Cauta
Dupa disponibilizari, Posta ar putea trece la angajari10/07/2014

Sorin Sova
Normarea muncii angajatilor din Posta Romana se va finaliza in iulie. Pe baza calcularii orelor ocupate pe zi, sindicalistii bacauani se asteapta la angajari, in vederea acoperirii posturilor vacante. „In acest moment avem cel putin 30 de posturi vacante. Avem posturi pe care le vrem ocupate in Onesti, Dofteana, Slanic Moldova, Stefan cel Mare. La Oficiul Zonal Onesti avem deficit de personal,” precizeaza Sorin Sova, liderul sindicatului din cadrul Postei Bacau. Totodata, conform Protocolului semnat intre sindicat si conducerea Companiei Nationale Posta Romana, toti salariatii vor beneficia de o majorare salariala cu 150 lei brut. Altfel, in a doua jumatate a lunii august vor izbucni proteste.


Administratia Companiei Nationale Posta Romana refuza, pentru moment, solicitarea sindicalistilor de a face angajari pentru a ocupa posturile vacante, pe motiv de nefinalizare a normarii muncii. Conform declaratiilor liderului de sindicat Sorin Sova, membru in Comisia de normare, acest proces se va incheia in iulie. Sova a explicat si cum se calculeaza norma de lucru: „fiecarui salariat i se atribuie mai multe operatiuni. Prin mana lui trec si o recomandata, si o scrisoare, si un colet postal. La final de luna se trage linie. Spre exemplu, spunem ca un angajat a avut 10 mandate, 50 de scrisori, 100 de colete, 40 de pensii etc. Se aduna toate acestea si rezulta ca activitatea angajatului a fost de 80.000 de secunde. Sase ore activitate pe zi. Avem situatii si de 4 ore pe zi, dar si de 8 ore pe zi. Cele mai frecvente sunt de 8 ore. Asta este normarea, ca un exemplu. Culegerea datelor pentru normare s-a facut pe doua luni, respectiv februarie si martie.”

In urma calculelor din care va rezulta incarcarea pe salariat postal, sindicalistii spera, asa cum au convenit cu administratia C. N. Posta Romana, sa se mai faca angajari, acolo unde exista deficit de personal. „In acest moment, avem cel putin 30 de posturi vacante. Avem posturi pe care le vrem ocupate in Onesti, Dofteana, Slanic Moldova, Stefan cel Mare. La Oficiul Zonal Onesti avem deficit de personal. Urmeaza ca in aceasta saptamana sa ne intalnim cu administratia intr-o comisie mixta, sa vedem cum si in ce conditii se aplica aceasta normare. Ne asteptam ca, in urma acestor masuratori, acolo unde avem probleme de deficit de personal, respectiv oficiile mari de prezentare - Oficiul Bacau 1, Oficiul Onesti, sa completam normele pe posturile devenite vacante in urma plecarii unor salariati prin demisie, dupa ce au fost disponibilizati cei din noiembrie 2013, dupa ce altii s-au pensionat, iar unii au intrat in concediu de crestere a copilului. Am cerut ocuparea acestor posturi. Compania refuza, pentru ca nu e gata aceasta normare. Credem ca luna aceasta finalizam normarea,” a declarat pentru Onesti Expres Sorin Sova, seful sindicatului postal Bacau.

Majorare salariala de 150 lei, altfel greva in august

In cadrul negocierilor, C. N. Posta Romana a garantat sindicatului postasilor o majorare salariala in cuantum total de 150 de lei brut, acordata in etape. De aceasta majorare vor beneficia toti angajatii din Posta, indiferent de vechime sau functia ocupata. „In cadrul intalnirilor mixte, administratie si sindicate, la care a participat si Razvan Cotovelea, ministrul de la Societatea Informationala, ni s-au garantat aceste cresteri salariale, incepand cu 1 iunie,” arata Sorin Sova. „Apoi, din iulie va fi o crestere salariala graduala pana la 1 octombrie. Fiecare salariat din Posta Romana va primi pana la 1 octombrie 150 de lei in plus la salariu. Am solicitat aceasta majorare pentru ca 50% din angajati au salariul minim pe economie, in conditiile in care unii dintre ei au o vechime de 10, 15 si 20 de ani. Vrem sa ne pastram salariatii care au o anumita pregatire.”

Sindicalistii avertizeaza conducerea Companiei ca, in cazul neindeplinirii punctelor asupra carora au convenit in protocolul semnat de ambele parti, vor iesi in strada. „Daca nu se va respecta acest act aditional, atunci, cu siguranta, vor fi miscari de protest,” confirma Sova. De asemenea, protocolul vizeaza acordarea de echipament de lucru pana la sfarsitul anului, precum si rezolvarea problemei consumabilelor. ,,Acuzam, in continuare, lipsa consumabilelor. Desi ni s-au garantat, nici acum nu le-am primit. Au spus ca ne dau genti, uniforme,” spune Sova.

Deficit de personal in urban. Deficit de activitate in rural

Daca in mediul urban numarul angajatilor este insuficient raportat la adresabilitate, in mare parte din cauza disponibilizarilor de anul trecut, la sate agentii postali vor sa lucreze, pentru a-si pastra slujba, insa nu au front de lucru. „Avem situatii cu 4 ore norma de lucru in unele localitati din mediul rural. Acolo unde singurii nostri clienti sunt Primaria din localitate, scolile si, eventual, cativa agenti economici. Din pacate, posta traditionala, posta pe hartie este in scadere. Avem astfel de probleme la Cotofanesti, Ardeoani, la Magiresti avem angajati care lucreaza cu o norma de 4 ore, la Zemes nu avem diriginte de Posta. Daca lucrurile vor urma acelasi trend negativ, riscam sa ne reducem drastic activitatea,” apreciaza Sova.

Sefii de sindicat acuza, in continuare, managementul Companiei Nationale Posta Romana ca nu a obtinut contracte, in timp ce alti operatori postali privati reusesc sa cucereasca piata in mediul urban. „Din datele centralizate care ajung la noi, reiese ca prestatiile sunt intr-o continua scadere, iar contracte noi nu apar. Piata ne arata ca exista o plaja larga in care Posta s-ar putea extinde. Dovada ca sunt mai multi operatori de servicii postale pe piata care prospera, mai putin Compania de Posta. Pierdem aceste servicii intr-un mod nedrept, spunem noi, tinand cont de infrastructura Postei si de tarifele pe care le practicam. Concurenta are tarife mai mari si nici nu penetreaza mediul rural, din cauza costurilor ridicate. Noi ajungem si acolo,” subliniaza Sova. Dar cu ce costuri? Desi toata lumea se fereste sa o declare, e clar ca se gandeste o eficientizare a sistemului postal din mediul rural, acolo unde sindicalistii spun ca factorii postali fac un serviciu public, dar cu costuri ridicate. Intre timp, conducerea Postei declara profit de la inceputul anului, in urma disponibilizarilor in masa efectuate in 2013. Au fost reduse cheltuielile cu personalul, iar agentiile postale de la sate sunt tinute la limita supravietuirii. „Vechiul director anunta luna de luna cresterea veniturilor, generata de disponibilizarile in masa si de scaderea cheltuielilor salariale. Nu este o crestere a veniturilor reala, din serviciile prestate. Nu este o stabilizare si o crestere a veniturilor pe baze solide,” considera Sorin Sova, seful sindicatului din cadrul Postei Bacau.

Compania Nationala Posta Romana estimeaza un profit operational de 22,5 milioane lei pentru primul trimestru al anului 2014, conform publicatiei de analiza financiara Income Magazine. Este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de 5.687 unitati postale, cu acoperire nationala, avand 27.305 angajati. Anual, compania proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti aferente sistemului public de pensii.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII