Cauta
«Fantezie si culoare» - o expozitie de succes la Comanesti20/09/2017


Comanestenii au primit ca pe un dar cu mult drag expozitia de pictura "Fantezie si culoare", cu lucrari semnate de Sanzaiana Dascalu, o eleva de doar 10 ani (la Scoala Gimnaziala "Liviu Rebreanu" din localitate), ce uimeste prin talentul sau. Vernisajul expozitiei a facut ca "Sala Coloanelor" de la Muzeul de Etnografie si Arta "Dimitrie N. Ghika" din Comanesti sa freamate de "avalansa de culori" cu care ne-a incantat talentata "speranta" a picturii dar si de bucuria si admiratia celor care au tinut ca sa fie prezenti la acest eveniment. De la prima vedere a lucrarilor sale, ce au incadrat frumos sala de expozitie, criticul de arta Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacau a remarcat "realul talent si marele potential artistic" al Sanzianei Dascalu. La deschiderea expozitiei despre ea a vorbit prof. Mirela Martin (cea care "a descoperit" acest talent), cuvintele sale fiind "impurpurate" de patriotismul local: "Va spun cu bucurie si cu mandrie ca in frumosul orasel Comanesti avem un copil cu un har deosebit de a picta, lucrarile sale exprimand multa maturitate!"

Prof. Mirela Martin a marturisit ca "acum trei ani Sanzaiana Dascalu a venit sa picteze iar evolutia ei a fost extrem de dinamica, fiind foarte mult fascinata de culori. Ea are un mod de a lucra foarte liber, cu dezinvoltura iar lucrarile ei reprezinta un joc plastic, cu tendinte spre abstract." Este de mentionat faptul ca in cuvantul sau prof. Mirela Martin a mentionat ca "Sanzaiana Dascalu abordeaza si colajul iar cutitul de pictura il manuieste ca un batran, ea putand lucre si cu ochii inchisi! Ii urez sa ajunga pe cele mai inalte culmi ale picturii si sa dam curaj si incredere acestor talente!"

Adresandu-se iubitorilor picturii prezenti la acest vernisaj criticul de arta Iulian Bucur a declarat: "Cu ochi generosi ati venit ca sa va hraniti din frumusetea acestor lucrari. Azi este pasul cel mai important pe care il poate face un artist! El nu trebuie numai sa picteze intr-un atelier ci sa faca si pasul urmator - sa deschida o expozitie cu lucrarile sale, pentru ca «aceasta frumoasa pasare, care este arta», sa poata sa traiasca!

Profesorii Mirela Martin (coordonator al unui atelier de pictura din Comanesti) si Dorina Blanaru (de la Scoala Populara de Arta Bacau - Centrul Darmanesti) «n-au taiat scurt aripile» acestei artiste, lasand multa libertate si mult loc ca ea sa se poata desavarsi! Arta nu este altceva decat un elogiu adus libertatii, un cantec pentru a fi liberi… Se spune ca un pictor face lumea mai frumoasa! Daca va fi sau nu pictorita Sanzaiana Dascalu nu stim, dar daca ea va iubi frumusetea picturii si artei lumea ei va fi mai mare si va fi sigur mai adevarata! " Cu sufletul plin de bucuria de a prezenta aceasta expozitie, intr-o inflacarare plina de sublim criticul de arta Iulian Bucur a invocat "privirea cu ochii intredeschisi" pentru a vedea "aceasta lectie frumoasa de pictura, cum culorile se amesteca pe retina noastra. Ochiul nostrum stie sa simta caldura lumii! Este mult spatiu in lucrarile Sanzianei Dascalu, ce pleaca foarte curate din sufletul sau si ajung la fel de curate pe panza, creand astfel «un spectacol al picturii!» Toate aceste lucrari evolueaza, fapt ce face ca expozitia «Fantezie si culoare» sa fie o atentionare, darul pe care ea ni-l face. Multumim parintilor sai ca au trimis aceasta «domnita» spre pictura!"

O "dezvaluire" a modului cum lucreaza Sanzaiana Dascalu ne-a fost evidentiata de prof. Dorina Blanaru (de la Scoala Populara de Arta Bacau), care a mentionat:"A fost o placere deosebita sa vad ca atunci cand picteaza ea are o libertate deosebita in exprimare artistica si in gandire! Combina culorile cat sa simta ca are sufletul plin si am incurajat-o foarte mult sa se manifeste astfel! Culoarea ii apartine intrutotul, asa cum simte, vede si cum doreste ea! Ii urez mult, mult succes si sa fie sustinuta in indeplinirea visului sau!"

La vernisajul expozitiei "Fascinatie si culoare" a fost prezent si pictorul comanestean Valentin Sarca (membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din anul 2001), cuvintele sale fiind "asezate" innaltatoarei bucurii daruite de Sanzaiana Dascalu: "Dincolo de lucrarile de pe simeze, aici avem «o expozitie de sinceritate», a acestei talentate artiste, care arata ce poate pentru varsta ei!Sanzaiana practic jubileaza cu culorile- acolo este simtirea ei, acolo sunt emotiile sale! Este o dovada de curatenie si de puritate. Ii doresc sa aiba parte de profesori foarte buni, care sa-i aprecieze sinceritatea pe care o debordeaza, sa se bucure de succes si sa evolueze frumos!" Daca Rodica Lazar , invatatoarea tinerei artiste din Comanesti "a legat" frumoase ganduri pentru ca "visele sale sa fie cu strop de culoare", multumind intr-o imbratisare celor care o sprijina, Sanzaiana Dascalu ne-a uimit din nou marturisind: "sunt sigura ca o sa mai auziti de lucrarile mele!" O bucurie neasemuita au trait la acest eveniment expozitional Ionut si Ioana Dascalu (parintii celei care ne-a bucurat cu frumusetea si caldura ce ne-o aduce in suflet lucrarile sale). Mentionam ca ea a avut in aceasta vara o expozitie la Bucuresti si este prezenta cu doua lucrari intr-un catalog al Scolii Populare de Arta Bacau, acestea fiind expuse la Muzeul Unirii din Iasi. Expozitia de la Muzeul de Etnografie si Arta "Dimitrie N. Ghika" din Comanesti a talentatei pictorite Sanzaiana Dascalu ramane deschisa pana la 30 septembrie.
Ion Moraru
Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu