Cauta
„Fondurile urmatoare le vom directiona, in buna parte, spre instalarea tinerilor fermieri”03/07/2014


Interviu cu Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui

Discutam cu managerul Grupului de Actiune Locala Valea Muntelui, Andreea Alixandrescu, despre rata absorbtiei fondurilor europene, despre dezvoltarea cultului antreprenorial finantat cu fonduri europene, modelele de succes ori problemele cu care se confrunta pe procedura platilor. Cum ne vad europenii din perspectiva eficientei GAL-urilor din Romania si cati bani vom primi in urmatorul exercitiu bugetar financiar?

Cu ce cifre incheie GAL Valea Muntelui programul financiar?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui: La momentul de fata, avand in vedere toate impedimentele, mai multumiti decat suntem acum nici nu puteam sa fim. Avem 80% proiecte contractate. Jumatate din diferenta de 20%, undeva la vreo 200.000 de euro, vrem sa o realocam printr-o modificare de strategie, iar restul sunt in curs de evaluare. Gradul de absorbtie nu o sa fie de 100%, pentru ca au mai fost economii si, cu siguranta, o sa se mai faca si la proiectele publice. La achizitii mai raman 5.000, 10.000 euro. Am primit o adresa de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin care ne-au impus termenul de 30 august, termen pana la care sa se opereze toate proiectele, pentru ca pana la 30 septembrie sa nu se mai contracteze nici un proiect. 30 septembrie este termenul final ca proiectul sa fie semnat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Deci mai tarziu de august nu mai putem sa depunem proiecte la ei.

Ce presupune aceasta modificare de strategie? Stiu ca nu sunteti la prima.
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Inseamna o realocare de fonduri intre masurile unde s-au facut economii ori nu au fost atractive. Nu vorbim doar despre masuri unde nu au fost aplicanti. Au fost si conditiile impuse de noua perioada de programare si perioada tranzitorie, in care proiectele care se supun regulii de minimis, cele care genereaza venit, au putut fi selectate si depuse la APDRP pana la sfarsitul lunii mai. De acum incolo, chiar daca ar mai fi, proiectele private nu mai pot fi depuse, pe procedurile Ministerului, iar toti banii care au mai ramas incercam sa-i mutam pe public. Aceasta ar fi a patra modificare de strategie pe care am operat-o in acesti doi ani de implementare.

Se poate spune ca strategia Grupului de Actiune Locala nu a fost gandita bine la inceput ori aceste modificari sunt recalibrari nomale care se impuneau?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
E greu de spus ca o strategie bine conturata, chiar bine fundamentata, nu poate fi imbunatatita pe parcursul perioadei de implementare. Aceste strategii sunt niste documente laborioase si se investeste foarte mult in ele, iar ce a lipsit la noi a fost chiar timpul, perioada de implementare. Decalajul de la concepere pana la inceperea efectiva a perioadei de implementare a fost de vreo doi ani. Dupa ce incepi sa implementezi strategia, in al treilea an de la concepere, e putin depasita.

Se modifica atat de rapid elementele care au dat esenta acestei strategii?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Pana la urma strategia e un document fizic, are la baza date statistice, dar ideea e ca situatia din teren s-a schimbat, numarul firmelor s-a micsorat, oamenii la care am fost ba au avut experiente negative cu fondurile europene, ba nu au mai avut dorinta de a investi. Astfel, pentru a iesi din aceasta situatie, am avut la dispozitie aceste instrumente. Miza a devenit absorbtia fondurilor si mai putin indeplinirea obiectivelor prinse in strategie. Obiectivele nu s-au schimbat total, nu au fost introduse noi obiective, dar s-a modificat ordinea prioritatilor.

In acest moment, in Romania, pe baza datelor statistice, se afla peste 5 milioane de oameni care nu lucreaza nici legal si nici la negru. In ultima perioada, numarul persoanelor care primesc de la stat un ajutor social s-a dublat. GAL-urile, asa cum au fost gandite ele initial, ar fi trebuit sa-i sprijine pe cei cu spirit antreprenorial sa inceapa o afacere. Nu au fost oamenii interesati de aceste oportunitati oferite de fondurile europene sau, poate, cultul muncii nu e atat de bine dezvoltat la noi?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Ramane aceeasi idee la nivel national, ca aceste fonduri nu sunt pentru toata lumea. Ele ii ajuta pe cei care vor sa faca ceva. Initial, s-a crezut ca GAL-ul va ajuta multa lume, dar deja dupa primele intalniri in care prezinti oportunitatile trebuie sa triezi audienta. Nu poti chema pe oricine, ca zice primarul ori preotul. Chiar si cei care mai intreprind cate ceva, vezi, la un moment dat, ca nu se prinde. Abia acum vin oamenii si spun ca vor sa depuna proiecte pe partea de agricultura. Sunt foarte multi care au animale, primesc subventii de la APIA. Cred ca o mare parte din strategia viitoare o s-o directionam catre Masura 112 - instalarea tinerilor fermieri. Noi ne-am dori o absorbtie de 100%, dar trebuie sa gasim un echilibru intre fondurile alocate partii private si fondurile alocate partenerilor publici. Pana la urma, aici cred ca este beneficiul fiecarui locuitor. Toti pot beneficia de o investitie publica intr-un pod mai sigur ori intr-o piata modernizata, unde pot sa-si vanda produsele agricole ori sa le cumpere in conditii civilizate.

Cati bani a reusit sa atraga GAL Valea Muntelui din fondurile puse la dispozitie?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Pe functionarea GAL-ului, platile care s-au facut catre noi sunt de 310.000 de euro, cu tot cu avans. Bugetul alocat este de 570.000 de euro. Acesta ar fi trebuit sa ne asigure functionarea pana la finalul lui 2015. Din estimarile noastre, nu vom reusi sa cheltuim toti banii din acelasi motiv: lipsa timpului. De altfel, nici nu se mai justifica, din moment ce din septembrie nu o sa mai avem ce scoate la finantare. In acest moment, miza nu mai este pe contracte, pentru ca acestea au fost semnate, ci pe plati.

Cati bani europeni au intrat in conturile beneficiarilor prin GAL?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Noi suntem la 80% ca si contractare a proiectelor. In bani, asta inseamna 1.800.000 euro. Din suma asta, cam 250.000 de euro sunt plati facute. Ceea ce este destul de putin. Masura care ne-a ajutat a fost cea cu instalarea tanarului fermier, pentru ca la o luna de la semnarea contractului au primit 60% avans. Mai avem un beneficiar public, respectiv comuna Palanca, care a primit un avans de 50% pentru realizarea proiectului, iar acum se pregatesc sa inchida primul dosar de plata, sa primeasca banii si sa finalizeze proiectul pana in septembrie. Intampinam probleme si la capitolul plati. Partea privata nu este obisnuita cu procedurile obligatorii, atunci cand vorbim de fonduri europene. Lor li se pare ca birocratia este excesiva. Partea publica are mai multa experienta in acest sens.

Sunt probleme in ceea ce priveste derularea si decontarea platilor pe unele proiecte?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Sunt niste probleme vizavi de cateva proiecte. Chiar pe organizarea acelor targuri de produse traditionale e aproape sigur ca beneficiarul proiectului nu-si va primi nici un ban inapoi.

De ce?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Exista o suspiciune de o stare de conflict de interese, adica reprezentantul legal al beneficiarului fondurilor ar fi cumparat produse de la o firma in care era si el asociat. Au cazut pe esantionul de control si au fost verificati. Noi le facem o serie de preverificari la dosarul de plata, dar nu prea ii ajuta pe beneficiari, pentru ca verificarea finala se face la APDRP.

Unde sunt obstacolele la care se opreste procedura de plata? La elaborarea documentatiilor de catre beneficiari sau la institutiile statului?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Problema e generala, dar, in principal, achizitiile. Ar trebui imbunatatita partea asta de evaluare la achizitii. Dosarul de licitatie elaborat de autoritatile publice, inainte de a fi urcat pe SEAP, trebuie trimis la avizare la Iasi, la Centrul regional. Se intampla ca nici dupa o luna de zile sa nu se uite cineva peste el. Inca sunt foarte incarcati, nu au suficient personal. Abia dupa ce se desemneaza castigatorul licitatiei beneficiarul are obligatia sa refaca bugetul, pentru ca daca s-a semnat contractul pe 150.000 de euro si vine un constructor care spune ca face lucrarea cu 120.000 de euro, atunci beneficiarul trebuie sa refaca devizul, toata documentatia de la capat, trebuie sa faca un act aditional la contract cu Agentia pe suma finala. Abia apoi poate sa solicite de la Fondul de Garantare o scrisoare de garantare, pentru ca toate localitatile au nevoie de avans. Apoi, beneficiarul face o cerere de plata, o depune iar la Agentie si primeste avansul cam intr-o luna. Tot ce v-am spus acum dureaza minim trei luni pana la 6, 7 luni.

Credeti ca aceste probleme pot fi eliminate ori indreptate intr-o oarecare masura in urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Nu cred. O modificare buna se va produce la partea publica, pentru ca se va delega un responsabil de proiect din partea Agentiei, care sa stie la orice ora in ce stadiu se afla acel proiect. Astfel, beneficiarul nu mai este nevoit sa sune in patru, cinci locuri pentru a afla informatii despre dosar. Asta ar fi o imbunatatire, dar pe partea de achizitie ramane tot Ordonanta 34.

Pentru beneficiarii privati se prevad modificari in sensul usurarii procedurilor?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Pentru partea privata se doreste a se pune in aplicare Baza de date comuna de preturi la nivel national. Este o idee foarte buna. Daca s-ar realiza, privatii nu ar mai fi obligati sa primeasca trei oferte conforme. Tot timpul se izbesc de situatia in care primesc 4 oferte dintre care doar 2 sunt conforme. Atunci trebuie sa reia procedura, pentru ca legea spune 3 oferte conforme.

Aveti si un exemplu pozitiv?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui: La Palanca avem un beneficiar care ofera o usoara perspectiva de dezvoltare pentru zona. Acesta vrea sa prelucreze fir textil pentru costume de protectie, salopete. Pentru asta isi achizitioneaza niste utilaje de prelucrare. Pe langa finantarea pe care noi o dam, el a fost obligat sa-si inchirieze un spatiu si sa asigure 5 locuri de munca. Acesta este si cel mai mare proiect privat, de 220.000 euro cu contributia beneficiarului, iar finantarea GAL-ului este de 180.000 euro.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, preciza faptul ca suma care se va aloca in perioada 2014-2020 pentru GAL-uri va fi de 625 milioane euro, in comparatie cu suma avuta la dispozitie pana acum, de 450 milioane euro.
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Perspectiva aceasta prezentata de ministru s-a modificat in ultima perioada. La nivelul Comisiei Europene suntem evaluati obiectiv si statistic. Programul LEADER in Romania a pornit ca orice alt program din orice alta tara europeana, odata cu lansarea Programului National de Dezvoltare Rurala. Uniunea Europeana nu a luat in calcul faptul ca, spre deosebire de restul Europei, care a demarat LEADER in 2008, in Romania a inceput in 2012. E treaba fiecarui stat. In momentul de fata, ei analizeaza statistica absorbtiei. LEADER, pornind tarziu si cu toate problemele astea, are cea mai slaba rata de absorbtie in Romania, raportat la toate statele europene. Iar la cele 625 milioane euro, asa cum s-a propus, s-ar fi adaugat si contributia Guvernului Romaniei. Si se ajungea la o finantare de aproape 800 milioane euro. Comisia Europeana a reclamat faptul ca pe programul cu cea mai slaba absorbtie statul roman aloca cei mai multi bani in viitoarea perioada de programare. Cu toate ca regulamentul european precizeaza faptul ca statul membru decide cat aloca, dar alocarea sa nu fie mai mica de 5% din tot programul de dezvoltare rurala, in cazul Romaniei se pare ca au insistat tocmai pe asta. Comisia spune ca nu se justifica finantarea mai mare pe viitoarea perioada de programare fiind, la momentul de fata, absorbtia atat de mica. Asta ar insemna ca alocarile pe GAL-uri s-ar putea sa fie ceva mai mici decat in acest exercitiu bugetar. La nivelul proiectelor depuse de GAL-uri catre Agentie stam foarte bine, dar evaluarea Comisiei nu se face dupa asta, ci dupa absorbtie, bani efectiv platiti. Anul acesta nu se va vedea situatia contractarilor noastre, respectiv 80%. S-ar vedea undeva la finalul lui 2015, dar atunci va fi prea tarziu.

Nu este deloc o veste buna.
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Nu. Nu este. Situatia s-ar putea imbunatati doar daca GAL-urile s-ar putea extinde prin alipirea altor unitati administrativ teritoriale, pentru ca alocarea se va face pe numar de locuitori si in functie de suprafata. Ministerul are o estimare de 120 GAL-uri care vor fi finantate, ceea ce va crea o competitie. La momentul de fata exista 163 GAL-uri si exista posibilitatea infiintarii altora.

Chiar in judetul Bacau se vorbeste despre infiintarea a inca 3 Grupuri de Actiune Locala.
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Asa am auzit si eu. Noi credem ca in urmatoarea perioada se va face ori o comasare de GAL-uri ori se vor elimina teritoriile care au o populatie mica. Fisa masurii permite ca teritoriul sa aiba minim 10.000 de locuitori maxim 100.000. S-ar putea ca un GAL cu 10.000 locuitori sa nu primeasca nici 500.000 euro. Ramane de vazut cum se va face selectia. Important este sa ne mentinem macar sumele pe care le-am avut.

Se va mentine valoarea maxima finantata pe un proiect sau va creste?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Conditia de 200.000 euro pe proiect va ramane valabila. GAL-ul nu va putea finanta mai mult de 200.000 euro nerambursabili pe un proiect.

Se discuta si despre posibilitatea ca GAL-urile sa poata accesa si alte tipuri de fonduri. Se va concretiza o astfel propunere?
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Asa s-a dorit. Aceasta idee a fost promovata prin regulamentul european, nu a fost la initiativa autoritatilor nationale romane. Regulamentul european permite ca GAL-urile sa implementeze mai multe fonduri de finantare. Cu toate ca GAL-urile au facut pasi importanti intr-un timp foarte scurt, in acordul de parteneriat trimis de Romania catre Comisia Europeana este prevazut faptul ca GAL-urile nu vor implementa alte tipuri de fonduri.

In tot cazul, GAL-urile vor avea ca obiectiv, in continuare, dezvoltarea satului romanesc.
Andreea Alixandrescu, manager GAL Valea Muntelui:
Da. In ansamblu, asa vor sta lucrurile. Ceea ce ne mai dorim este realizarea unui program LEADER mai flexibil. In toata Europa, GAL-urile merg pe inovatie, iar intr-un fel si asta ajuta ca atractivitate. In cazul nostru, Comisia are inca dubii. Din acest motiv sunt multe proiecte respinse. Speram ca fondurile atrase prin GAL sa duca la cresterea nivelului de trai in mediul rural. Cred ca aceste oportunitati vor fi mai bine exploatate.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
osolos lucian
#1 : 08/09/2014, 10:48
Buna ziua am si eu o intrebare la dv. Sunt din com oituz si as fi interesat sa accesez niste fonduri pt cresterea animalelor. Si nu stiu cand se dau drumul la proiecte.am fost pe la apia onesti si din luna mai pana in prezent imi spun ca ba peste o luna ba peste 2.


IMAGINEA SAPTAMANII