Cauta
Eveniment emblematic la Helegiu11/07/2018


Sambata, 2 iunie, locuitorii comunei Helegiu au trait momente inaltatoare de veneratie si patriotism la sfintirea Monumentului Eroilor de pe aceste meleaguri care au luptat in cele doua razboaie mondiale. Acest monument este amplasat in apropierea Bisericii "Sfantul Gheorghe", in zona de centru a comunei Helegiu in care se mai afla Scoala Gimnaziala si Muzeul Etnografic. Daca o zi obisnuita la Helegiu este asemeni celor din localitatile rurale, sarbatoarea sfintirii Monumentului Eroilor a adus o mare vibratie patriotica in sufletele locuitorilor de aici. Helegienii au asezat pe garduri cele mai frumoase scoarte si covoare traditionale iar pe drumul spre biserica entuziasmul copiilor si al oamenilor locului a fost unul sublim, cu totii bucurandu-se de prezenta la acest eveniment a numerosi invitati, a fanfarei militare si a unei garzi de onoare. Multe femei din aceasta comuna au scos "din lada pastrarii comorilor casei", frumoase costume populare , pe care le-au imbracat cu bucuria ca aceste straie au o vechime de peste 60-70 de ani si chiar mai mult, astfel ca totul a fost stralucitor la evenimentul ce va ramane emblematic pentru Helegiu.

Slujba de sfintire a Monumentului Eroilor a fost oficiata de PS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului si de un sobor de preoti ai Protoieriei Onesti, la acest eveniment fiind prezenti Viorel Ilie, Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, deputatul Constantin Avram, Maricica Cosa, prefect al jud. Bacau. Au mai fost la Helegiu la sfintirea Monumentului Eroilor Valentin Vieru, primarul orasului Moinesti, Gheorghe Baciu (primarul orasului - statiune Slanic Moldova), Laura Abageru (viceprimar al Onestiului), Stefan Tifan (primarul comunei Berzunti) si reprezentanti de la alte unitati administrativ - teritoriale din zona. Dupa ce soborul preotesc a dat citire unui hrisov al Monumentului Eroilor cu eroii din comuna Helegiu cazuti pe campul de lupta in cele doua razboaie mondiale, a urmat rostirea unor scurte alocutiuni si desfasurarea unui impresionant ceremonial militar. Prof. Ciprian Enea, primar al comunei Helegiu a mentionat ca "sfintirea Monumentului Eroilor reprezinta implinirea unui vis pentru comunitate" , ce a adus cea mai frumoasa zi a mandatului sau de primar. Ministrul Viorel Ilie a punctat desfasurarea acestei sarbatori in cadrul activitatilor cuprinse in Centenarul Unirii si a declarat:"Ca vorbim de Casin, Ciresoaia, Oituz, Marasesti, toate sunt nume ce ne raman vesnic in amintire!"

Un emotionant si vibrant cuvint a rostit la acest eveniment generalul (in rezerva) dr. Vasile Apostol, care a afirmat: "Ne situam la capatul unui important arc istoric, cu durata de un secol, ce creaza o tulburatoare punte afectiva intre cei care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial pentru intregirea tarii si noi, care azi avem posibilitatea sa-i cinstim si sa le veneram memoria". La finalul acestei festivitati, la care fiecare moment a fost prezentat de colonelul (in retragere) Paul Valerian Timofte, primarul comunei Helegiu prof. Ciprian Enea a inmanat diplome de onoare personalitatilor invitate precum si lui Ion Anghel, veteran de razboi din localitate. Primarul comunei a mentionat ca la cea mai apropiata sedinta a Consiliului Local Helegiu va propune pentru PS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului si Vasile Apostol (general in rezerva), acordarea titlurilor de Cetatean de onoare al acestei localitati.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII