Cauta
G.A.L. Valea Trotusului: veniti sa depuneti proiecte, mai sunt bani europeni!09/07/2013

GAL Valea Trotusului va asteapta sa depuneti proiecte pentru a va dezvolta afacerea cu bani europeni
FONDURI EUROPENE

Fondurile europene puse la dispozitia Grupurilor de Actiune Locala nu vor fi atrase in totalitate pana la finalul programarii 2007-2013. Peste 2 milioane de euro sunt banii pusi la bataie pentru proiectele de dezvoltare in mediul rural. Desi finantarile programului LEADER vizeaza mediul privat / micii intreprinzatori, majoritatea proiectelor depuse si contractate apartin administratiilor publice locale. Gradul foarte scazut al absorbtiei fondurilor alocate G.A.L.-urilor duce la pierderea alocarilor financiare pentru urmatorul program 2014-2020. Motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie au fost discutate in cadrul simpozionului organizat de G.A.L. Valea Trotusului.


Au mai ramas 6 luni pana la inchiderea programului LEADER 2007 - 2013. Bilantul facut de conducerea, membrii si invitatii Grupului de Actiune Locala Valea Trotusului e sumbru. Desi a facut parte din primul val de acreditare, respectiv 2010, G.A.L. Valea Trotusului nu a reusit sa convinga eventualii beneficiari sa depuna proiecte. Astfel, in acest moment exista doar 6 proiecte contractate, in timp ce G.A.L. Valea Muntelui, din aceeasi generatie de acreditare, are 5 proiecte contractate. Problemele privind atragerea fondurilor disponibile sunt insa complexe: de la ideea din spatele strategiei de dezvoltare locala, aprobata la nivelul Ministerului Agriculturii, trecand prin birocratia aferenta proiectelor finantate cu fonduri europene si pana la starea socio-economica prin care trece Romania astazi. Toate contribuie, mai mult sau mai putin, dar in tot cazul converg spre o situatie de nedorit, cea in care gradul de absorbtie este foarte scazut.

Prezent la simpozionul organizat de G.A.L. Valea Trotusului, Cezar Capota, membru in Comitetul Consultativ Tematic pentru P.N.D.R., a declarat ca ,,Majoritatea strategiilor au fost facute urmand modelul P.N.D.R.. Este firesc, prin urmare, sa apara aceleasi probleme si in cazul G.A.L.-urilor. La Masura 121 pe P.N.D.R. sunt 45 000 de proiecte la o valoare de 40 000 euro. Realitatea absorbtiei este undeva la 10%.” Exista in G.A.L. Valea Trotusului comune care, din pacate, nu au nici un solicitant, a subliniat managerul G.A.L.-ului, Stefan Talamba. S-a constatat, pana in acest moment, faptul ca proiectele care au cele mai mari sanse a fi selectate sunt cele facute de administratiile publice locale sau masurile forfetare, pe 112, masuri cu acoperire 100%. Iar masurile care erau, initial, considerate a fi de interes privind dezvoltarea unor activitati nonagricole, modernizarea fermelor, sunt in situatia de a nu avea solicitanti.
GAL Valea Trotusului va asteapta sa depuneti proiecte pentru a va dezvolta afacerea cu bani europeni
Directorul CDRJ Bacau, Stefan Postolache, atrage atentia asupra faptului ca ,,cifrele sunt impotriva noastra. Raportat strict la numarul de proiecte, constatam ca la data de 1 iunie 2013 avem un numar foarte mic de proiecte depuse, selectate si in diferite faze de contractare la A.P.D.R.P.” Avand in vedere aceasta situatie, G.A.L.-urile bacauane solicita operarea cat mai rapida a modificarilor asupra strategiilor de dezvoltare locala. Directorul executiv al Directiei Agricole, Mihai Banu are o explicatie pentru care masurile si sumele propuse de GAL-uri nu sunt atractive micilor intreprinzatori si fermieri: ,,Daca azi nu avem beneficiari pe micile proiecte, vina o poarta cei care au facut asistenta pe P.N.D.R., pe P.O.S.D.R.U.. N-am vazut nici un chiosc in toata tara de unde micul fermier sa se informeze. Trebuie mers in fiecare comuna si gasiti eventualii beneficiari, sa li se explice pe-ndelete tot, trebuie incurajati sa aplice. Primarii ii stiu pe acestia, ei ii depisteaza mai usor.”

De ce nu se depun proiecte

Numarul proiectelor depuse este atat de mic din cauza lipsei de informatii si a neincrederii manifestate de oameni. Viorel Olariu, primarul comunei Cotofanesti, spune ca: ,,oamenii se feresc sa imprumute bani, situatia economica este proasta. Cei care ar fi interesati ne spun ca nu vor sa riste, sa ia bani, ulterior sa li se puna sechestru, nu vor sa se complice.” In comuna Caiuti sunt oameni cu posibilitati financiare si dispusi sa acceseze fonduri prin G.A.L.. Se lovesc insa de costurile aditionale. Primesc pe proiect 17 000 euro din care spun ca dau 5 000 pe consultanta si avize. Avizele le primesc in cel putin 3 luni. Beneficiarului ii mai raman aproape 10 000 euro si renunta, a explicat Iulian Durlan, primarul comunei Caiuti.

O alta problema constatata ar fi cuantumul sumelor aferente proiectelor, care este neatractiv. O schimbare de strategie ar viza astfel alocarea unor sume mai mari si pe mai putine proiecte. ,,Daca aveam disponibili pe G.A.L. 150 000 euro pentru pensiuni aveam si solicitanti,” mai adauga Durlan. Toti primarii prezenti la intalnire au conchis ca trebuie simplificate procedurile de elaborare a dosarelor si de acordare a banilor, precum si infiintarea ghiseului unic. In acest moment, modul de obtinere a avizelor este acelasi, fie ca vorbim de proiecte de 17 000 de euro sau de 100 000 euro, iar termenele de primire a avizelor sunt nejustificat de lungi. Elena Grigoras, expert LEADER, a precizat ca nu se poate opera nici o modificare de procedura pana la finalul anului 2013.

Modificarea strategiei de dezvoltare locala, singura solutie si in timp util?
GAL Valea Trotusului va asteapta sa depuneti proiecte pentru a va dezvolta afacerea cu bani europeni
Vlad Ochiros, managerul G.A.L. Valea Muntelui si reprezentantul Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala, a precizat faptul ca ,,din punct de vedere institutional este o presiune foarte mare pentru ca se doreste absorbtie sub orice fel. Noi, la randul nostru, ne dorim o absorbtie cat mai buna pentru beneficiarii nostri. Strategiile noastre, dintr-o poveste rezultata din sondarea teritoriului, s-au transformat in cautarea unor oameni care vor sa aplice si sa schimbam strategia din mers pentru ca ei sa poata aplica.” Dinamica schimbarilor socio-economice din ultimii doi ani a fost mai rapida decat si-au putut inchipui Ministerul Agriculturii ori fondatorii G.A.L.-urilor. Strategia trebuie reasezata pe realitatile din teritoriu si in functie de cerintele eventualilor solicitanti. Modificarea strategiei in sensul dorit de membrii Grupului de Actiune Locala trebuie sa parcurga un drum anevoios, de durata si necesita o documentatie extrem de stufoasa. Intrebarea este daca se poate face modificarea in timp util, pentru a grabi procesul de absorbtie a fondurilor si a face masurile si sumele acordate mai atractive. ,,Presiunea timpului in a doua jumatate a anului va fi si mai mare, iar dumneavoastra ca si noi, nu avem alt orizont de timp decat 31 decembrie 2013 vis a vis de incheierea contractarii cu A.P.D.R.P.. In situatia in care pentru multe G.A.L.-uri inca este neclar calendarul si numarul de proiecte previzionat a fi primite, presiunea este de doua ori mai mare,” precizeaza Stefan Postolache, director CDRJ Bacau.

Problema de ansamblu rezida in faptul ca ,,nu exista o competitie privind atragerea fondurilor europene. Este o problema ca avem acesti bani si nu putem sa-i atragem. Cum facem sa inlesnim toate aceste proceduri, pentru a reusi sa luam banii? Sunt proceduri mai complicate decat la P.N.D.R.. Nu ne batem cu nimeni pentru banii care sunt la dispozitia noastra, asta e paradoxul,” explica Mihaela Badic, primarul comunei Helegiu.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Cheptanus Maria
#5 : 16/08/2017, 22:45
Sut din Onesti.strada Eternitati .nr 22.sunt producator agricol de legume si am nevoie de fonduri europene .pentru amiface solar.(am 4500meri legume dintre care 2000 meri solar .si 2500metriin camp si as vrea sami fac solar din cauza ca ce avem legume in camp nu sunt multumita )din cauza maneile stopim si tot se maneza.Cu cine pot colabora?Multumesc .Cu stma.Cheptanus Maria .tel 0773922865
Berbece Aurel
#4 : 10/12/2013, 17:55
Buna ziua,
Sunt din Onesti si am o magazie in Stefan cel Mare. Doresc sa realizez un service auto si nu numai. Am nevoie de fonduri nerambursabile, deoarece sunt somer. Cu cine pot colabora?
Multumesc anticipat.
Cu stima, Aurel Berbece
Tel: 0753412822
Ultima modificare: 11/12/2013, 05:19 - user  
moncher
#3 : 21/07/2013, 16:29
daca si aici sefii sunt numiti politic, la ce sa ne asteptam. Iar acesti bani nu se pot fura, de asta nu reprezinta interes pentru bravii nostri politicieni, pe care o data la 4 ani ii votam cu doua maini. Avem ceea ce meritam.
Ultima modificare: 24/07/2013, 17:32 - user  
acelasi om
#2 : 10/07/2013, 11:38
Incompetenta, incompetenta, incompetenta!!!
Costurile ocazionate de efectuarea diverselor studii, intocmirea strategiei, a planului de dezvoltare rurala cu diversi experti sunt uluitoare... acum ar trebui modificata strategia, alti bani, alta distractie...Un GAL acreditat in primul val a ajuns printre ultimele din cauza incompetentei... chiar daca nu publicati, din pacate aceasta este realitatea dureroasa...lipsa de viziune si de strategie.
Ultima modificare: 14/07/2013, 22:24 - user  
un om
#1 : 09/07/2013, 19:22
Atata vreme cat stati in birouri si va tot intalniti in diverse locuri, tocati banii pe seminarii, pliante si caravane, nu va asumati nici o responsabilitate, nu luati taurul de coarne ... si asta din 2007, nu o sa atrageti nimic.... Puneti-va cizme de cauciuc si mergeti la poarta omului, coborati-va mintea in inima si uniti-va intr-un plan comun, care sa va anime si sa atrageti mai intai increderea oamenilor, apoi vor veni si fondurile.. pas cu pas, conform axei Leader. Va urez toate cele bune!
Ultima modificare: 14/07/2013, 22:23 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII