INDUSTRIA, INLOCUITA CU STANA! 15 comune din judetul Bacau au sarit din categoria „zone defavorizate de conditii naturale specifice”. Agricultorii din zonele respective isi vor lua adio de la subventii care in 2013 au ajuns la 80 euro/ha. Municipiul Onesti – favorizat pentru perioada 2014 – 2020 in detrimentul a 15 comune, inclusiv cele din apropiere: Gura Vaii, Helegiu, Livezi.
Agricultorii si proprietarii de terenuri agricole din Cleja, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi, Motoseni, Orbeni, Plopana, Rachitoasa si Stanisesti risca sa ramana in perioada 2014 – 2020 fara subventiile acordate pentru apartenenta la „zonele defavorizate de conditii naturale specifice”. Mai precis, pentru 2013, de exemplu, pentru un hectar, statul si Uniunea Europeana au dat 80 euro celor cu suprafete de teren din zonele defavorizate, pe langa 124 euro (schema de plata unica pe suprafata). Cel putin in acest moment se poate spune ca „suplimentul” de 80 euro/ha nu va mai fi primit in perioada 2014 – 2020. Conform unui document aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Agriculturii – Redesemnare zone afectate de constrangeri naturale – toate cele cincisprezece comune ies din schema, dar apare municipiul Onesti la categoria „zone naturale afectate de constrangeri naturale semnificative”.
Documentul a fost elaborat pentru a sta la baza Masurii 13 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020, Masura prin care „vor fi acordate plati compensatorii fermierilor care se angajeaza sa-si continue activitatea in zonele care se confrunta de constrangeri naturale”, iar lista a fost facuta publica pentru informarea potentialilor beneficiari, chiar daca platile vor putea fi solicitate dupa aprobarea PNDR 2014 – 2020 de catre Comisia Europeana. Potrivit fisei Masurii 13 „prin acest sprijin se urmareste compensarea dezavantajelor intampinate de fermieri in desfasurarea activitatilor agricole, legate de capacitatea de productie scazuta a terenurilor agricole si de costurile suplimentare pe care le implica mentinerea activitatilor agricole in aceste zone, diminuandu-se in acest fel riscul de abandon al activitatilor agricole (mai ridicat in aceste zone). (…) Contributia masurii va fi esentiala, in special pe termen scurt, in timp ce alte masuri precum cea de plati de agro-mediu va ajuta la crearea unui sistem pe deplin functional, care sa poata raspunde obiectivului de imbunatatire a mediului si a spatiului rural. In zonele identificate ca fiind afectate de constrangeri naturale este importanta mentinerea echilibrului de mediu stabilit intre practicile agricole si conditiile naturale.”
La nivelul judetului Bacau, pentru perioada 2014 – 2020 raman Agas, Asau, Balcani, Berzunti, Brusturoasa, Dofteana, Ghimes Faget, Manastirea Casin, Oituz, Comanesti, Darmanesti, Slanic Moldova, Tg. Ocna, Palanca, Solont si Zemes in categoria zonelor montane defavorizate. Comunele Cleja, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi, Motoseni, Orbeni, Plopana, Rachitoasa si Stanisesti ies din categoria in care au fost in perioada 2007 – 2013 – „zone defavorizate de conditii naturale specifice”, iar municipiul Onesti intra in categoria „zone afectate de constrangeri naturale semnificative”.
Modificarile din PNDR 2014 – 2020 au fost aduse la cunostinta directorului Directiei Agricole Bacau, Ghita Burlui, de Onesti Expres. La nivelul institutiei nu se stia de existenta documentului. „Trebuie sa fie o greseala” a exclamat Burlui, imediat dupa ce a aruncat o privire peste document, dupa care a sunat la Bucuresti: „(…) – Acum stiti cate avem? Municipiul Onesti!!! Atat avem! La zone cu constrangeri semnificative!/ – Serios? / – Eu am zis ca este o greseala… am sa sun. Au lasat doar zona montana si au introdus doar municipiul Onesti. (…) Si mie mi-a zis cineva astazi… nu e o scapare, chiar asa e…presa, presa sesizeaza intotdeauna.” – si-a incheiat directorul convorbirea cu cei de la centru.
„Constat cu surprindere ca pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postata situatia localitatilor cu constrangeri atat de altitudine, cat si de conditii specifice deosebite pentru perioada 2014 – 2020. Stupoarea mea este ca la a doua categorie intra doar o singura localitate, si aceea este municipiul Onesti. Analizand situatia si comparand-o cu alte judete asemanatoare Bacaului, cred ca este o greseala, o scapare a celor care au postat aceasta informatie pe site-ul Ministerului Agriculturii. Sarcina noastra este sa intervenim, pentru a afla care sunt adevaratele… adevarata situatie privind faptul ca in judetul Bacau doar o singura localitate, municipiul Onesti, este declarata ca zona cu constrangeri naturale semnificative” a declarat pentru Onesti Expres directorul Directiei Agricole Bacau, Ghita Burlui, care a si explicat importanta acestor clasificari: „aceste localitati primesc, pe langa platile care se cuvin tuturor agricultorilor, o compensatie datorita acestor constrangeri naturale: altitudinea si conditiile specifice. In perioada Politicii Agricole Comune (PAC) 2007 – 2013, aceasta clasificare ii ajuta si pe cei care faceau proiecte pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), li se acorda un punctaj suplimentar. Incepand din 2014 nu mai este aceasta diferentiere pentru cei care aplica prin proiecte, nu mai sunt punctati suplimentar.”
Viorica Marcu, deputat PNL – „Este inexplicabil!”
Marcel Bujor, senator UNPR: „Nu este corect!”
Si deputatul Viorica Marcu, membra in Comisia permanenta pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice (din oct. 2013) a aflat tot de la Onesti Expres de documentul surpriza. Comune precum Colonesti, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, scoase din lista, se afla chiar in Colegiul 5, pe care il reprezinta in Legislativ. „Lasati-mi un pic de timp sa verific despre ce este vorba… Oricum, daca este un proiect in dezbatere, trebuie sa ajunga in Comisie (Comisia pentru Agricultura – n.red.). Trebuie sa citesc expunerea lor de motive. Oricum, este inexplicabil cum a ajuns in aceasta lista municipiul Onesti, care nu este prioritar in agricultura si au disparut celelalte localitati. Trebuie insa mentionat ca probleme cu incadrarile au fost si pentru PNDR 2007-2013. Filipeni, de exemplu, o zona deluroasa – nu era prinsa. Au fost disensiuni si intre primari si intre agricultori, pentru ca zonele devaforizate inseamna subventii mai mari si pentru beneficiarii publici si pentru beneficiarii privati” a declarat Viorica Marcu pentru Onesti Expres. Am incercat sa luam legatura si cu deputatul plimbaret intre partide Ioan Melinte (ales si el in Colegiul 5 Camera Deputatilor sub sigla PP-DD, acum reintors in PSD), fiind si el membru in Comisia pentru agricultura, insa acesta nu a raspuns la telefon. Nici senatorul Marcel Bujor, ales in Colegiul 4, care cuprinde si o parte din comunele excluse, nu stia despre modificari: „Lasati-ma sa ma documentez… E clar ca, daca este asa, nu este corect, nu este principial, e clar din start. Indiferent ca este trecut Onestiul – eu locuiesc in Onesti – si sunt excluse alte comune care sunt, cred, de prin zona Zeletinului sau cine stie… si stanga Siretului, care-i zona cea mai defavorizata a judetului. Deci… lasati-ma sa ma interesez si va promit ca, dupa ce sunt edificat asupra acestor probleme, imi voi exprima o parere pertinenta si voi face tot posibilul sa se indrepte” – a declarat senatorul Marcel Bujor pentru Onesti Expres.
Cum s-a facut imparteala?
„Nu am informatii foarte clare, dar stiu, si in 2007 si acum, probabil, stau la baza studiile biofizice intocmite de institutele de cercetare din Bucuresti care se ocupa de acest subiect. Nu am fost consultati pe aceasta problema. Inca o data afirm ca s-ar putea sa fie o scapare” – a explicat Ghita Burlui cu privire la modalitatea in care s-a facut clasificarea. Conform fisei Masurii 13, „fiecare indicator biofizic a fost evaluat utilizand urmatoarele baze de date: harta digitala a solurilor Romaniei la scara 1:200.000 (ICPA); Profile de sol geo-referentiate cuprinzand informatii privind proprietatile fizice si chimice ale orizonturilor de sol (aproximativ 3.200 de profile de sol acoperind principalele zone pedo-climatice ale Romaniei (ICPA); harta digitala a utilizarii terenurilor la nivel de bloc fizic (APIA); Date climatice medii lunare din 47 statii meteorologice de referinta si interpolate intr-o retea de 10’ x 10’ longitudine x latitudine (AANM, MARS); Model Digital de teren in grid 100 x 100 m; Utilizatori ai apei de irigatii la nivel de bloc fizic (APIA);”
Cum a devenit Onestiul „zona afectata de constrangeri naturale semnificative”?
Greu de raspuns, insa experienta ne-a invatat sa nu credem in coincidente. Cert este ca Oficiul de studii pedologice si agrochimice Bacau nu a fost implicat in niciun fel in elaborarea documentului. „Noi nici nu avem harti digitale, doar Institutul le are la Bucuresti” – ne-a spus Nicoleta Tantos, care a raspuns la telefonul Oficiului – „nu stiu din ce punct de vedere au incadrat Onestiul in ce spuneti dumneavostra. Noi nu avem studii recente pe municipiul Onesti. Ultimele sunt din 1998”.
Nici Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, nu stia de proiectul de pe site-ul Ministerului, dar nu a fost surprins de modificari. „Cine este primar la Onesti? Va puteti da singuri raspunsul” – a raspuns Baciu – „si vechea lista a fost facuta anapoda. In judetul Bacau, ca sa vorbim de zone defavorizate, putem vorbi de stanga Siretului: Colonesti, Motoseni, Rachitoasa, Izvoru Berheciului, Oncesti, Plopana, Odobesti, Secuieni, Lipova e pe primul loc. Astea-s zonele defavorizate. (…) Normal ca cei de la Directia Agricola nu stiau, astea (listele – n.red.) se fac in birouri, la sedintele de partid.”
„Totusi – spune directorul Burlui – o parte din municipiul Onesti ar putea fi, pentru ca face legatura cu zona de munte, dar sunt alte localitati cu zone mult mai afectate de constrangerile naturale, si ma refer la partea de est a judetului, unde atat structura terenului, cat si conditiile climaterice, gradul de saracie pot influenta incadrarea acestora in aceasta categorie de zona cu constrangeri naturale semnificative.” Primarul municipiului Onesti, Laurentiu Neghina, a fost si el contactat pentru un punct de vedere, insa ori avea telefonul inchis, ori se afla in afara ariei de acoperire.
Onesti Expres, valva in Parlament si Ministerul Agriculturii
Deputatul PNL Viorica Marcu a revenit cu lamuriri: „Este o eroare materiala acolo. Am sunat la Minister si am vorbit cu secretarul de stat pe care l-am si chemat luni la lucrarile Comisiei (Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor – n.red.) pentru a explica. Au spus ca vor modifica pana luni. N-are ce cauta municipiul Onesti acolo. Nu exista niciun motiv ca municipiul Onesti sa se afle acolo.”
Documentare cu final nefericit pentru agricultorii din 15 comune din judetul Bacau
Doua ore mai tarziu, telefonul a sunat din nou. Viorica Marcu a mai fost contactata o data de la Minister. A apelat-o consiliera secretarului de stat care vorbea de o eroare materiala, pentru a-i comunica ca, de fapt, e pe bune „conform noilor criterii stabilite de Uniunea Europeana” cele cincisprezece comune nu vor mai primi subventii pentru „zone defavorizate”, doar municipiul Onesti si zonele montane. „Eu nu pot totusi sa afirm ca ar fi vorba de un joc politic (cum a afirmat Laurentiu Baciu – n. red.), nici nu stiu daca Neghina (primarul municipiului Onesti – n. red.) ar putea sa negocieze asa ceva. As putea sa ma gandesc ca ar putea fi vorba de o lucratura a Ministerului, pentru a veni mai putini bani in judetul Bacau, dar ramane sa vedem cum va arata forma finala a documentului pentru ca, v-am spus, deocamdata nu a ajuns in Camera (Camera Deputatilor – n. red.). In forma actual, e minor avantajul adus Onestiului, raportat la pierderile suferite de ceilalti.”
Teodora Ciuraru