat altar in apropierea bisericii din Blidari, amintind ca "in lumea confuza in care traim avem nevoie de pacea lui Hristos, ce ne aduce linistea!" Parintele protopop Ioan Bargaoanu a multumit IPS Ioachim pentru acest frumos eveniment religios "spre slava Sfintei Treimi!"

Momentul cel mai emotionant al duminicii care si-a revarsat stralucirea sa si intreg harul duhovnicesc asupra Parohiei Blidari a fost cel in care a luat cuvantul parintele Dumitru Toflea, un preot incercat de Dumnezeu, ce a facut "ca doua mani" sa lucreze la innoirea acestei biserici. Coplesit de privirile si de increderea cu care este inconjurat el a marturisit: "Multumesc pentru cinstea ce mi se face! De aproape 40 de ani ma gandesc sa nu aspir la alte lucruri decat sa imi fac datoria fata de Dumnezeu! Cred ca se putea si mai bine si ingaduit in vremea neputintei, m-am hotarat sa nu parasesc comunitatea in care am fost pus ca preot". Adresandu-se enoriasilor Parohiei Blidari parintele Dumitru Toflea (evidentiat cu o Diploma de excelenta si de vrednicie), a mai mentionat:"Parintele ce imi urmeaza nu va vrea decat binele! Sa il urmati! Preotul Dorin Geaboc Badic a dat dovada de multa straduinta si s-a implicat in realizarea noilor lucrari de la parohie. Cu vrednicie a facut-o si o va face si in continuare!"

Pentru parintele Dorin Geaboc Badic, ce a fost distins de IPS Ioachim la aceasta frumoasa sarbatoare cu titlul de "iconom stavrofor", innaltatoarea duminica de 16 septembrie a purtat o nobila semnificatie. Ne-a transmis acest fapt prin cuvinte pline de emotie: "In urma cu 5 ani, la 15 septembrie 2013 am hotarat sa imi intemeiez o familie! La 5 ani distanta de la acest eveniment celebrez o alta nunta - ‹‹cu mireasa lui Hristos››, cu biserica noastra! La aceasta parohie am facut cat s-a putut! Eu am fost ca ‹‹un diriginte de santier›› si intotdeauna este loc de mai multe! Multumesc Primariei si Consiliului Local Caiuti si ‹‹ii amenintam›› ca vom mai bate la usa lor!"

In aceasta atmosfera cuceritoare, ce a bucurat toata lumea prezenta, parintele Dorin Geaboc Badic (ce activeaza la Parohia Blidari din 2016), a inmanat IPS Ioachim ca un pretios dar de suflet miniatura unei catapetesme, fapt ce a intarit cuvintele Arhiepiscopului Bacaului si Romanului:"Biserica a fost scoala, spital dar si cetate de scapare! Ea nu poate sa lipseasca din fiinta poporului roman! Fiti demni de credinta voastra!" IPS Ioachim a apreciat activitatea ce se desfasoara in Protopopiatul Onesti, "unde e o buna colaborare a bisericii cu primariile si cu scolile din zona, aici avand loc actiuni foarte adecvate".
Ion Moraru
Foto: Desteptarea.roScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII