Cauta
«Fermecata de magia culorilor»12/04/2018


Sa fii tanar, sa te poti exprima prin arta, sa descoperi deodata cat de frumos este sa creezi si sa transmiti un mesaj tuturor iubitorilor "muzelor" artei - iata adevaratul curaj de a te cunoaste cel mai bine "pre tine insuti" si de a face sa fii si mai cunoscut! In fata acestor ganduri ne-am aflat participand la vernisajul expozitiei de pictura "Magia culorilor in portrete deghizate", ce a avut loc in spatiul multifunctional de la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti, unde a expus eleva Bianca Gura, de la Colegiul National "Grigore Moisil". Expozitia sa a fost prezentata de catre prof. Beatrice Pasoi (ce o indruma in cadrul Cercului de desen de la Clubul Copiilor Onesti - Filiala a Palatului Copiilor Bacau) si de catre Doina Bruma (din cadrul bibliotecii onestene). "Aceasta expozitie gazduieste portrete compozitionale in genul decorativ si se poate remarca la Bianca Gura predilectia spre culoare", a remarcat prof. Beatrice Pasoi, amintind ca autoarea lucrarilor expuse "are un talent nativ".

Ea a mai mentionat: "Auriul denota bogatia, fastul si dorinta de a se afirma. Portretele prezentate nu sunt toate realiste, ele corespund trairilor pe care fiecare adolescent le traieste la maxim". Emotionata, fiind in fata a numerosi iubitori ai artei plastice dar si a colegilor si profesorilor sai de la Colegiul National "Grigore Moisil" , Bianca Gura a mentionat: "Am dorit sa fac aceasta expozitie pentru a arata o altfel de latura a mea. As vrea sa pun in valoare faptul ca aceste picturi ma reintregesc. Am adoptat stilul decorativ pentru cele mai multe dintre ele deoarece imi place mult sa ma joc cu o varietate de culori si modele. Nu am ales perfectiunea din punct de vedere anatomic ci din contra, din aceste portrete reies o multitudine de sentimente si trairi ce ma caracterizeaza. Prin prisma acestora nivelul meu de maturitate a crescut acumuland o considerabila incredere in fortele proprii. Sper ca lucrarile mele sa va trezeasca o emotie aparte si sa va bucurati impreuna cu mine de acest moment frumos si unic din adolescenta mea!"
Buna cunoscatoare a "universului plastic onestean" si mereu aproape de cei care, prin culoarea penelului ne aduc frumuseti artistice care ne bucura privirea, asemeni unui critic de arta Doina Bruma a mentionat: "Nu spune nimeni ca portretele acestea sunt portrete si autoportrete deghizate... Ele sunt realizate cand autoarea se gandeste la diverse ipostaze in care viata ofera o multiplicitate. Tema acestei galerii de portrete surprinde lucrari de atmosfera, de caractere. Sunt teme in mijlocul carora persoanele noastre evolueaza. Sunt tristeti, ganduri, pasiuni, concentrate in fiecare dintre lucrari! De peste tot ochii ei se vad... gandurile ei sunt sub fruntea gandurilor ei... Linia desenului merge spre expunerea si migala reliefarii unor caracteristici. Ii uram mult succes, sa reziste pe drumul acesta!"

Daca mama Biancai Gura ne-a marturisit ca "inca de cand era in clasa a V-a am observat inclinatia ei spre cultura, dorinta de a se juca cu culorile si de a cauta cat mai multe nuante, acum avand o atractie deosebita catre portret", la acest vernisaj "surpriza" a fost prezenta unui grup de prietene, colege de liceu, a tinerei desenatoare. Astfel, Anca Simion, prin cuvinte deosebite a dat glas bucuriei ca poate realiza o "radiografie" a lucrarilor pictate cu atata pasiune de Bianca Gura. Anca Simion ne-a declarat: "M-a impresionat foarte mult talentul ei, de care am aflat acum un an si jumatate! Mereu mi s-a parut interesanta ideea reintregirii prin arta. Mi se pare ca Bianca a fost invaluita cu un noroc! Am ramas surprinsa si intr-adevar, o regasesc pe ea in fiecare lucrare a prezentei expozitii! Prin aceste tablouri Bianca reuseste sa ancoreze putin timpul si adolescenta. Ea este o persoana speciala prin ideea ca reuseste sa transmita prin pictura tot ceea ce traieste si simte! Nici culorile acestor portrete nu au fost alese intamplator! Tind sa cred ca pentru pictura deosebit de important este cercul de culori pe care le foloseste! Astfel, culorile infatiseaza sufletul si Bianca a folosit culori vii pentru a ne transmite aceasta idee!"

Mentionam ca expozitia cu lucrari semnate de Bianca Gura s-a bucurat de succes, acestea fiind expuse si in holul bibliotecii municipale onestene.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu