Cauta
Evacuari de persoane la blocul ‹‹Evazatul›› din Onesti03/10/2018


Nu au trecut decat doua luni de cand Onesti Expres informa cititorii despre faptul ca la "famatul" bloc "Evazatul" Primaria municipiuklui doreste ca sa execute lucrari de igienizare si modernizare. Iata insa ca lucrurile au luat o alta intorsatura si un numar de 19 familii ce locuiesc in blocul "Evazatul" din Onesti (de pe strada Libertatii, nr. 1), traiesc de cateva zile cu teama de a ramane fara un acoperis deasupra capului. Aceasta deoarece au fost somate cu evacuarea din blocul mentionat datorita sumelor mari restante ce le au de plata pentru chirie si pentru consumul de energie electrica. Mai mult, aceste familii au fost notificate pentru evacuare in dimineata zilei de 19 septembrie, cand in fata blocului "Evazatul" s-au aflat un executor judecatoresc, reprezentanti ai Primariei Municipiului Onesti, un echipaj de jandarmi si mai multi politisti onesteni. Aceasta actiune a celor care s-au implicat in evacuarea familiilor din blocul "Evazatul" cu mari datorii catre Primaria municipiului Onesti a cuprins si sigilarea locuintelor acestora. Astfel, fiecare familie aflata in situatia mentionata a primit cate un proces verbal de evacuare, ele fiind instiintate ca in termen de 10 zile sa poata lua toate lucrurile pe care le detin in incaperile in care au locuit.

"Operatiunea comuna" de evacuare de la blocul "Evazatul" a debutat in jurul orei 9.00 si mai multi locatari din acest imobil au mentionat ca nu este in ordine sa fie evacuati acum toamna, in pragul anotimpului rece. In timp ce unii au declarat ca "trebuia sa fie prezent si primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc la actiunea de evacuare", nu putini au fost cei care au acuzat autoritatile locale ca au recurs la asemenea lucruri fara a fi cautate si alte solutii. In acest sens a fost mentionat faptul ca au primit somatii si persoane care au achitat mare parte din datorii (o familie ce a achitat recent 8000 lei in contul datoriilor pe care le are fiind acum in situatia de evacuare) ori a caror sume de plata se ridica la … 1500 lei! Mai grava este situatia unor cazuri deosebite in care persoane ce sunt in evidenta medicilor cu boli grave raman de acum fara locuinta. Florea D. (in varsta de 61 ani), a carui viata depinde de … aparatele de dializa, a fost scos afara, cu toata familia sa, sigilandu-i-se incaperea in care a locuit. In aceeasi situatie se afla si Verona B. , ce la peste 60 de ani lipsita de puteri si chinuita de o boala grava, a luat medicamentele cu care se trateaza in fata blocului "Evazatul", ea si familia sa (cu nepoti mici), ramanand fara locuinta. Asupra acestor persoane si a altora (ieri a fost solicitata si Ambulanta pentru o persoana disperata ca ramane pe drumuri!), autoritatile onestene nu au gasit alt "verdict" decat evacuarea din locuinte!

Este de notat faptul ca mai multe familii care se afla in aceasta situatie au copii ce abia au inceput anul scolar si au dorinta de a invata cat mai bine! Cu lacrimi in ochi Camelia H. (a carei fiica are rezultate foarte bune la invatatura, fiind printre elevii cei mai sarguinciosi de la Scoala Gimnaziala "Emil Racovita"), a declarat ca "impreuna cu copiii voi sta si zi si noapte in fata blocului"! Cu gandul de a oferi o educatie adecvata copiilor in conditii normale de trai alte familii - aflate in situatii similare - de la blocul "Evazatul" se gandesc sa plece de zilele viitoare in strainatate!

Multe din familiile ce au primit proces verbal de evacuare au declarat ca s-au acumulat penalizari foarte mari la sumele neplatite la timp. "In doua luni datoria familiei mele a crescut cu peste 3500 lei, un lucru care nicaieri in lume nu se intampla!", a declarat un tanar inconjurat de trei copii mici, care se afla in situatia de a fi evacuat de la blocul "Evazatul".

Si asupra conditiilor in care isi duc traiul oamenii de la acest bloc sunt multe lucruri de evidentiat. Mare parte din familiile ajunse in pragul evacuarii au fost debransate de la reteaua electrica de iluminat de aproape 5 (cinci) luni! - din ziua de 23 aprilie! Astfel, in acest bloc "intunericul este la el acasa", locatarii circuland pe holurile si pe casa scarii la etajele locuite cu lumanari aprinse in maini, pentru a se descurca! De asemenea si "reteaua de canalizare este praf!", din cauza acesteia o locatara de la la parterul blocului (ce a fost acum evacuata!) declarand ca a locuit "intr-un cotet de rate!" Pentru igienizarea acestui bloc de locuinte, ce poate deveni un focar de infectie, Primaria municipiului Onesti a inceput o actiune dar aceasta se pare ca s-a oprit la jumatate, doar in partea stanga a blocului efectuandu-se astfel de lucrari!
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII