Cauta
EVENIMENT CULTURAL DE MARCA LA TARGU OCNA06/06/2018


Vineri, 25 mai, in orasul Targu Ocna, a avut loc un eveniment remarcabil: in cadrul actiunii "Orizonturi literare" a fost lansat volumul de proza "Urmarirea din umbra", care are ca autor pe publicistul Ion Moraru - Casin. Evenimentul s-a desfasurat la Clubul Elevilor din Tg. Ocna, intr-o cladire frumoasa, veche, un adevarat lacasas de cultura, creativitate si pasiune a copiilor si a tinerelor talente din aceasta frumoasa statiune strajuita de inaltimile Magurei. Daca in zarea departarilor, deasupra padurilor se profileaza Manastirea Magura Ocnei si Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial, ce are sapate in granit cuvintele "Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria!", in istorica sala de spectacole a Clubului Copiilor, cu "o rozeta a timpurilor" din 1924-1925 (cand aici era sediul Scolii de baieti Targu Ocna), trecutul se impleteste in mod armonios cu prezentul.

Evenimentul de lansare a noului volum, aparut la Editura Sfera din Barlad, a fost organizat de Asociatia "Cantores Animae" impreuna cu Cenaclul literar "George Calinescu" din Onesti si Clubul Copiilor din Targu Ocna si s-a desfasurat sub denumirea "Orizonturi Literare", dorinta organizatorilor fiind ca manifestari similare sa aiba loc si in anii viitori in acest oras - statiune. Invitati ai "Orizonturilor literare", activitate de o inalta tinuta culturala, ce a prilejuit si un dialog deschis cu publicul, au fost profesorii Dan Sandu, scriitor, fost director al Scolii Gimnaziale "Alexandru cel Bun" din Berzunti, Adina Mitroiu (moderatoare a intregului eveniment), Stefan Epure (ce a activat inainte de pensionare la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Onesti, unde a realizat revista "Mesterul Manole", in care au fost publicate creatiile tinerelor talente.). La manifestarea de la Tirgu Ocna ne-am bucurat de participarea profesorului Serghei Colosenco din Barlad, editor al volumelor "Colectionarul de iluzii " (versuri) si "Urmarirea din umbra" (proza), ce au aparut la Editura Sfera ( Barlad), care il au ca autor pe Ion Moraru - Casin. Au mai fost prezenti ing. Gheorghe Bogza, un atent observator al evenimentelor culturale din urbea Onestiului (altadata o mare cetate a petrochimiei romanesti), Nicu Pirvu (directorul Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti - leaganul de unde s-au lansat ca vedete ale muzicii usoare Mioara Feraru, Carmen Radulescu, Loredana Groza, Anca Vaciu, Alexandra Ungureanu si altele) si Lucica Musat, presedinta Asociatiei "Cantores Animae" ("Cantecele Inimii"). Alaturi de iubitorii literaturii si a muzicii la acest eveniment au fost prezenti Neculai Draganuta (viceprimarul orasului Targu Ocna), Mihai Nicolaie, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" din Barlad, scriitorul si criticul literar Gheorghe Dragan (frate al regretatului profesor universitar iesean Mihai Dragan), membri ai Cenaclului literar "George Calinescu" din Onesti. De asemenea, au participat la acest eveniment parintele Catalin Ilie, un temerar truditor al culturii si credintei pe valea Slanicului, Ionica Bandrabur, autoare a mai multor volume de versuri si iubitori ai lecturii si literaturii din "orasul sarii" - Targu Ocna.

La lansarea volumului "Urmarirea din umbra", cum a fost si firesc "gheata a fost sparta" de profesorul barladean Serghei Colosenco. Editor si …realizator de cuvinte incrucisate, dar si mare pasionat al istoriei, el a incantat publicul prezent la acest eveniment vorbind mai intii despre prima sa intilnire cu autorul "Urmaririi din umbra", care a avut loc in urma cu peste 5 ani. Prof. Serghei Colosenco a evidentiat citeva povestiri din acest volum subliniind faptul ca "sunt prozo-poeme reusite, ce exprima sentimente adanci, unele regasindu-se si in volumul de versuri ‹‹Colectionarul de iluzii››, aparut in 2014 tot la Editura Sfera din Barlad". Cu un sarm deosebit, mult apreciat de catre cei prezenti prof. Serghei Colosenco a prezentat alte volume aparute la editura barladeana, unul dintre acestea evocand parfumul dintotdeauna al orasului Targu Ocna precum si numeroase reviste ("Academia Barladeana", "Viata noastra", "Elanul", "Intrezariri") si plachete cu cuvinte incrucisate. Realizate de acest veritabil "incrucisator", acestea evoca mari personalitati ale scrisului din Romania ( de peste 10 ani vazand lumina tiparului careuri in memoria lui Mihai Eminescu ale prof. Serghei Colosenco). Premiera de la acest eveniment targ-ocnean a fost prezentarea "Ghidului turistic rebusist al orasului Targu Ocna", pe care, cu o deosebita generozitate prof. Serghei Colosenco l-a impartit participantilor, odata cu alte daruri enigmistice si cu diversele publicatii de care am amintit mai sus.

"Cantec de prieten…"

"Nu-i plin de hambitie, cum s-ar spune prin partile de sub cer ale Moldovelor noastre(pentru ca-s multe!), nu musca prin tenacluri, nu tipa in parelnice lupanare, dupa ce se ispravese vinul cel vechi, nu sparge oglinzi cu ochiul disperarii cautand nepacate, sade, cel mai adesea, pe-un cufar cu foi de hartie si sprintene pixuri chiar si-atunci cand se crede ca merge la curtat Seramine nauce si madame inchipuite, absolut literare, inofensive, dar pline de farmec atent cu norocirile lor. Si de asta-l iubesc si-l stimez si, prin ocheanul intors al celor peste treizeci de ani cu care ne-am imbatat bucuriile de-a fi prieteni si de-a plange frateste limpezisurile sau curmezisurile versurilor scapate la vedere sau prin ‹‹subteranele dostoievschiene›› ale societarilor calinescieni din urbea Onestilor cazuti in patima literaturii sau a literatarii romane, dupa caz!", a mentionat poetul si profesorul Dan Sandu intr-un "Cantec de prieten pentru Ion Moraru - Casin", in care a facut referiri ample la cele doua volume ale acestui autor. Despre "Urmarirea din umbra", prof. Dan Sandu noteaza: "jertfeste tot poeziei mici insailari in proza, aparente schite, notatii, impresii etc. Si aici autorul se simte in imperiul netrucat al prozei ca pestele in apa, gesticuleaza dezinvolt, creeaza liber si percutant, atent la muzica interioara a improvizatiilor surprinzatoare, care duc, fireste, la ideea de poezie." Dupa ce a afirmat ca prozele sunt inspirate din fapte reale petrecute de scriitorul Ion Moraru - Casin, profesorul Dan Sandu a mentionat despre acesta ca " este un suflet generos, un coleg adevarat, un om de o sensibilitate artistica remarcabila".

Prezentand noua aparitie editoriala de la Sfera Barlad prof. Stefan Epure a facut referire la motto-ul volumului ("Cel mai important lucru este sa te bucuri de viata, sa fii fericit. E tot ce conteaza" - Audrey Hepburn) si la insemnarea "orice asemanare cu persoane si cu intamplari reale (nu) este o pura si simpla coincidenta". El a facut o analogie intre "24 de evanghelii si 24 de proze" (cate cuprinde cartea "Urmarirea din umbra") si a evidentiat faptul ca "toate leaga o punte de comunicare, de impartasire a multor sentimente, intalnite in viata de zi cu zi". Ing. Gheorghe Bogza a vorbit despre motivatia acestei carti, ce "o aflam interogativ parafrazand cuvintele de inceput din ‹‹Propriul portret››, o introducere personala: ‹‹Cat har iti trebuie pentru a aduna , din niciunde intr-un timp etern, schita unui suflet - propriul suflet!››.. Prozele sale sunt scurte si pline de drumuri, in toate formele lui - ulita, carare, alee, strada, sosea etc. ‹‹Singurul prieten iti ramane drumul›› - ‹‹Plimbarea din noapte››, definitie a vesnicului calator, asa cum este si autorul cartii dar si a protagonistilor sai prinsi in zbuciumul vietii lor, care ii duce adeseori in directii gresite, definitive, terne, desi ei cauta in fond doar un strop de dragoste".

Lucica Musat, directorul Postului de radio Luc FM si organizatoare a numeroase manifestari artistice, ce a citit si o povestire din volumul lansat, a aratat ca "Ion Moraru-Casin creioneaza multe intamplari cu oameni pe care i-a intalnit de-a lungul timpului; de altfel el s-a dovedit a fi si un bun poet cu volumul de poezii ‹‹Colectionarul de iluzii››, aparut tot la Barlad, la Editura Sfera in anul 2014. Dragostea fata de oameni, fata de prieteni si colegi , face din scriitorul Ion Moraru un om cu care se pot mandri orasele de pe Valea Trotusului!" Prin participarea tinerelor talente literare a fost recitata si o poezie din volumul "Colectionarul de iluzii" de catre eleva Karina Stamate, de la Colegiul National "Costache Negri" din Targu Ocna. Eleva Eliza Raluca Luchian, de la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" din Onesti (profesor indrumator Adina Mitroiu), a prezentat din creatia proprie poezia "Glosa", pentru aceasta ea primind Premiul I la editia din acest an a Festivalului national de creatie si interpretare "Ana Blandiana", ce a avut loc la Braila (manifestare la care a fost premiata si Karina Stamate).

Un cor MAGNIFIC

Atmosfera frumosului eveniment a fost insufletita de Corul "Cantores Animae", care activeaza in Tg.Ocna de peste 20 de ani. In prezent corul a dobandit membrii noi si un dirijor profesionist , pe domnul profesor Gurgu Ciprian. Corul este alcatuit din oameni cu diferite profesii cum ar fi: profesori, juristi, elevi, pensionari etc. si abordeaza diferite genuri muzicale. Acest cor a participat de-a lungul timpului la diferite evenimente culturale, iar cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 1918, membrii sai au vrut sa incante auditoriul cu lucrari populare romanesti. Membrii corului, imbracand camasi traditionale, au interpretat mai multe piese, precum: "Dorulet Doruletule", compozitor Ioan Chirescu, "Fata de pastor", compozitor Traian Teodorescu, "Mos Andrei", compus si interpretat de Maria Rusu, "Bordeias Bordei", compus de Anton Pann, "Braul Amestecat", compozitor Pretorian Vlaiculescu, "Sapte vai si-o vale adanca", lansat de regretata artista Maria Tanase. Aceasta piesa muzicala a fost interpretata de solistul Ionut Munteanu impreuna cu Corul "Cantores Animae". De asemenea, o eleva din clasa a-VI-a, a Scolii Gimnaziale nr.1 Tg. Ocna, Jesica Bejenaru, a interpretat o piesa numita "Lupii". Evolutia splendida a Corului Cantores Animae (dirijat magistral de profesorul Ciprian Gurgu), de la acest eveniment a fost apreciata cu ropote puternice de aplauze, pe langa lacrimile de bucurie datorate trairii unor momente muzicale divine, a fost si "o fericire implinita" pentru iubitorii cantecului! Cu zborul inalt a ritmurilor muzicale, cu daruirea totala a membrilor coralei targ-ocnene pentru stralucirea acestui moment s-a intalnit si poezia, Ion Moraru -Casin marturisind versurile poetului Petrus Andrei (ce a prefatat volumul "Urmarirea din umbra"):" Trezit de-un gand taman in miezul noptii / Incerc sa-l prind in cateva cuvinte / Ca nu cumva tot eu sa-l sterg din minte / Si sa ma dau apoi de ceasul mortii // Sa-l vad iar teafar ca mai inainte / Ca pe un cal ce -asteapta -n fata portii / Sa trec peste grabite echinoctii / Insufletit de-o dragoste fierbinte …"

Intr-o atmosfera prietenoasa toti cei prezenti au participat la felicitarea domnului Ion Moraru-Casin, autorul volumului "Urmarirea din umbra". Intr-un gest salutar domnul magistrat Mihai Nicolaie, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" din Barlad, a inmanat mai multe "daruri de suflet", coplesind cu emotii de pretuire si recunostinta pe Ion Moraru - Casin, cel care, prin randurile sale cauta sa aduca bucurii sincere iubitorilor lecturii. Acesta a primit o frumoasa cana personalizata, avand conturata si coperta plachetei de versuri "Colectionarul de iluzii" alaturi de cartea "Targul Barladului - Geneza si hotarul", scris de Gheorghe Gherghe si de volumul monografic "Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ‹‹Elena Cuza›› Barlad (realizat de Gheorghe Gherghe si Mihai Nicolaie). "O carte aduce-n suflet bucurie / Si totodat-un dor de nemurire!" Daca aceste randuri insemnate de domnul magistrat Mihai Nicolaie au o frumusete sublima, stralucitoare este si medalia cu chipul Elenei Cuza realizata de Casa de Ajutor Reciproc Barlad la 24 ianuarie 2018, ce a fost inmanata de presedintele acestei institutii lui Ion Moraru - Casin. Cu inalta gratitudine si coplesit de imensitatea emotiilor acesta a multumit pentru medalia ce atesta 120 de ani de la infiintarea Casa de Ajutor Reciproc "Elena Cuza" din Barlad, continuatoare a Societatii Functionarilor Publici "Functionarul - 24 Ianuarie 1898 Tutova". De asemenea, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor "Elena Cuza" Barlad, domnul magistrat Mihai Nicolaie a inmanat un frumos trofeu si o placheta pe care sunt inscrise cuvinte pline de reverberatie: "Cu respect si recunostinta pentru ceea ce ati facut posibil sa ne uneasca, pentru aportul adus ca scriitor si publicist la ridicarea nivelului cultural, spiritual si intelectual al revistei VIATA NOASTRA si al membrilor asociatiei", ramanand ca cea mai frumoasa amintire si data inscriptionata - 25 mai 2018! Cu multa generozitate domnul magistrat Mihai Nicolaie a inmanat cu o deosebita bucurie in priviri daruri si invitatilor, ce au contribuit la reusita evenimentului cultural de la Targu Ocna, aratand deschiderea catre cultura si spirit civic a institutiei pe care o conduce. Mentionam ca la acest eveniment au mai luat cuvantul domnul Nicu Parvu, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor Onesti, (ce a fost alaturi de prietenul Ion Moraru, care participa activ la manifestarile organizate de institutia mentionata) si scriitorul Gheorghe Dragan, ce a concluzionat cat de benefice sunt astfel de actiuni culturale.

In aceeasi nota viceprimarul orasului Targu Ocna, Neculai Draganuta a apreciat munca si daruirea tuturor celor implicati in acest eveniment, ce a avut frumusetea sa, neasemuita, prin prezentarea fiecarui moment de catre prof. Adina Mitroiu, de la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" din Onesti. Seara s-a incheiat intr-un mod placut , cu multe autografe daruite de catre autor (care a multumit tuturor celor prezenti pentru frumoasele clipe si emotii traite) si cu un festin culinar, cu prajituri din cele mai gustoase sortimente.
Lucica Musat, director Luc FM si presedinte a Asociatiei "Cantores Animae" Targu Ocna


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu