Cauta
Drum lin si stralucitor profesorului moinestean Vasile Robciuc27/03/2018


"Inzapezitul" martie "a smuls" viata unei mari personalitati a contemporaneitatii, eruditul profesor moinestean Vasile Robciuc trecand in nefiinta la 20 martie. Dincolo de acest lucru raman faptele, ramane omul… Vasile Robciuc, ce de acum ramane " ultima busola de aur a dadaismului, ce se topi in 20 martie 2018 si se scurse in pamant ca argintul viu…" – dupa cum a mentionat doctor in filologie, istoric al culturilor si teoreticianul Ion Pachia-Tatomirescu). s-a nascut la 7 august 1942 in satul bucovinean Parhauti (comuna Todiresti), aflat la 11 km de Suceava. Absolvent al Facultatii de Filologie (sectia franceza) a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in anul 1966 devine profesor la Colegiul National Pedagogic Bacau (fosta Scoala Normala). Din 1970 destinul sau se leaga de orasul Moinesti, slujind catedra de Limba franceza a Liceului Teoretic "Spiru Haret" pana in anul 2007, cand a ajuns la varsta pensionarii.

Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat "profesorii Liceului Teoretic <<Spiru Haret>> din Moinesti plang astazi pierderea unuia dintre cei mai de seama dintre ei: domnul profesor Vasile Robciuc. Dincolo de generatiile de elevi care au avut parte de cea mai inalta forma a limbii literare franceze la predare, colectivul profesoral se inclina cu respect in fata unui confrate care si-a dedicat viata culturii, prin gesturi ce-i garanteaza neuitarea. Moinestiul ii datoreaza enorm din punct de vedere spiritual. Numele extraordinarului nostru profesor va fi vesnic legat in primul rand de realizarea impozantului monument DADA si de Societatea Cultural – Literara <<Tristan Tzara>> prin care a atras colaboratori de marca din intreaga lume. Moinestiul a fost asezat astfel pe harta europeana a culturii".

Profesorul Vasile Robciuc a infiintat in anul 1991 Societatea Cultural – Literara "Tristan Tzara" iar din anul 1998 incepe sa publice "Caietele Tristan Tzara", ce cuprind mii de pagini cu interesante aprecieri de pe toate meridianele lumii, care-l prezinta pe Samuel Rosenstock (ce si-a ales pseudonimul Tristan Tzara), poetul evreu nascut la Moinesti, care s-a stabilit in Franta, fiind cofondatorul miscarii culturale dadaiste. In editarea "Caietelor Tristan Tzara" profesorul Vasile Robciuc a avut sprijinul autoritatilor locale ale municipiului Moinesti, care l-au declarat "Cetatean de onoare". Profesor destoinic Vasile Robciuc a initiat si manifestarea anuala Simpozionul international "Tristan Tzara". Vor ramane scumpe amintiri cum la Sala mare a Judecatoriei Moinesti ori in Sala de festivitati a primariei moinestene, sub coordonarea acestui vajnic profesor – Vasile Robciuc erau prezentate comunicari stiintifice, scenete de teatru, eseuri despre Tristan Tzara, personalitati din centrele universitare ale Romaniei si invitati de renume din strainatate facand ca "lumea sa fie mica si admirabila" la aceste momente pline de intelepciune si de noblete culturala. Profesorul Vasile Robciuc a lasat in urma nu numai o impresionanta activitate didactica, el a fost si traducator, cercetator si publicist iar in memoria lui Tristan Tzara a realizat mai multe CD-uri si DVD-uri. Pentru zeci de generatii de elevi ai Liceului Teoretic "Spiru Haret" el a fost un profesor model, moinestenii avand acum un mesaj trist: "Ingerii sa va primeasca cu aripile deschise domnule profesor! Plecat dintre noi dar nu de tot… doar intr-o alta dimensiune, de acolo de unde veti putea sa duceti la bun sfarsit proiectele culturale pe care Dumnezeu vi le va da… Drum lin si stralucitor".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII